fbpx

Miért ne jógázzunk? 10 érv a jóga ellen

Jógázó nő egy sziklatömb előtt a sivatagban.

Kétfajta ember létezik: az egyik csoportba tartoznak azok, akik vágynak az egyéni fejlődésre, növekedésre, a másikba pedig azok, akik nem. A besorolást úgy is el lehet végezni, hogy az egyik csoportba tartoznak azok, akik jógáznak, a második csoportba pedig azok, akik nem.

És mivel ők vannak többen, biztos vagyok benne, hogy nagyon is komoly és nyomós érveik vannak a jóga ellen (ezek közé nem számítanak az olyan nyilvánvalóan súlyos indokok, mint az „alkalmatlan testalkat” és a cicanadrágoktól való mérhetetlen viszolygás menthetetlen állapota).

Vegyünk számba tehát 10 „valódi” indokot, amiért valóban érdemes a jógát mellőzni az életünkből.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

1. Szeretsz 9 évvel érettebbnek kinézni a korodnál.

Kutatási eredmények szerint, aki hetente 3-szor 60 perces intenzív jógagyakorlást folytat, átlagosan 9 évvel tűnik fiatalabbnak a koránál. És ez nemcsak a sugárzó arcban nyilvánul meg, hanem a DNS-ekben is. A kutatás szerint a testmozgást végzők telomerjei sokkal hosszabbak. A jóga csak annyiból jelent többet, hogy hatékonyabb a méregtelenítésben, a belső elválasztású rendszer stimulálásában, az immunrendszer erősítésében és az öngyógyítási folyamatok felgyorsításában. Így nemcsak kívül, de belül is fiatalít. (Annyiban tanúsíthatom, hogy épp a minap néztek 35-nek, és 42 leszek hamarosan.)

2. Szeretettel dédelgeted a testedben felgyülemlett nehézfémeket, nosztalgiával gondolva a régi szép idők heavy metal kedvenceire. Metallica rocks!

Gyaloglás, kocogás, kickbox, aerobic és egyéb mozgások endorfint szabadítanak fel és kalóriát égetnek a testünkben, azonban nem szabadítanak meg minket a nehézfémszennyezésektől, amelyek a zsírszövetekben, a vérben és a szerveinkben rakódnak le. A szervezetben felhalmozott nehézfémek a higanytól a dioxinokon át a szabad gyökökön keresztül a rovarirtó szerekig és egyéb kémiai szennyeződésekig enyhe kifejezéssel élve nem sok jót tesznek velünk. A gondos ételválasztás mellett a szervezet nyirokrendszerét stimulálni helyes légzéssel és jógaászanákkal lehet (legfőképpen fordított testtartásokkal – bár Iyengar szerint a sok méreganyaggal telített szervezet esetében a fejenállás már nem is javasolt), melyek meggyorsítják a méregkiválasztást.

3. Az egyéni maratoni csúcsod úgy tökéletes, ahogy van. Nincs szükséged nagyobb lendületre és sebességre.

A nyújtások és az ellentétes oldalon lévő izmok együttes aktiválása (bandhák) egyensúlyba hozzák izmaink működését, ezáltal nagyobb mozgáskört, ellenálló képességet, erőt adva az izmainknak, melyek így gyorsabb mozgásra is képesek lesznek A és B pont között. A maratoni futók állóképessége bizonyítottan kétszeresére nő már egy jógaóra után is!

Ráadásul a jóga holisztikus módszerei csökkentik a versenydrukkot és az ízületek egyoldalú, ismétlődő terheléséből adódó megerőltetést a testben. Tehát bármilyen versenysport kiegészítő mozgásaként a jóga növeli a teljesítményt, csökkenti a stresszt.

4. Meggyőződésed, hogy a derekad köré gondosan elraktározott vésztartalék nem lesz elegendő, ha beüt a válság.

Több tanulmány és kutatás is ugyanarra az eredményre jutott az elmúlt évek során: azok a középkorú emberek, akik rendszeresen jógáztak, kevesebb súllyal gyarapodtak 10 év alatt, mint azok, akik nem – függetlenül az étkezési szokásoktól. Feltételezhető azonban, hogy egyfajta tudatosság – amely közvetlenül vagy közvetve tanulható a jógán keresztül – hatással van az étkezési szokásainkra. Más testmozgást végzők esetében, pl. futóknál és biciklizőknél, a tudatos ételválasztás kevésbé gyakori.

Mindkét terhességem után a jóga segített megszabadulni a feles kilóktól, és jó néhányan vannak a  stúdió vendégei között is, akik néhány hónap leforgása alatt  látványos átalakuláson mentek keresztül.

Míg a legtöbb testmozgás aerob jellegű, tehát kisebb vagy nagyobb mértékű hiperventilációval jár, ezáltal éhessé teszi az embert, addig a jóga épp az ellenkezőjére törekszik: nagyob teljesítményre kevesebb levegővétellel percenként. Tehát a jól végzett ászanasor után éhségérzet nem, vagy csak kis mértékben jelentkezik, és a savasító, nehéz ételeket nem kívánja a szervezet.

5. Gyűlölöd a jógát, nem is érted, mi lehet az élvezet a sok nyakatekert, lehetetlen pózban.

Nem hibáztatlak. Olyan sokféle stílus- és oktatóirányzat létezik, hogy ezek között rátalálni az igazira egyáltalán nem könnyű. Bár itt, helyi körökben még ez a veszély sem fenyeget minket, de azért van választási lehetőség még így is, és ha valaki igazán akarja és igazán keresi, bizonyára meg fogja találni a szívéhez legközelebb álló helyet és személyt. És ha sikerült megtalálnod, talán még arra is ráébredsz, hogy a „jógamumus” nemcsak hogy szelídíthető, de talán még szerethető is.

6. Számodra a kórház nem jelent mást, mint egyfajta társasági klubot és tisztítókúrát, ahol végre kikapcsolhatod magad a stresszes hétköznapok forgatagából, így aztán nem is bánod a  gyakori látogatásokat. Igaz, hogy a kiszolgálás nem ötcsillagos, de legalább van.

Az egészségpénztári statsiztikák kimutatásai szerint a gyakorló jógik és meditálók 87%-kal kisebb arányban kerülnek szív- és érrendszeri problémákkal kórházba, mint azok, akik nem jógáznak. 55%-kal kevesebben kerülnek ki közülük jó- és rosszindulatú daganatos betegségekkel, 30%-kal kevesebben kapnak fertőző betegségeket, és 50%-kal kisebb az aránya közöttük a járóbeteg-ellátásra szorulóknak. Ennyi érv  talán éppen elég is lesz.

7. Ha egyszer már meg kell öregedni, sehogy másképp nem szeretnél, mint lassú szellemi leépülésben.

A jógagyakorlás szerves része a meditáció, és ha az oktatód kellően felkészült, meg fogja mutatni, hogyan változtasd a fizikális gyakorlást mozgó meditációvá.

Amint megtanulod, hogy fordítsd a figyelmed befelé, hogyan légy a jelenben egyik pillanatról a másikra, figyelmed egyszerre testeden és az elméden tartva, mindkettő egészséges marad életed végéig.

Az agykéreg az öregedő test legfontosabb partnere, hiszen ez a gondolataink, érzékelésünk, érzelmeink és a nyelv központja. Az idő előrehaladtával lassú leépülésnek indul, ezért történik  a mentális leépülés idősebb korban.

Kutatások szerint a meditálók agykérge vastagabb, mint a nem meditálóké. A 40-50 éves meditálók agykéregvastagsága a 20-30 éves korúakéval egyezik meg azokon a területeken, amelyek a magasabb mentális, érzelmi és viselkedési funkciókért felelősek. Hát, ha bármi az agyamban maradhat, 20 éves az 50 helyett…, akkor ezt választom.

8. A családod éppen úgy imád, ahogy vagy: pattanásig feszült idegekkel, zsémbesen, morgolódva, ezért eszed ágában sincs változtatni a dolgokon.

A Bostoni Orvosi Egyetem és a Harvard McLean Kórháza kutatási eredményei azt mutatják, hogy azoknak az egészséges vizsgálati alanyoknak, akik csak napi egy órát jógáztak, 27%-kal emelkedett a GABA-szintjük, szemben azokkal, akik leültek egy órára olvasni. A GABA egy olyan neurotranszmitter, amely csökkenti a pánikérzetet, hangulatingadozásokat. Azonban nem szükséges egy teljes órán át jógázni ahhoz, hogy a hatás azonnali legyen. Már 15 -20 perc reggeli gyakorlás más lendületet ad a napnak.

Legközelebb telefoncsapkodás, cigire gyújtás, bosszankodás, zsörtölődés helyett próbáld meg levezetni a feszültséget néhány napüdvözlettel, vagy nyújtással egybekötött légzéssel.

9. A krónikus derék- és hátfájás nem is olyan vészes, ha más betegségeket, mint például a rákot vagy a sertésinfluenzát, veszünk számba.

A szék, amin éppen ülsz? A lehető legrosszabb a hátadnak. Az ülés lassú halál… A baj csak az, hogy amíg nincs fájdalom, nincs motiváció sem.

Ha hivatásos ülő vagy, időd nagy részét a deréktáji szakaszod kiegyenesítésével, a felső háti szakasz továbbpúposításával töltöd, ami jó eséllyel vezet egészen a sérvig. A gerinc egészségének helyreállításához, a hátfájdalmak enyhítéséhez egyre több orvos megint csak a  jógát javasolja. Nemcsak nyújtja, erősíti az izmokat, hanem enyhíti a helytelen testtartásból fakadó gerincre helyeződő stresszt.

Máris egyenesebben ülsz, nem?

10. Az alvás csak a bébiknek való meg az idősebbeknek.

Tudom, nincs is szórakoztatóbb a Teleshop hajnali 4-es adásainál, bár lehet, hogy egy kiadós, nyugodt alvás és a kipihenten való ébredés hosszú távon mégis kifizetődőbb lenne.

Tádám, csodák csodája,  a jóga a fent felsorolt 9 dolgon kívül az alvászavarok enyhítésében is segíthet. A teljes jógikus légzés lefekvéskor szinte azonnali altatóként hat, körülbelül 30 másodperc alatt nyugtatja le az elmét, az idegrendszert, csökkenti az adrenalinszintet, és ringat mély álomba.

Konklúzió

10 érvet írtam az elején, így itt most meg is állok a felsorolásban, bár még minimum másik tizet is könnyedén fel tudtam volna sorolni folytatásképpen.

Ha a passzív megoldások híve vagy, ha szereted a dolgokat a könnyebbik, kényelmesebbik végéről megfogni, akkor nem foglak győzködni arról, hogy keress egy jógaórát a közeledben.  Azt azonban elárulhatom, hogy bár sok nagyszerű alternatív, természetes gyógyterápiás megoldás létezik mindenféle nyűgjeink és bajaink ellen, sőt mi több, magam is előszeretettel használom és póbálom ki őket kiegészítő megoldásként szükség esetén, de azt tudnod kell, hogy a rest kétszer fárad. A passzív megoldások, gyógyszerek, táplálékkiegészítők, masszázsok, gépek stb, stb csak ideig-óráig hatnak, illetve működnek.  Az igazi gyógyulás és a valódi egészség titka azonban a rendszeres testmozgásban és a helyes táplálkozásban rejlik.

Mégis, kérdezheted joggal, miért nem elég akkor, ha csak futok, vagy úszok, vagy…? (Helyettesítsd be a kedvenc testmozgásoddal.)

A válaszom erre pedig az, hogy azért, mert egyik mozgás sem annyira komplex, mint a jóga holisztikus öngyógyítási módszere, amely egyszerre növel tüdőkapacitást, fejleszt erőnlétet, állóképességet, és tartja fenn az ízületek, izmok rugalmasságát és mozgékonyságát anélkül, hogy az idegrendszert, a keringést vagy a szívet leterhelné, túlzottan igénybe venné. Ezért szinte az egyetlen olyan mozgásforma, amelyet 0-tól 99 éves korig bárki, bármikor gyakorolhat – valamilyen formában –, nemre, korra való tekintet nélkül.

Szerző: Lenkefi Mónika (Sadie Nardini cikke alapján) www.iziszjoga.com

 1. Fejszesne Kiss Rozsa

  Nagyon tetszett a cikk,en nem jogazom,de nagyon hasznosnak talalom.Koszonet erte a cikk irojanak aki meg szellemes is,olvasas kozben jokat derultem.Remelem sok ember elolvassa es kap kedvet kicsit mozogni vagy jogazni.
  Nagyon fontos hogy valamit mozogjunk meg a fizikai munkan kivul is.Barmi lehet cask legyen valami es jot fog tenni,hosszutavon megeri.Sokat segit a torna vagy egyeb mozgas az egeszseg megorzeseben.Igaza van a cikk irojanak.

  Koszonom megint,nagyon tetszett.
  Rozsa

   1. Kosdi Gabriella

    Teljes mértékben egyet értek a cikkel.
    Jómagam is jógáztam és bizony olyan voltam tőle mintha kicseréltek volna.
    130 kg voltam .Elolvastam egy könyvet ,egy történetet a jógáról . Úgy döntöttem ,hogy megpróbálom, ez volt az öt Tibeti jóga gyakorlat . Könnyűnek tünt ,de nem volt az ,viszont fokozatosan kellett végezni,addig nem lépni tovább a következő szintre ,míg tökéletesen nem ment a gyakorlat.
    Mivel a 130 kg nem egy karcsú alkatra vall ,bizony először gurultam is 🙂
    Az eredmény viszont lelkesítő volt és egyre jobban igényeltem a gyakorlatokat és a siker nem maradt el !
    1 év után kereken 50 kg-ot fogytam. Nem fogyókúráztam ,rendszeresen végeztem minden reggel az öt Tibeti jógát s hozzá még a Thera-band szalagos gyakorlatot. ha nem volt időm mindenre ,akkor is a jóga volt amit minden nap reggel ,később már este is végeztem.
    Sajnos családi tragédiák sorozata miatt ,bizony elhanyagoltam ezt a fantasztikus gyakorlatokat ,sajnos ,de most hatvan évesen ismét elkezdtem ,bár már sok helyen fájok 🙂 ,de tudom ,hogy ismét jót tesz a jóga.
    Azt pedig ,hogy mindig 10 évvel fiatalabbnak látnak a mai napig is nagyon büszke vagyok ,bár soha nem voltam vékony a lánykoromat leszámítva. Most újból elkezdem és csak mindenkinek ajánlani tudom a jógát ,természetesen mindenkinek azt ami a legjobb a számára .

    Kedves Lenkefi Mónika örülök ,hogy olvastam az írását még nagyobb lendületet adott az ismételt jóga gyakorlataimhoz.
    Köszönöm !

    Nagyon kellemes és boldog napokat éveket kívánok Önnek !

    Üdvözlettel : Gabriella

  1. A cím elolvasása után értetlenül álltam, mint jógás, hogyan lehet ekkora marhaságot leírni??Gondoltam, ezt meg is osztom a cikk szerzőjével, de kellemesen csalódtam!

 2. Úgy gondolom, jógázni nem lehet könyvből megtanulni(már próbáltam).Ha egyszer nem csak a nagyvárosi lehetőségeket sorolná valaki, hanem a távoli vidéki, kis településről is elérhetőeket, akkor talán többen jógáznánk, de így marad a futás, torna, stb…..

  1. Szia Gizike!

   Nézz körül a jógainfo-n, hátha mégis találsz a közeledbe is jógaoktatót/jógaórát.

  2. Rozsaszinmacs

   Kedves Gizike!
   Bizton állíthatom, hogy könyvből is meg lehet tanulni jógázni! Jó magam is így sajátítottam el a jóga csodálatos művészetét. Szülés után hónapokig rendkívül rosszul voltam, orvostól orvoshoz jártam, semmi nem segített, majd az egyik ismerősöm ajánlotta a jógát. Bevallom őszintén, hogy először nagyon jót mosolyogtam… én és a jóga…, majd egyszer csak kipróbáltam. Már az első gyakorlatsor után nagyon jól éreztem magam, a folyamatos gyakorlásról nem is beszélve. Úgyhogy ajánlom figyelmébe a következő könyvet, mely lépésről lépésre bevezet a jóga csodálatos világába: http://sangam.hu/jmer.html
   Jó gyakorlást!

 3. Gulyás Józsefné

  Nagyon hasznosnak tartom,szeretném is folyamatosan gyakorolni.Sajnos nálunk kisebb -nagyobb megszakításokkal működnek a jógázási lehetőségek.(előbb-utóbb befuccsolnak a foglalkozások,én viszont szeretem a közösségi légkört)
  Katalin 64

 4. Gizike! Most már számtalan jógagyakorlatot találhat a YouTube-on. Sok közülük sajnos angol nyelvű, (a jobbak szinte mind), így ha valaki nem beszéli a nyelvet a kiegészítő utasítások, magyarázatok “rejtve” maradnak, de a mozdulatok így is érthetőek, utánozhatóak. Vannak köztük kezdő, közepes és haladó szintűek, csak végig kell menni a soron. Jó gyakorlást.

 5. Köszönöm a csodálatos cikket! – Szóval….A jógát nem érdekli, hogy divat-e vagy sem, mint ahogy a Sorsot sem, hogy Te mit akarsz. Csak “teszi a dolgát”. Egyszerűen Egységbe tudod hozni Magadat általa a Nagy Kozmikus Mindenséggel – ha szándékod van rá !
  Van akinek ez a kezdet a spirituális megnyíláshoz, és van aki speciálisan a végletekig fejleszti vele magát, és van aki teljesen más úton jár. Ki mit akar – övé ! Én végtelenül hálás vagyok, hogy rátaláltam, megértettem, és bármikor visszatalálhatok vele testi-lelki Egyensúlyomba, amikor “szűk-séget” érzek ! Én “Wai Lana”-val jógázom.

 6. Rácz Judit

  Nekem is nagyon tetszett a cikk. Nem is kell győzködni, biztos nekem is jót tenne. Azonban átlag emberként nem tudom hol kell kezdeni, melyik típusú jóga lenne a számomra megfelelő, nincs kellő ismeretem. Igaz az interneten sok információ elérhető, de ez inkább nehezíti semmint segíti a választást. Nem beszélve a sok megtévesztő vagy csak pénzszerzési céllal megjelenő reklámanyag értékelésére, felismerésére. Arra vonatkozó tanácsot legalább kor szerinti ajánlást pedig sehol nem találni. A 0-99 év szépen hangzik, de nem hiszem, hogy ugyanaz a mozgás forma megvalósítható 20, 40 vagy 70 évesen, vagy mindegy lenne, milyen korban kezdi valaki el a jóga gyakorlatokat.
  Üdvözlettel:Rácz Judit

  1. Kedves Judit és Imre!

   Valóban nehéz könyvből, oktató közelsége nélkül tanulni, teljesen kezdőknél nem is igazán ajánlott, mert a képek alapján leutánzott testtartások valóban nem biztos, hogy helyesn kivitelezett pózokat eredményeznek. ( ez hosszú távon többet árthat, mint használ) A legtöbb általam eddig olvasott könyvben ( talán egy kivétel akad: BKS Iyengar: A jóga új megvilágításban 1965-ben megjelent, a mai napig klasszikus műve) nem található részletes instrukció a “belső, mélyizom munkára és az apró finomításokra vonatkozóan” .Belső munka és ízületi zárak nélkül bizony csak gimnasztika marad a testmozgás.

   Azt már nem is említem, hogy a képek statikusságot tükröznek, nem adnak támpontot a gyakorlatok sorrendiségéhez, pedig a jóga sok minden, csak nem statikus…

   Azt is aláírom, hogy annyi stílus és irányzat van ma már, hogy kezdőként könnyű bennük elveszni és a bőségben összezavarodni.

   A JÓGA azonban mégis EGY. A pózok minden irányzatban ugyanazok, még ha másképpen is vannak fűszerezve, másképpen összekötve, apró módosításokkal , vagy más instrukciókkal jutunk el ugyanahhoz a végeredményhez.

   Ha lehetőség van rá több irányzatot, stílust és legfőképpen oktatót ki kell próbálni. Előbb-utóbb mindenki megtalálja magának azt az egyet vagy kettőt, amelyik a saját személyiségének, mentalitásának és fizikalitásának leginkább megfelel.

   1. Egy rövid, 40 perces online jógaóra talán ízelítőt adhat az előbbiekhez. Bár ezt a stúdió vendégeinek készítettem pár évvel ezelőtt az otthoni gyakorlásukhoz, talán ad némi segítséget.

    A videó még mindig “küzd” annyi hátránnyal, hogy nem lehet az összes instrukciót egy pózra vonatkozóan beleszorítani, és azzal is, hogy nem tudok segíteni és igazítani az Ön otthoni gyakorlása közben.:-)

    Ettől függetlenül törekedtem arra, hogy az utasítások részletesek legyenek.

    A pózokat azonban még tovább lehet egyszerűsíteni. pl a napüdvözleteknél a fekvőtámaszt lehet térd-letétellel csinálni, egészen hason fekvésig leengedni.

    Ami túl nehéz, egyszerűen ki lehet hagyni, gyakorlás közben pihenni, a videót megnézni többször már kipróbálás előtt is!

    http://www.iziszjoga.com/ashtanga-online-jogaora/

    Jó gyakorlást kívánok.:-)

 7. Jabronka Imre

  Én is megpróbáltam könyvből megtanulni, de nem sikerült, időigényes és eredménytelen volt, így aztán unalmassá is vált. Jó lenne társaságban gyakorlott mesterrel megtanulni, de én is vidéki kisvárosban élek.

 8. Szabó Lajosné

  Csodálatos a cikk! Gratulálok!!
  Teljes valóságot ír le benne.
  Én 59 éves vagyok,több,mint 10 éve rendszeresen jógázom.( Bár hamarabb elkezdtem volna! ) A betegségek elkerülnek – teszek is érte!
  Sokkal pozitívebben látom a világot, mint jógázás előtt,
  Jobb a hangulatom, jól érzem magam a bőrömben.
  Ajánlom mindenkinek! Szabóné Gyuláról!

  1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik az írás. Az igazi érdem Sadie Nardini amerikai jóga oktaóé. Az ő cikke alapján magyarítottam és fűszereztem saját szájízem szerint.
   Köszönöm az alátámasztást is a cikk tartalmát illetően.. magam is hasonlókat tapasztalatm az elmúlt 13 évben.
   További kitartást a gyakorláshoz! Namaste

  1. Bizonyára nemcsak én örülnék neki, ha elárulnád ki a mestered és hol érhető el. Persze csak abban az esetben, ha neki nincs kifogása ellene.

 9. Petrovszkine Kun Anna

  1992 . novenbere óta jógázom. A jóga a mindenapi életben , rendszer szerint.Kis településen élek Békésmegyében.Itt is megoldható hogy jógázzunk csak
  akarat és szervezés kell hozzá.Egyébként 1993-ban
  Tüdőrákot diagnosztiszáltak nálam .Két tüdő mütéten
  vagyok tul.Hála a jó orvosoknak is.De kell hozzá egy
  pozitiv hozzá állás az egyén részéről.Most 54. éves
  vagyok feltudtam nevelni a gyermekeimet.Nagyon örülök neki hogy láthattam ahogy felnőttek segithettem és segitek nekik ahogy erőmből telik. Ebben ugy gondolom a jógának is szerepe van.Ugy hogy mindenkinek ajánlom soha nem késő elkezdeni. Természetesen mindenkinek tisztában kell lenni a korlátaival.

 10. Én csináltam és ráfáztam.
  Begyúlladt a vállam és a csípőm is a kicsavarodott tartásoktól. Ráadásul a gerinc sérvemnek sem tett jót.
  Kiújult.

  1. Kedves Borbála!

   A jóga legfőbb elve: az ahimsa- a nem ártás elve. A helytelen gerinctartással, túlerőltetéssel, túlfeszítéssel végzett gyakorlatok valóban több kárt okozhatnak, mint hasznot.

   A fájdalmak mögött azonban mindig lelki tényező is áll, a test jelzései a lelki egyensúly kibillenését jelzik. A fájdalom jelentkezése és a tressz ideje között akár 5 év is eltelhet!!!!

   Az is elképzelhető, hogy a jógagyakorlás ideje és fájdalmak jelentkezése “véletlenül” egybeesett.

   de leginkább és ez a legvalószínűbb, hogy a testi tüneteket épp a jóga erősítette fel , hiszen mint minden természetgyógyászati kezelésnél a jógánál is előfordulhat, hogy a tünetek rosszabbodnak, mielőtt gyógyulásnak indulnak. Ilyenkor ugyanis a mozgás elindítja az energiaáramlást a testben, blokkokat old és sokaknak először tiltakozással reagál a szervezete a mozgásra.

  2. Adrienn Botos

   Engem műteni akartak a gerincsérvemmel, nem tudtam járni. El kezdtem jógázni. 1 évvel később már csak nézett a doki h mit keresek nála, hisz “csodás” a gerincem. És van 1 fajta hajlás, amitől fáj, azt kerülöm.

 11. Váradi Mária

  Nagyszerű marketing és értelmes érvek! Tájékoztatást szeretnék kapni az októberi hétvégéről -. ha jóga újrakezdőt is elfogadnak!

 12. Nagyon szellemes, eredeti leírás a jóga gyakorlásához.
  Én több éve aktívan jógázok, és minden pozitív hatását élvezem. Javaslom mindenkinek.

 13. Molnár Gyuláné

  6 éve gyakorolom a könnyű jógát. Először jógaoktató segítségével végeztem 3 hónapig, utána vásároltam Wai Lana DVD kazettákat. Lehet venni a Media Markt-ban különböző kazettákat: Könnyű jóga, Ébreszd fel a tested, Élénkítő program, Pihentető program stb. Mikor melyiket tartom szükségesnek. Javaslom mindenkinek!

 14. Nagyszerű cikk; mindazonáltal ne legyen illúziótok: nem a jógáról, hanem a sportolás előnyeiről szól. Vannak, akik vágynak mindenféle dologra, például fejlődésre (mi ez a fejlődés dolog? Az, hogy sportolsz, és a nyirokrendszered meg az ízületeid rendben lesz? Ez már fejlődés??), és vannak akik nem vágynak fejlődésre, hanem azt gondolják, hogy itt van ez a santosa nevű dolog, átéljük és magunkévá tesszük az egészet. Gondolom a jógát a divat miatt keverték bele a cikkbe. További szép napot 🙂

  1. Drága Lajos!

   A cikk nagyon is a jógáról szól, mert ahogyan az összegzésben is írtam: ” egyik mozgás sem annyira komplex, mint a jóga holisztikus öngyógyítási módszere, amely egyszerre növel tüdőkapacitást, fejleszt erőnlétet, állóképességet, és tartja fenn az ízületek, izmok rugalmasságát és mozgékonyságát anélkül, hogy az idegrendszert, a keringést vagy a szívet leterhelné, túlzottan igénybe venné.”

   Sokan fordulnak a jógához egy-egy sportsérülés- teniszben, futás alatt kificamodott térd, boka, túlzott terheléssel szerzett teniszkönyök és egyéb problémák miatt. A monoton, repetitív ízületi terhelésben szerzett sérvek, kopások és egyéb problémák rehabilitációjára a jóga az egyik leghatékonyabb módszer.

   Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az ember milyen mozgást végez és milyen intenzitással.

   A jógában alkalmazott ízületi zárak ( bandhák) nemcsak megerősítik, de védik s őt gyógyítják is az ízületeket. Ezeket sajnos más tesmozgások során , bár lehetne és kellene is, nagyon kevesen alkalmazzák.

   Ami pedig a fejlődést illeti, nem a testi és szellemi fejlődésről van szó. A legtöbb gyakorló a fizikaliásáért kezdi el a jógát, hogy az egészségét, erőnlétét helyreállítsa.

   Mert3D-s világunkbn a fizikális a legkézzelfoghatóbb…de aki hosszab távon marad és kitart a gyakorlás mellett, az már nem a fizikaliásáért, hanem a spirituálisért marad.
   Mert a jóga a fizikálison túl hat az mentálisra, az érzelmire és a szellemire is. Van, aki ezt az első alkalomal megtapasztalja, van akinél egy-két év is eltelik mire észre veszi magán a változást.

   A jógázás során a gyakorló megtisztul, megerősödik, ezzel egyidejűleg átalakulnak szokásai is.

   Hosszas gyakorlással kialakul az embernek az a megkülönböztető képessége, amelynek segítségével el tudja választani a hasznosat a károstól, a látszólagost a valóságostól.
   A jóga az önismeret tudománya, a tudat megismerésének és kitágításának
   egyik módja. A jógi elméje összekapcsolódik
   az univerzum energiájával, ezáltal egyre jobban megismeri saját magát és a világot, tudata határtalanná tágulhat.
   A megszabadulás a negatív gondolatoktól, félelmektől, rossz szokásoktól való megszabadulást is jelenti.

   A folyamatban a ragaszkodás és kötöttségek helyére az egység felismerése, az elfogadás,a feltétel nélküli szeretet lép, és a sodródást felváltja a tudatosság. Az ember megtalálja helyét a világban, felismeri valódi céljait, megérti a múltat és a jövőt. Megtalálja a boldogságot, és embertársai felé sugározza azt.

   A jóga felfogása szerint az emberek gondolatai alakítják a világot. Amire sokszor gondolnak, tetté, szokássá majd jellemvonássá válik. Aki uralni képes a gondolathullámait, új szokásokat
   alakíthat ki, ezzel fejlesztheti jellemét, befolyásolhatja sorsát, hiszen a sors a karma törvénye szerint a cselekedetek következménye.

 15. Mné Judit

  Bevallom sok év kihagyás van a hátam mögött, családi és egyéb problémák miatt (68 éves vagyok), de 18 éves koromtól több éven át jógáztam, annak minden áldásával. Még 1963-ban került kezembe Selva Raja Yesudian könyve, és az iskolában mindenkori legrosszabb tornászként (!) óriási sikerélmény volt pl. a fejenállás elvégzése. Nem jutottam el akrobatikus szintre, de a légzés és a relaxáció megtanulása önmagában is életre szóló biztonságos háttér és stabil alap volt az egészségtudatos életmódhoz. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, de főleg azoknak, akik nem jutnak csoportos lehetőséghez v. mesterhez. Mélyebb ismereteket tartalmaz még Dr.Vigh Béla orvos két könyve, de jónak tartom akár Császárné Benke Mária könyveit is, sőt még az Etka jógát is (ők testvérek, anno Vitray Tamás ismertette meg velük a közönséget a tv-ben. Tudom h. ásatag irodalmat ajánlok, de jó alapozást nyújtanak! Yesudian, aki Bp-en végezte az orvosi egyetemet, tudtommal első volt Európában, aki ezt a szemléletet, a hatha jógát népszerúsítette Nyugaton, több könyvet is írt – végül jógaiskolát vezetett Svájcban, Locarnoban. Egy újabb folyóirat 2006. októberi 1. számában lehet róla bővebben is olvasni (Ursus Libris kiadás: Jóga – India világa, http://www.ursuslibris.hu helyen biztos a neten is megtalálható). Örülök, hogy mára már nagyobb körben is terjed a jóga, remélem még tovább is hódít majd és segít minél többeknek kiegyensúlyozottan élni és rátalálni önmagukra. – A szerzőnek nagyon köszönöm a cikket és a szellemes címet, ami a jóga híveit és ellenzőit is rávette a végigolvasására!!!

 16. Vankó László

  Egyetértek a cikkben leírtakkal,és tanúsíthatom mint gyakorló jógázó,csak azt sajnálom,hogy 63 évesen kezdtem el 1.5 éve heti 2-3 szori rendszerességgel.Nekem sokat jelent mentálisan,fizikálisan és szellemileg jól érzem magam annak ellenére,hogy voltak,vannak némi eü. problémáim,de mint olvastam 99 évig hasznosnak minősülnek a gyakorlatok hisz az oktatóm is 70 évet betöltötte.Nekem ő jó példaképnek és követem hisz még tőlem jóval fiatalabb korosztály is használja és egyre többen ráéreznek a jóga hatására ami helyes út egy jobb és nemesebb egészségkultúra kifejlesztésére.Dicséretes a szerző nagyon jól ráérzett a dolog lényegére mert a Tudás szabaddá tesz-Szépség egészség- és ezáltal szebbek-jobbak leszünk.Üdvözlöm a jóga és a lendő jóga híveit !!!!!

 17. Udvariné Kispéter Nóra

  57 éves vagyok.Én 9 éve jógázom.Közösségbe járok egy kisvárosban művelem ezt a csodálatos mozgásformát.
  Ülőmunkát végeztem,s zsibbadt a lábam ,kezem.Azóta ilyen bajom nincs. Sokat változtam jó irányba, sokkal pozitívabb kiegyensúlyozottabb vagyok.Akrobatikus mutatványokat nem tudok csinálni,de ami jól esik az nagyon jól megy. Nagyon szeretem, sokat köszönhetek a jógának. Egyet bánok,hogy nem fiatalabb koromban kezdtem el.De soha nem késő….Én mindenkinek ajánlani tudom.:)Üdv

 18. Bocs. Én komolyan vettem a címben szereplő mondatot. Sajnos, hogy biztos hasznos és kellemes, de szívből utálom a jógát. Ki lehet vele kergetni a világból. Attól, hogy valaki nem akar jógázni, nem egy kórházfüggő zsírpacni. Más sport és tánclehetőségek is léteznek a világon…

  1. Kicsit én is így voltam ezzel. Elhiszem, hogy a jóga oda vezet, ahová mondják, de attól elkap a sikongató lábrázás, ha egy irányzat úgy hirdeti magát, mint EGYETLEN utat. A nemjógázók ilyen-olyan betegnek való beállítása ugyanis implicite ezt jelenti. VAN más út is, mely elvezet az testi-lelki egészséghez, fejlődéshez. A jóga csak az EGYIK ezek közül. Nem szül feltétlen szimpátiát a cikket jellemző – a más utat járók felé tanúsított kvázi – leereszkedően lenéző attitűd….na meg nem is utal túlzottan fejlett lelkiségre sem….ahogy egyik saját kizárólagosságát hirdető irányzat sem.

 19. Hát azért vannak túlzások a cikkben:

  “A maratoni futók állóképessége bizonyítottan kétszeresére nő már egy jógaóra után is!”

  Kíváncsi lennék a bizonyítékra e téren…

  Amúgy nem vonom kétségbe, hogy a jóga hasznos, de attól még ez sem csodaszer…

 20. Szendrei Béla

  Azzal kezdem,hogy 89 éves vagyok.Fejállásra és egyéb nehezebb fizikai müveletre már nem vállalkozok.A légzést,fekvőtámaszt,súlyemelést viszont még gyakorlom,de már csak 7-800 kilót emelek naponta,ha éppen kedvem van.hozzá.Gyalogolni viszont-ütemesen -mg mindig nagyon szeretek.Azt mondják a körülöttem élők,hogy én nem megyek,hanem “futok.”Nekem ez természetes ütem.Gratulálok és további sikert kívánok:Kézcsókkal:Szendrei Béla./Béla bácsi./

 21. Szellemes írás, de azért aki rendszeres jógázóként futott már legalább egy félmaratont, akkora marhaságot csak nem mond már, hogy az állóképesség BIZONYÍTOTTAN kétszeresére nő egy jógaóra után… Gondolom a tespedőknek ez is lendületet adhat, de a hitelességre is törekedni kellene, ügyelve a “bizonyítottan” szócska használatára.
  Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire fontos a futáshoz a rendszeres nyújtás, ideális esetben a jóga, de ez is rendszerességet feltételez és nem egyszeri nekibuzdulást.

 22. Antalné Vali

  26 éve jógázom, most 73 vagyok. A jógának köszönhetően minden szinten tökéletesen egészséges vagyok.Köszönöm a cikket.*–*

 23. Pingback: Gyertyák a fülben | Gyógyszer Nélkül

 24. Horváth Mária

  Üdvözlök Mindenkit!!
  Én hiszek a jóga jótékony hatásában!!!
  Épp igy kerültem az oldalra, én is szeretném elkezdeni, csak sajnos én sem tudom, hogy hol kellene!!
  Most leszek május 6-án 67 éves.
  Jó lenne, és elkelne egy kis segitség!!
  Egyébként számomra most ez az egész a hozzászólásokkal együtt sokat jelentett!!
  Köszönöm!! Marcsi!

 25. Kétfajta ember létezik: az egyik csoportba tartoznak azok, akik kulturáltak, intelligensek, a másikba pedig azok, akik nem. A besorolást úgy is el lehet végezni, hogy az egyik csoportba tartoznak azok, akik nem használnak primitív, általánosító mondatokat, a második csoportba pedig azok, akik igen.

 26. Csak most találtam erre a zseniálisan megírt cikkre. Ritkán lehet ennyire jó, humoros, motiváló cikket olvasni, csak gratulálni tudok Lenkefi Mónikának 🙂

 27. Harangozó Ildikó

  Kedves Lenkefi Mónika! 46 éves vagyok, 3 gyermek édesanyja. Epilepsziás vagyok, és allergiás. Egy kis településen élek, közel s távol nincs lehetőség jógázni járni, de engem érdekelne. Lehetséges a gyakorlatokat könyvből elsajátítani? És ha igen, tudna ilyen könyvet ajánlani?

  1. Kedves Ildikó!
   Könyvből nehézkes a dolog, mert a jógában fontos az igazítás és egy szakértő szeme, meglátása, olykor érintése a pózok kivitelezésekor. Talán egy fokkal jobb a videóról, DVD-ről végzett gyakorlás, mert ott folyamatában lehet látni a gyakorlatokat és hallani az instrukciókat. ha angolul ért akkor lehetőségek tárháza végtelen. ha magyar nyelvűt keres, akkor már jóval szűkösebb.
   Egy havidíjas gyakorló oldalt tudok ajánlani, ahol sokféle stílussal megismerkedhet:
   http://www.jogaklikk.hu

 28. Albertné Ági

  15 évig ment a hasam a szőlőcukortól.Többféle táplálékkiegészítőt próbáltam,de nem használtak.Az öt tibeti fiatalító jógával 3 hónap alatt megszűntek az emésztési problémáim.

 29. Azert a dolgok sajnos nem ilyen feketek es feherek.
  A joga nem mindenkinek jo, ahogy nem is letezik olyasmi, ami mindenkinek jo lenne.
  Nekem a hat-jogatol gerincservem lett, holott nagyon jo volt az oktato, vigyaztunk milyen gyakorlatokat csinalunk, es az egesz foglalkozas pont a hasonlo problemak megelozesere iranyult. Termeszetesen nyilvanvalo, hogy voltak hajlamosito tenyezok, es valoszinu, par even belul amugy is kijott volna a serv.
  De a joga akkor, nekem, kimondottan rossz volt, bizony.

 30. Gratulálok a rockzene negatív színben való feltüntetéséhez. Számomra emiatt nulla pontos ez a “szellemes” írás.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.