fbpx

A gránátalma segít megvédeni a szív- és a keringési rendszert

Félbevágott és negyedelt grántáalmadarabkák.

A gránátalma egy csodálatos gyümölcs, amelyre már a Biblia is hivatkozik. A „rendes” almával szemben ezzel az almával jobban meg kell küzdenünk, mivel a kemény héj mögött húzódnak meg a magok, de a gránátalma tápanyagok és egészségügyi előnyök tekintetében sokkal többet kínál a hagyományos almával szemben.

A gránátalma sok értékes tápanyagot tartalmaz, ilyen például a folsav és a kálium. Kiváló forrása még a C- és a K-vitaminoknak. Ez a gyümölcs 124 különféle fitokemikáliát tartalmaz, amelynek többsége nemcsak antioxidáns, de gyulladáscsökkentő hatással is bír. A gránátalma leve magas koncentrációban tartalmaz polifenol vegyületeket, mint tannin, ellaginsav és antociánok. Ezek a vegyületek sok más gyümölcsben is jelen vannak, azonban a gránátalmában nagyon magas koncentrációban, ezért is nevezik szupergyümölcsnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gránátalmában lévő sok értékes tápanyag megtámogatja a szív- és érrendszer egészségét. Ezek a tápanyagok csökkenteni képesek a gyulladások okozta károkat és az oxidatív stresszt, amelyek minimalizálása jelentősen lecsökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Egy kutatásba artériás betegeket vontak be, akiket három éven keresztül vizsgáltak. A kutatásba bevont személyek rendszeresen gránátalmalevet is kaptak. A kutatás befejeztével megállapításra került, hogy ez a gyümölcslé nemcsak a plakkok kialakulását, de a vérnyomást is csökkenetette. A gránátalma szív- és véredényvédő hatása a gazdag antioxidánstartalma, illetve az LDL-oxidációjának hatása miatt is következett be.

A fenti vizsgálattal kapcsolatos tanulmány továbbá leírta, hogy a gránátalma, pontosabban a flavonoidok, a polifenolok és az antociánok hármas kombinációja nemcsak a vérlemezkék aggregációját, hanem a magas vérnyomás és a stroke kockázatát is csökkentette a betegek körében.

Néhány kultúrában a gránátalma a száj, a húgyhólyag és a gyomor fekélyeinek kezelésére is szolgál. Vizsgálatok azt is megerősítették, hogy a gránátalma férfiaknál is előnyös lehet a prosztatarák kockázatának csökkentésében, illetve nőknél a mellrák kockázatának minimalizálásában.

A gránátalmát a legjobb nyersen és frissen fogyasztani. Lehet enni önmagában, de salátára is szórhatunk a magokból, illetve felhasználásával gyümölcssalátát is készíthetünk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük