fbpx

A stressz legjobb ellenszerei

Egy asztalon levendulaágak, mellettük levendulacsokor és egy bögrében levendulatea.

Amikor a testünk fenyegetve érzi magát, akkor stresszreakció alakul ki a szervezetünkben. Bizonyos esetekben és helyzetekben ez még hasznos is lehet, hiszen javulhat a munkateljesítményünk, motiváltabbak lehetünk, de segíti a koncentrációt, az éberséget és még az erőnlétünk is jelentősen fokozódhat.

Amennyiben azonban a stressz állandóan jelen van az életünkben, már nem támogató, sokkal inkább romboló lesz a hatása. A tartós és kórosan magas stressz-szint pedig sok egészségügyi probléma és betegség kialakulásában játszhat szerepet. A stressz negatív hatást gyakorolhat az egészségünkre, a hangulatunkra, az életminőségre, a munkahelyi és az otthoni teljesítményünkre, de még az emberi kapcsolatainkra is.

A stresszt és az ebből fakadó szorongást valahogy csökkentenünk kell, sőt mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy mihamarabb normalizálódjon a stressz szintje, mert ha krónikussá válik, komoly betegségeket is okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A stressz enyhítésében kiemelt szerepet játszik a macskagyökér nevű gyógynövény, amely remekül oldja a feszültséget és csökkenti a szorongást is. Hatására olyan nyugalom szállhat meg bennünket, hogy jól tesszük, ha csak este, lefekvés előtt fogyasztjuk tea vagy tabletta formájában.

A másik remek adaptogén gyógynövény az ashwaganda. Aktívan részt vesz a stresszhormonok szabályozásában, így rendszeresen fogyasztva biztosak lehetünk benne, hogy nem hatalmasodik el rajtunk a stressz.

Egy másik adaptogén gyógynövény az aranygyökér, vagy más néven, a rózsagyökér, amely szintén segítségünkre lehet, amennyiben életünk egy feszültségekkel teli szakaszában léptünk. Ez a gyógynövény is részt vesz a stresszhormon-termelés szabályozásában, nyugalmat biztosíthat, elősegíti a pihentető alvást is. Így érdemes, ha nem is rendszeresen, de legalább stresszhelyzetben fogyasztani. Az aranygyökér a fizikai és a mentális stresszt is csökkenteni tudja.

A magyar emberek egyre jobban kedvelik a levendulát. Nemcsak a külleme és az illata lehet megnyerő számunkra, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása is. Talán nem véletlen, hogy annyi mindent készítenek ebből a csodálatos gyógynövényből.

Amennyiben stresszesek vagyunk, aromaterápia formájában is használhatjuk a levendulából készült illóolajat, de a gyógynövény tea formájában is csökkenti a stresszhormonok szintjét, így érdemes egy-egy csészével elkortyolgatni belőle, amikor idegesek vagy feszültek vagyunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.