Tengerparton álló indiai mandulafa, más néven emeletfa.

Az indiai mandulafát hívják még nagylevelű emeletfának is, de egyéb elnevezései is ismeretesek, mint például emeletfa vagy katappafa. Az emeletfa elnevezést az érdekesen elhelyezkedő ágairól kapta, amelyek vízszintes emeletekre tagolódnak. Ezek végén nőnek a hatalmas levelek, amelyek nemcsak nagyok, hanem sötétzöldek és fényesek is. A levelek enyhe szívalakot öltenek és kissé szőrösek. A fa virágai hosszú fürtökbe rendeződnek. Az emeletfa őshazája Indiában van, bár vannak olyan feljegyzések, amelyek szerint Malajziából, vagy éppen Új-Guineából származik. Nevezik még egyszerűen mandulafának vagy trópusi mandulafának is. Ezek az elnevezések arra utalnak, hogy a fa nagyon kedveli a trópusi éghajlatot, illetve a fának mandulaformára emlékeztető termései vannak.

A fa akár 35 méter magasra is megnőhet. Fiatalabb korban a fa ágai felfelé törnek, növekednek, majd ahogy egyre idősödnek, a koronaágai egyre inkább ellaposodnak. A fa lombhullató, így a lombullás előtt a levelek zöld színe aranybarnára, rozsdavörösre és sápadt sárgára változik. A fa csonthéjas termése 5-7 centiméter hosszú. Kezdetben ez is zöld színben pompázik, majd ahogy érik, úgy fordul a színe a sárga és a vörös vagy éppen a barna irányába.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fa nagyon szereti a trópusi éghajlatot, sok esetben díszfaként termesztik, mert tényleg csodálatos látványt nyújt. De találkozhatunk vele tengerpartok közelében, de gyakran ültetik utcafasorként is, hiszen így lombozata kellemes hűvöset biztosít a nagy forróságban. A csonthéjas termések emberi fogyasztásra is alkalmasak, habár kicsit savanykás ízvilággal rendelkeznek. A csonthéj magját megpörkölik és úgy fogyasztják, de előfordul, hogy nyers állapotában rágcsálják, feltéve, ha a magot ki lehet szedni a héjából, ugyanis ez gyakran embert próbáló feladatnak bizonyul.

A levelek flavonoidokat, tannint, szaponinokat és fitoszterolokat tartalmaznak. A leveleket és a kérgeket különféle gyógyszerek előállítására alkalmazzák. A levelekkel lehet kezelni különféle májbetegségeket, míg a fa kérgéből készült tea a vérhast és a hasmenést szünteti meg eredményesen. Ezt a hatást a benne lévő tanninak köszönheti, amely összehúzó hatásokkal rendelkezik.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*