Vágódeszkán narancsok egészben és felszeletelve.

A C-vitamin-hiány növelheti a súlyos állapotok, például a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát. De ha keveset viszünk be ebből a vitaminból a szervezetünkbe, akkor akár még gyulladás és más krónikus betegség is kialakulhat. Több tanulmány is született a C-vitamin, illetve a fizikai és szellemi jólét közötti összefüggésről.

Új-Zélandon folytattak ezzel kapcsolatban kutatást. Összesen négyszáz ötven év körüli férfit és nőt vizsgáltak. Tesztek segítségével figyelték és értékelték, hogy milyen kapcsolat van ennek a vitaminnak a hiánya, illetve a figyelem, a koncentráció, a végrehajtó funkciók, a memória, a nyelvi és a fogalmi gondolkodás között. A vizsgálat során megállapításra került, hogy a kutatásban résztvevők majdnem kilencvenhárom százalékának szervezetében nem volt megfelelő a C-vitamin-koncentráció és mindössze csak hét százalékuknál volt megfelelő a C-vitamin-bevitel. Pedig ez a vitamin nemcsak a fent említett betegségek ellen képes megvédeni bennünket, hanem elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást és megakadályozza a fáradtság, illetve a skorbut kialakulását.

A szervezetünkben a magasabb C-vitamin-szint jobb egészséget is jelent egyben. A kutatók azt is megállapították, hogy azoknak a személyeknek, akiknek megfelelő mennyiségű C-vitamin volt jelen a szervezetükben, alacsonyabb volt a testtömegük, kisebb volt a derékkörfogatuk, megfelelő volt az inzulin- és trigliceridszintjük, amelyek mind-mind csökkenteni képesek a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A C-vitamin elősegíti az egészséges fogyást. A kutatók ezt a hatást legfőképpen az ülő és irodai munkát végzők esetében tartották szükségesnek, ugyanis a mozgásszegény életmód az egyik kockázati tényezője a krónikus betegségek kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azok a személyek, akik nem fogyasztanak elegendő C-vitaminban gazdag táplálékot, nemcsak a cukorbetegség, az anyagcsere-betegség és az elhízás kockázatainak teszik ki saját magukat, de memóriavesztéssel és rosszabb koncentrációval is számolniuk kell, illetve kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek kognitív károsodástól, mint azok, akik ügyelnek ennek a vitaminnak a bevitelére.

Egy másik kutatás során bebizonyosodott, hogy a C-vitamin-hiány lehet az okozója az úgynevezett amiloid plakk felhalmozódásának, amely az Alzheimer-kór kialakulásában játszik szerepet.

A C-vitaminban gazdag táplálékok és a narancslé fogyasztása jelentősen csökkentheti a neurodegeneratív rendellenességek és a kognitív hanyatlás mértékét.

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősíti az artériákat és az ereket, támogatja az izmokat, jót tesz a csontokkal, de a kollagén, vagyis a szervezet legfontosabb szerkezeti anyaga és kötőszövetei sem alakulhatnak ki C-vitamin nélkül.

Ez a vitamin semlegesíti a szervezetben felhalmozódó toxinokat, és segítséget nyújt az immunrendszer számára a kórokozókkal és a fertőzésekkel szembeni védelemben.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*