fbpx

A jódhiány súlyos tüneteket is okozhat

Orvos asztalán a fonendoszkóp mellett egy pillangó alakú szerv, a pajzsmirigy műanyag makettje.

A jódhiány súlyos tüneteket okozhat. Jódra elsősorban a pajzsmirigynek van szüksége. Ez a pillangó alakú szerv pajzsmirigyhormonokat termel, amelyeknek kiemelkedő szerepe van a növekedésben, a fejlődésben és az anyagcserében.

Ha a szervezetben nincs elegendő jód, úgy azt pótolni szükséges. Táplálékok, amelyek jódban gazdagok: hal, kagyló, tej, tojás, sajt, zöldségek.

A jód egy nélkülözhetetlen mikrotápanyag, amely a szervezet minden szövetében megtalálható. Tehát a jódnak a pajzsmirigyhormonok termelésében van kiemelt funkciója. Amennyiben a szervezet nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, úgy alulműködés alakul ki. A pajzsmirigy-alulműködésre különféle kellemetlen tünetek hívják fel a figyelmet, állandó fáradtság, súlygyarapodás és székrekedés a leggyakoribbak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alulműködésnek jele lehet még a túlságosan száraz bőr, az izomgyengeség és a hidegre való érzékenység is. Habár ez a betegség minden életkorban előfordul, de a menopauza után sokkal több nőnél alakul ki ez a betegség, mint más életkorban. Nőket jobban sújtja a pajzsmirigy-alulműködés, mint a férfiakat.

A jódhiány a mentális funkciókat is negatívan befolyásolja, illetve az állandó fáradtság is okozhatja, ami viszont a munkateljesítményt rontja.

A pajzsmirigybetegség egyik tünete a golyva, vagyis egy nagy csomó megjelenése a nyakon, ami szintén oka lehet a jódhiánynak. Sajnos sokan fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak jódot, és még az egészségre is káros hatást gyakorolnak. A golyva megjelenése nemcsak esztétikailag nagyon zavaró, de az életvitelt is nagyban megnehezíti, hiszen a légzési és a nyelési funkciókra is negatívan hat.

Sajnos a jódhiány nagy probléma szerte a világon. A halvaszületés és a vetélés oka is lehet jódhiány. Mivel a jódnak nagy szerepe van a magzat növekedésében és fejlődésében, így az állapotos nőknek is fokozottan figyelniük kell a jódbevitelre – persze csak szakorvosi felügyelettel és javaslatra.

A jódhiány kismamáknál, pontosabban a magzatnál idegrendszeri fejlődési rendellenességeket is okozhat, de még mentális retardációt is kiválthat a babáknál. Kutatások szerint a jódhiány csökkentheti az intelligenciát, és a gyermekek körében is magasabb azok száma, akik ADHD nevű betegséggel küzdenek, amennyiben a terhesség alatt az anya nem kapott jódpótlást.

    1. kövesi károly

      Az alulműködés esetében érdemes a Lugol nevű szerves Jód oldatot alkalmazni,azonban vigyázni kell a napi adagolással,fokozatosan szabad csak emelni az adagot. Én 50 miligarammig mentem el,és ezt szedtem vagy 3hónapon keresztül. Tabletta formában is létezik a neve Iodoral,Németországban gyártják,ott hozzá lehet jutni,vagy behozatni valakivel.A Lugol patikában kapható,de nem mindenhol vállaják az elkészítését,szerintem közgazdasági okok miatt. Az említett készítmények alkalmazása előtt érdemes elolvasni a Gyógyító Jód c.könyvet amiben pontosan meg van határozva milyen vitaminokat kell még szedni a jód bevitellel szinkronban. Az ételekben lévő Jód a főzés során elillan,a jódozott só hasonlóképpen szublimál.Hazánk talaj területe sajnos 90-95%-ban Jód hiányos,ennek okán csak ezen a módon lehet eredményt elérni.Befejezésül van egy hazai termék is aminek a neve Pajzs komplex,a dr Aliment kft forgalmazza,patikákban mindenhol kapható.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük