fbpx

A köszvény otthoni orvoslása

Megmosott cseresznye egy mázas tálban.

A köszvény egyfajta ízületi gyulladás, amely nagyon fájdalmas lehet, gyakran érinti az ujjakat, a bokát és a térdet is. Ez a betegség akkor jelentkezik, ha megemelkedik a szervezetben a húgysavszint. Bizonyos táplálékokkal csökkenthető a purinszint, így a betegség kellemetlen tünetei is csökkenhetnek, illetve meg is szűnhetnek.

A köszvényes beteg szervezetében minden esetben kimutathatóvá válik a gyulladás. A duzzanat csökkentésére a legjobb módszer a rendszeres vízfogyasztás. A növekvő folyadékfogyasztás a vesét is tehermentesíteni tudja. Természetes, hogy amikor folyadékról van szó, akkor nem csak a vízre gondolunk. Folyadéknak számítanak a levesek és a gyógyteák is.

A köszvényes betegség tüneteit a stressz nagymértékben felerősíti. A stresszt sokféleképpen lehet csökkenteni, például mozgással, meditációval vagy zenehallgatással.

A halfogyasztás nagyon ajánlatos a köszvényben szenvedő betegek számára, ugyanis egyes halak olyan gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a duzzanatot, hiszen hatásukra a gyulladás is minimalizálódik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kávéfogyasztással kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyes feltételezések szerint a rendszeres kávéfogyasztás csökkenteni tudja a húgysavszintet, így a köszvény kialakulásának az esélye is kisebb, illetve a már meglévő tüneteket is jelentős mértékben redukálni tudja.

A köszvényes rohamok akkor is csökkenhetnek, ha valaki rendszeresen cseresznyét fogyaszt. A cseresznye nagyobb mennyiségben tartalmaz antociánokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Kutatások igazolják, hogy a citromos víz is csökkenteni tudja a köszvényes rohamokat. A vizsgálat során minden vizsgálatban részt vevő személynek meg kellett innia két liter vizet, amelybe előzőleg két egész citromot facsartak. A citromos víz kivétel nélkül minden vizsgálatban részt vevő személynél csökkentette a köszvényre jellemző kellemetlen tüneteket.

Köszvényes betegeknek tilos lenne alkoholt fogyasztani, mivel ez is megemeli a purinszintet.

Vannak olyan táplálékok, amelyeknek szintén magas a purintartalma, így érdemes ezektől is tartózkodni azoknak, akik köszvénytől szenvednek. Magas purintartalmú táplálékok: szalonna, szarvashús, borjúhús, szardella, kagyló, hering, pisztráng, tőkehal és hering.

Ha valaki köszvényben szenved és gyógyszereket is szed rá, az alternatív módszerek kipróbálása előtt mindenképpen kérje ki orvos tanácsát!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük