fbpx

A szemek nem hazudnak, árulkodnak a betegségekről

Szemvizsgálatok mérési rendszere.

A szem a lélek tükre, tartja a mondás. Azonban nemcsak a lélekről ad információkat a látószervünk, hanem az egészségi állapotunkról is. Egy jól képzett szemészorvos nemcsak azt tudja megállapítani, hogy konkrétan milyen szembetegségünk van, hanem más, egyéb betegségeket is felfedezhet, ha alaposan megvizsgálja a szemünket.

A tápanyaghiány rengeteg problémát generálhat. Például száraz és irritált szemeket, illetve a homályos látás is tápanyaghiányra utalhat. A szemész ebben az esetben felvilágosítást adhat, hogy milyen tápanyagokra van szükségünk.

A könnyező, irritált és piros szemek allergiára is utalhatnak, amelyet lehet hagyományos vagy természetes módszerekkel is kezelni.

A színlátás zavara komoly szembetegséget is feltételezhet. Ilyen lehet például a szürkehályog.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben a szemfehérje sárgára változik, az májproblémára utalhat. A szemész ilyenkor olyan vizsgálatokra küldheti a beteget, amely a máj állapotát térképezi fel.

A szemből még az autoimmun betegségekre is lehet következtetni. Akinek állandóan száraz a szeme és a szája, minden valószínűséggel egy ilyen autoimmun betegségben, Sjögren-szindrómában szenved. Ilyenkor immunológiai vizsgálatok szükségesek a diagnózis megerősítéséhez.

A szem kidülledése általában pajzsmirigybetegségnek a jele lehet.

Miért olyan lényeges szemünk egészségére odafigyelni? Nagyon sok olyan betegség és környezeti ártalom létezik, amelyek veszélyeztetik a szem egészségét.

Az UV-sugárzás nemcsak bőrrákot okozhat, de a szem daganatos betegségéért is felelőssé tehető. A retina vizsgálatakor a szemész orvos Alzheimer-kórra is gyanakodhat.

A cukorbetegség nagyban ronthatja a szem egészségét. Ez a betegség nemcsak a látást roncsolja, de akár még vakságot is okozhat. A cukorbetegség a retina kapillárisait teszi tönkre.

A szemnyomás vizsgálatakor még a magas vérnyomás meglétére is fény derülhet. A szemfehérjén ilyenkor makacs vörös foltok jelennek meg.

A szivárványhártya körül tejfehér gyűrű is kialakulhat, ami a magas koleszterinszintet jelezheti. A rézszínű gyűrű egy másik betegséget, Wilson-kórt feltételezhet.

A szemfenék idegeit tápláló hajszálerek károsodása cukorbetegségre utalhat. Ha azonban hirtelen jelentkezik a tünet, akkor azt agyi aneurizma, agydaganat és tüdődaganat is okozhatja.

  1. Németh Istvánné

    Annyira jók a cikkeik, az anyagaik! Hasznosak mindenki számára. Nagyon köszönöm az értékes és megfontolandó tájékoztatásukat, segítségnyújtásukat!

  2. Gibárszki Károly

    Makula degeneráció alakult ki az egyik szememen.Van e valami gyógymód erre a betegségre?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük