fbpx

A stressz szívbetegséget okozhat. A kakaó megvédhet ettől a betegségtől!

Egy szürke asztalon egy tálban kakaópor, mellette kakaóbabszemek.

Alapvető stresszre minden embernek szüksége van, hiszen ez jelentősen fokozza a teljesítményt, azonban ha krónikussá válik, nemcsak betegségeket, de akár még halált is okozhat. A folyamatosan fennálló stressz még a mentális egészséget is veszélyezteti.

A mentális és a fizikai stressz megemeli a pulzust és a vérnyomást. Ha tartóssá válik ez az állapot, károsodhatnak az erek és az artériák, ami problémákat okozhat a szívben és az érrendszerben, illetve oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. A stressz csökkentését elősegítheti a kakaó – legalábbis a legújabb kutatási eredmények ezt mutatják.

A kakaó növényi vegyületekben, polifenolokban gazdag. Mivel ezek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, segíthetnek semlegesíteni a szervezetben elszaporodó káros hatású szabad gyököket. Erre nagy szükségünk van, hiszen veszélyessé válhat ha felszaporodnak. Először ugyanis csak gyulladást okoznak, később azonban krónikus betegségek kialakulásáért is felelőssé tehetők.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kakaóval kapcsolatban bebizonyosodott, hogy a segítségünkre lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiknek tesztfeladatokat kellett megoldaniuk. A feladat elvégzése előtt mindenkinek meg kellett innia egy csésze kakaót. Bebizonyosodott, hogy a kakaóban lévő flavonok pozitívan hatottak az erek állapotára, így jelentősen csökkenthetik az olyan mentális stresszel összefüggő betegségeket, mint a szívroham vagy a stroke.

A flavonokban gazdag kakaónak nagyon sok pozitív egészségügyi hatása ismeretes. Többek között csökkenteni tudja a mentális stressz okozta endothel funkció károsodását és javítja a vér áramlását stresszes helyzetekben. Ezért nagyon hasznos, mert a stressz okozta érproblémák valóban komoly károkat tudnak okozni a szívben és az érrendszerben.

A kakaóban található flavonok sok más pozitív hatással is rendelkeznek, hiszen jó hatással vannak a perifériás keringésre. A rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívbetegség, a trombózis, a stroke, a cukorbetegség és akár még a vírusos fertőző betegségek is. A flavonok ezen kívül csökkentik az LDL-koleszterin szintjét a vérben, mindemellett az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően csökkenthet a szív- és érrendszeri károsodásoknak, illetve az agyi történések az esélye.

1 hozzászólás

  1. Veress Emma

    Colitis ulcerosa és trombocitapénia esetén /az immunpanel negativ/ a szódabikarbóna és a kakaó jó lehet? Mikor és mennyit? Köszönöm, ha tudnak válaszolni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.