fbpx

A K-vitamin csodálatos gyógyhatásai

Hűtőbelső zöld színű zöldségekkel, gyümölcsökkel és fűszernövényekkel.

A K-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünkben. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelyből ha a kelleténél több van a szervezetünkben, akkor a felesleg a zsírszövetekben és a májban tárolódik.

A K-vitaminnak kétféle típusa is létezik, a K1-vitamin és a K2-vitamin. A K1-vitamin nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségekben található meg, például a spenótban, a kelkáposztában vagy a káposztában. A K2-vitamin megtalálható néhány erjesztett táplálékban, illetve gazdag forrása a marhamáj, a tojássárgája és a sajt.

A K-vitaminnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében: a véralvadásban is aktívan részt vesz, ami nagyon lényeges, ha véletlenül balesetet szenvedünk és vérzünk.

Ahogy öregszünk, úgy a csontjaink már nem lesznek olyan erősek és porózussá is válnak. Ez azonban fokozza a csontritkulás és a csonttörések kockázatait. Ez a vitamin nagy szerepet játszik a kalcium egyensúlyának szabályozásában, illetve aktívan részt vesz a csont ásványianyag-hiányának megelőzésében is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor az artériákban kalcium halmozódik fel, ez meszesedéshez is vezethet és ez az állapot jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a K-vitamin egyensúlyba hozza a szervezetben a kalciumszintet és csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit.

Az öregedéssel az agyat érintő betegségek is jelentősen megnőnek. A K-vitamin segítségével olyan vegyület keletkezik az agyban, amely segíthet ezeknek a degeneratív agyi betegségeknek a kivédésében. A vitaminnak köszönhetően csökken az agyban az oxidatív stressz és a gyulladás mértéke, ami redukálja a neurodegeneratív betegségek kockázati tényezőit.

A kutatások fókuszába a többi vitaminhoz hasonlóan a K-vitamin is belekerült. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a K-vitamin csökkentheti a májdaganat kialakulásának esélyeit.

Ugyan ritka, de K-vitamin-hiány is kialakulhat. Ha azonban rendszeresen fogyasztunk K-vitaminban gazdag táplálékokat, akkor nem kell ilyen problémával számolnunk. K1-vitaminban gazdag táplálék a borsó, a spárga, a petrezselyem, a keresztesvirágú zöldségek. K2-vitamint pedig az erjesztett savanyúságok, a tejtermékek és a tojássárgája tartalmaznak nagy mennyiségben.

  1. Sárik György Péter

    Amit sokan nem értenek velem együtt : a spenót, káposzta, és egyébb zöldségek az önök írásaiban egészségvédö vitaminokat tartalmaznak. De ezeket csak fözve tudjuk fogyasztani de állítólad ezek a fontos vitaminok a főzéstől elpusztulnak. Itt olvasom, hogy a spenót a szem egészségét védi. Nyersen nem lehet megenni. Mi az igazság ?

    1. IGEN VAN AKI NYERSEN MEGEHETI E’S VAN AKI NEM. E’N NEM EHETEM NYERSEN GYENGE AZ EME’SZTO”RENDSZEREM. MINDENT PAROLVA VAGY FO”VE! DE IGEN KIS IDEIG CSAK MINIMA’LISAN. KIS OLAJBAN PICI VIZZEL SOKSZOR CSAK 1 PERCIG ! BLANSI’ROZA’SNAK HIVJA’K. AZTA’N OTTHAGYOM HAGY ”PIHENJEN” AZ EDE’NYBEN.. JO’VAL KE’SO”BB ELO”VESZEM…MIT AD ISTEN?-TELJESEN PUHA LETT A ZO”LDSE’GEM. A LEGTO”BB VITAMIN — IGY –MARAD MEG BENNE!!

  2. Bencze Judit

    Meglehet, évek óta nyersen is fogyasztjuk, zsíros kenyér közé rétegelve. Nagyon finom és nem mellesleg egészséges!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük