fbpx

A jóga mint gyógymód

Jógamatracon egy ászanát mutat be egy középkorú hölgy.

A jóga Indiából származik, és jelentése „egyesülés”, vagy a test „összekötése” a lélekkel. Ezt egy sor testi és szellemi gyakorlattal lehet elérni. A jóga különösen spirituális szempontból erősen kötődik az indiai filozófiához. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a jógát inkább testgyakorlatokkal hozzák összefüggésbe. A jógának sok fajtája van, melyek a fizikai, illetve a szellemi megnyilvánulásukban és gyakorlataikban részben erősen különböznek. Összességében a jógát tekinthetjük fizikai és szellemi edzésnek is, melynek nagyon meggyőző hatása van.

Eredet

A jóga egyes légzőgyakorlatait és meditációs módszereit már Krisztus előtt 700 körül említik írások. Krisztus előtt 400 körül már a „jóga” nevet is használták, és a jóga ma ismert fő elemeit is leírták. Eredetileg a jóga a szellemi szintre koncentrált, a cél elsődlegesen a megvilágosodás keresése volt meditációs gyakorlatok segítségével. A fizikai aspektus, a testgyakorlatok (az úgynevezett ászanák) csak később jöttek létre. Amikor felismerték, hogy ezek a gyakorlatok pozitív hatásúak az ember közérzetére, továbbfejlesztették azokat.

A jóga különböző fajtái

A jóga teret enged a különböző irányzatoknak. A legismertebb hatha jóga főleg a fizikai aspektusra összpontosít. Különös hangsúlyt fektet az ászanákra, a testgyakorlatokra, valamint a mély relaxációra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A jóga hatása

A különböző jógagyakorlatok elsősorban a test és lélek állapotát és összhangját javítják és optimálják. A jóga bizonyítottan segít a legkülönbözőbb betegségtünetek, pl. alvászavar, szorongás és depresszió, fej- és hátfájás, vagy keringési zavarok enyhítésében. Az ászanák erősítik az izmokat, az inakat és szalagokat, javítják a testtartást, erősítik az egyensúlyérzéket. A változókor panaszait szintén enyhíthetik. A vérnyomásra és a koleszterinszintre is pozitív hatása van a jógának.

Mentális területen a jógának kiegyensúlyozó és nyugtató hatása van, és így például jó segítség a stressz tüneteinél. A negatív gondolatok kizárhatók meditációval, erősödik a pozitív gondolkodás. A test és a szellem pihenése, kikapcsolódása érhető el vele.

A jóga bizonyos fajtái gyerekek számára is alkalmasak. Javítható vele a koncentráció és a koordinációs képesség, valamint a jóga biztosítja a jó testtartást is.

Miben különbözik a jóga a többi természetes gyógymódtól?

Sok természetes gyógymód elsősorban a fizikai aspektussal foglalkozik, főleg a tünetek enyhítésére helyezi a hangsúlyt. A jóga ellenben a lelki szempontokra is kitér, és megpróbálja – a fizikai állapot javítása mellett – a test és lélek összhangját helyreállítani.

 1. Egy rövid ideig jártam csak jógára, de nekem a feladatok erősek voltak, igaz az előadó kedves volt, és tekintettel is az idősebbekre, és hamaráb abba hagyhattuk a tornát. Éreztem,hogy valóban igen jó hatással van az ember lelkére és közérzetére, és
  a test harmóniájára.

 2. Dr. Németh János

  Közel 2 éve jógázom napi rendszerességgel (reggel 30 perc) és hetente 1 alkalommal jógaoktatáson is részt veszek. A jóga-gyakorlatok különböző erősségűek, de az elemi gyakorlatokat bárki meg tudja csinálni, csak elszántság kérdése. A gyakorlatok után szinte repülni képes az ember olyan felemelő a hatásuk. Nekem jól bevált, a nyugdíjas éveim számát biztosan növelni fogja, hiszen kézzel foghatóak az eredmények. Mindenkinek tudom javasolni, hogy nézzen bele, próbálja ki, de ne a haladókkal együtt kezdje, mert akkor elretten a számára kivitelezhetetlen gyakorlatoktól! Minden kezdet nehéz, de mozdulni kell!

 3. Hegedüs Teodóra

  Én rendszeresen tornázom / /több mint 25 éve /kb 2 hónapja kezdtem el jógázni és nagyon élvezem , Úgy érzem most erre van szükségem ,segit a lelkiállapotom helyreállításában. Nagyon jó oktatónk van ,mindig új gyakorlatokat végzünk , üdv mindenkinek Dóri

 4. Pingback: Magas vérnyomás ellen jóga | Gyógyszer Nélkül

 5. Pingback: Elég-e a jóga ahhoz, hogy fitt legyél? | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük