fbpx

A mustárzöld sokféle betegségtől óvhat meg bennünket

Asztalon egy halom mustárzöld.

Bizonyára sokan hallották már azt a kifejezést, hogy mustárzöld. Szokták még mustárfűnek és mustárkáposztának is nevezni. A mustárzöld kissé kesernyés és borsos ízű, de nagyon finom és egészséges. Abba a családba, nemzetségbe tartozik, amelyikbe a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is.

A mustárzöldnek kiemelkedő a táplálkozási profilja, mivel gazdag forrása a réznek, a K-vitaminnak, a C-vitaminnak, az E-vitaminnak, a B6-vitaminnak, az A-vitaminnak, ezeken kívül van még benne kalcium, vas, niacin, riboflavin, magnézium, tiamin, cink, szelén, illetve folsav is.

A mustárzöld azoknak is javasolható, akik fogyni szeretnének, illetve emésztési zavarokkal küzdenek, ugyanis kevés kalóriát, ellenben sok rostot tartalmaz.

A mustárzöld gazdag forrása az antioxidánsoknak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire nagy szükségünk van ezekre az anyagokra. Mivel nagyon sok minden okozhat oxidatív stresszt a szervezetünkben, így valamire szükségünk van, ami semlegesíti ezeket a káros hatású szabad gyököket – ezek okoznak oxidatív stresszt –, az antioxidánsok pedig képesek erre. A mustárzöldnek az antioxidánstartalmát a következők adják: C-vitamin, E-vitamin, flavonoidok, karotinoidok és lutein.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A K-vitamin az egyik legértékesebb vitamin a szervezetünk számára. A mustárzöld is gazdag forrása ennek a vitaminnak. A K-vitamin a véralvadásban játszik nagy szerepet, viszont a szív és a csont egészségét is biztosítani tudja. A kutatások azt mutatják, hogy az alacsony K-vitamin-szint összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásával. Amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetben, úgy nagyobb az esélye az olyan neurodegeneratív betegségeknek, mint az Alzheimer-kór és a demencia.

A mustárzöld rendszeres fogyasztása már csak azért is javasolt, mert segít az immunrendszer megerősítésében. C-vitamint is tartalmaz, amelynek a hiánya jelentősen gyengíti az immunrendszert és elősegíti a betegségek és a fertőzések kialakulását.

Az A-vitamin-tartalma is kiváló ennek a zöldségnek, amely szintén az immunrendszer erősítésében vesz aktívan részt. Emellett a fehérvérsejtek termelődését is támogatja, ami szintén hasznos, hiszen így kisebb lesz az esélye a fertőzések kialakulásának.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük