fbpx

A jóga segít a poszttraumásstressz-szindrómán

Tengerparton jógázó középkorú pár lótuszülésben, imádkozó kéztartásban.

Egy bizonyos jóga légzéstechnika kiutat jelenthet a szorongásból. Az olyan megrázó élmények, mint a nemi erőszak, a természeti katasztrófák, a háborúk vagy a súlyos balesetek mélyreható sérüléseket hagyhatnak hátra a lélekben. A nyomasztó emlékek és szorongások elkísérik az érintetteket a mindennapokban, és gyakran lehetetlenné teszik a normális életet. Ha erről van szó, akkor az ún. poszttraumásstressz-szindrómáról beszélünk.

A traumatizált lélek

A traumatikus események áldozatai gyakran szenvednek – az esemény után néha még évekig – egy komplex pszichológiai kórképben, melyet szakmai körökben poszttraumatikusstressz-szindrómának neveznek. Az érintettek újra és újra átélik az ijesztő helyzet gondolatait és érzéseit. Tulajdonképpen ártalmatlan zajok, szagok vagy képek, amelyek azonban a traumatizált személyt a megpróbáltatásra emlékeztetik, a stresszes élményeket újra feltámaszthatják – néha olyan intenzíven, mintha a szörnyűség itt és most történne. Az érintett képtelen lezárni a történést. Gyakran az idővel tovább fokozódnak a szorongások, és a személyiség megváltozik az állandó szükségállapotban. A poszttraumásstressz-szindróma jellemzője a vegetatív idegrendszer hiperingerlékenysége, mely belső nyugtalanságban, extrém ingerlékenységben és abban az érzésben fejeződik ki, hogy mindig résen kell lenni.

A jóga légzéstechnika feloldja a traumát

A vegetatív idegrendszer kontrollálja az akaratlan funkciókat a szervezetben, pl. a szívverést vagy a légzést – tehát azokat a funkciókat, melyeket tudatosan nem vagyunk képesek irányítani. A tudósok a poszttraumásstressz-szindróma testi tüneteinek hátterében ennek a vegetatív idegrendszernek a zavarát feltételezik. Olyan terápiás segítségre van tehát szükség, mely újra megnyugtatja az érzékeny idegrendszert. Egy 2014 szeptemberében publikált amerikai tanulmány reményt ad az érintetteknek a javulásra. A tanulmány kimutatta, hogy egy bizonyos jógafajta – az ún. Sudarshan Kriya jóga – légzéstechnikája nagyon hatékony építőköve lehet a traumaterápiának. A tanulmány eredményei megerősítették a kutatók feltételezéseit. A túlzottan ingerlékeny idegrendszer a légzéstechnikától érezhetően megnyugodott. Azok, akik a légzőgyakorlatokat végezték, kevésbé szenvedtek az akut stresszreakcióktól.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Jóga légzéstechnika – kitűnő a mindennapi stresszre

A jógánál a légzésre terelődik a figyelem, ami nyugtalan, aggódó gondolatoknál nyugtatóan hat. A vegetatív idegrendszert ezzel újra egyensúlyba hozzuk, ami fokozatosan csökkenti a túlterheltség tüneteit. A légzéstechnika ezért értékes kiegészítője lehet a traumás páciensek standardizált kezelésének. De a szokásos hétköznapi stresszben szenvedőknek is rendkívül ajánlatos a megfelelő légzéstechnika.

Sudarshan Kriya jóga – gyakorlatok

Naponta legalább 6-szor vegyünk mély lélegzetet a friss levegőn:

  1. Először gyorsan fújjuk ki a levegőt a szájon és orron keresztül.
  2. Ezután lassan lélegezzünk be az orron át, és számoljunk közben 12-ig.
  3. Tartsuk bent a levegőt, amíg 6-ig számolunk.
  4. Lélegezzünk ki, miközben ismét 6-ig számolunk.

Ezek a légzésciklusok ideális esetben a napi rutin szerves részei. A számokon változtathatunk, de az arányok maradjanak ugyanazok. Ha pl. belégzéskor 8-ig számolunk, akkor 4-ig tartsuk bent a levegőt, és 4-ig számoljunk kilégzéskor. Aki azonban egészséges és jó a tüdeje, annak nem szabad nehézséget okoznia a 12-6-6 ritmusnak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük