fbpx

A stresszt le lehet küzdeni. Mutatjuk, hogyan!

Egy szürke háttér előtt stresszes, ideges lány a haját tépi.

Valamennyi stresszre mindenkinek szüksége van, hiszen ez hozzásegít bennünket a nagyobb teljesítményhez, így sokkal hatékonyabbak lehetünk a munkában. Azonban hosszú távon a stressz krónikussá is válhat, ami gyulladást és számos betegséget generálhat a szervezetben. A stressz nemcsak a fizikai egészséget rombolja, de a mentális állapotunkra is rányomja a bélyegét.

A krónikus stressz okozhat fejfájást, álmatlanságot, csökkent energiaszintet, szorongást és depressziót is. Nem szabad hagynunk, hogy eluralkodjon rajtunk, az életünkön. Ehhez adunk most hasznos és praktikus tanácsokat.

Nagyon fontos, hogy legyenek céljaink az életben, hiszen ezek visznek bennünket előrébb és adnak értelmet az életünknek. Azonban mindig csak reális céljaink legyenek, mert ha irreális, túl nagy célokat tűzünk ki magunk elé és nem sikerül megvalósítani őket, akkor ismét csak stresszesek leszünk. Voltaképpen nem ez a célunk, hanem az, hogy a stresszt minimalizáljuk az életünkben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nagyon fontos az is, hogy rendszeresen mozogjunk, hiszen a testedzés hatására endorfin hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben és ettől bizony sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat. Ha elégedettek és kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor a stresszel is sokkal könnyebben megbirkózunk.

Kutatások igazolják, hogy azok a személyek, akik rendszeresen, nap mint nap fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket, sokkal nyugodtabbak, energikusabbak és boldogabbak. Ezek az emberek kevesebbet is stresszelnek, sokkal optimistábbak és egyszerűbben oldják meg a kényes helyzeteket az életükben.

Ügyeljünk arra is, hogy mit eszünk, hiszen a cukros és feldolgozott élelmiszerek megnövelik a stressz szintjét a szervezetünkben. A túl sok cukor például szorongóvá tehet, míg a feldolgozott élelmiszerek fáradtságot és álmosságot okozhatnak. Ha pedig nem tudunk koncentrálni vagy nincs elég energiánk, akkor feszültek, idegesek és stresszesek leszünk.

Nagyon jó stresszcsökkentő lehet az étcsokoládé, az avokádó, az áfonya, a magvak és a diófélék. Ez utóbbiak kiegyensúlyozzák az idegrendszert, hiszen tele vannak B-vitaminnal és magnéziummal.

A stresszt csak úgy kerülhetjük el, ha kicsit szigorúak vagyunk magunkhoz, és amikor munkaidő van, akkor tényleg dolgozunk. Ha közben szörfölünk az interneten és minden mással foglalkozunk, csak éppen a munkával nem, akkor biztos, hogy túlóráznunk kell majd, és ez is oka lehet a stressz kialakulásának.

Ha beosztjuk az időnket, akkor annyi szabadidőnk lehet, amennyit csak akarunk és ez nagyon felszabadító érzés, ráadásul a stressz szintje is csökkenhet. Használjuk ki, ha van egy kevés időnk, hogy csak magunkkal foglalkozzunk. Lazítsunk, regenerálódjunk, töltődjünk fel, kapcsolódjunk ki, ezek szintén csökkenthetik a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben.

  1. Szuhay Péter

    Azt hiszem a lényeg, hogy apró dolgoknak is tudjunk örülni. Ha kisüt a Nap, napozzunk, ha elered az eső, élvezzük, hogy végre tisztább a városi levegő és felélednek körülöttünk a szomjas növények. Ha sűrűsödik a köd, szippantsunk belőle nagyokat, készítsünk kisérteties és hangulato fényképeket.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük