fbpx

A szájszag kellemetlen. Mit tehetünk ellene?

Egész és félbevágott és negyedbe vágott citrom, mellettük egy tálban szódabikarbóna és palackban víz.

A szájszag kialakulásában sok tényező játszhat szerepet, akár a nem megfelelő szájhigiénia, fűszeres és erős szagot árasztó ételek fogyasztása, egyes gyógyszerek mellékhatása, de dohányzás vagy gyomorbetegség is. Azonban nagyon sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy a rossz szájszag csak a múlté legyen.

A halitózist, azaz a szájszagot sok esetben csak egy banális ok, például a szájszárazság váltja ki. Ha azonban rendszeresen ügyelünk a folyadékbevitelre, akkor hamarosan a probléma is megszűnik.

A kellemetlen lehelet problémáján a rostos ételek is sokat segíthetnek. Fogyasszunk rendszeresen céklát, banánt, édesburgonyát és más rostos ételt, mert ezek a táplálékok is megszüntethetik a halitózist. A rostban gazdag ételek segítenek a gyomor megfelelő megtisztításában is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása is javasolt, hiszen a rossz szájszagot sok esetben a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza, amikor nem megfelelő a jó és a rossz bélbaktériumok aránya.

A megfelelő légzéstechnika elsajátítása is csökkentheti ezt a kellemetlen állapotot. A levegőt mindig az orrunkon keresztül vegyük és a szánkon keresztül fújjuk ki.

A sós vízzel történő öblögetés is hasznos, mivel visszaállítja a szájüreg megfelelő pH-értékét, és antimikrobiális hatásának köszönhetően elpusztítja a szájüregben azokat a kórokozókat, amelyek felelősek lehetnek a rossz lehelet kialakulásáért.

Ha ezzel a problémával küszködünk, lehetséges, hogy túlságosan is stresszes az életünk. A stressz hatással van az immunrendszer működésre és az emésztésre, ezek pedig mind-mind hozzájárulhatnak a kellemetlen szájszag kialakulásához.

Az immunrendszer erősítéséhez fogyasszon tápanyagokban gazdag ételeket. A stressz ellen alkalmazzon stresszkezelő technikákat, és próbáljon napi 7-8 órát aludni, mivel a kevés alvás is fokozhatja a stressz tüneteit.

Ha ínyvérzés okozza a panaszt, akkor egy kevés szódabikarbónát és citromlevet kell összekeverni, hogy egy pasztaszerű elegyet kapjunk, majd finoman dörzsölje ezt az ínyére, a vérzés megszüntetésével a kellemetlen leheletnek is nyoma lesz.

A C-vitaminban gazdag ételek is csökkentik a szájüreg és az íny gyulladását, ezzel pedig kezelhetővé válik a rossz szájszag is.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Egy dolog hiányzik a cikkből: sajnos a szuvas fognak is szaga van. Mondjuk ezt az ember először saját maga érzi, írás a falon, hogy irány a fogorvos.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.