Zöldes emberi szemben visszatükröződik a látásvizsgálat olvasási táblája.

A szürkehályog miatt a szemlencse állománya elhomályosul, elszürkül, és egy idő után a beteg maga körül mindent úgy érzékel, mintha azt egy vízesésen, vízfüggönyön keresztül látná. Vagyis látja, érzékeli a dogokat, de csak homályosan. Ez a betegség akár a vakság állapotáig is elvezethet, ezért mindenképpen szükséges a beavatkozás.

A szürkehályog kialakulása mögött sok ok húzódik meg. Ez a betegség általában idősebb korban jelentkezik, de a fiatalabbakat is érintheti. Egyes feltételezések szerint időskorban a kialakulásának oka a nagyfokú vízvesztés. Az okok között szerepel a cukorbetegség, a szemet érintő gyulladások, egyes gyógyszerek fogyasztása, szemsérülések, villámcsapás, UV-sugárzás. Egy újszülöttnek is lehet ilyen betegsége, például ha az édesanya a terhessége alatt rózsahimlős volt.

Milyen tünetei vannak a szürkehályognak? A betegek szinte ugyanolyan tünetekről számolnak be. Homályosan látnak, a színeket halványan érzékelik, nő a szem fényérzékenysége, romlik a térlátás, szürkületben a látásuk jelentősen lecsökken, kettőslátás vagy úgynevezett szemkáprázás is kialakulhat. Ez a betegség eléggé becsapós, hiszen a betegség egyik fázisában még javulhat is a látás, de az állapot nem tart sokáig, és aztán állapotromlás következik be, ahol a látásvesztés lassabb vagy gyorsabb tempóban zajlik. A szemüveg dioptriáját állandóan cserélni szükséges.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen módon lehet megelőzni ezt a betegséget? A már kialakult szürkehályogra semmilyen gyógyszer nem létezik, de mi magunk is tehetünk azért, hogy csökkentsük a betegség kialakulásának kockázatát. A betegség kialakulásának okainál felsorolt tényezőket figyelembe véve ügyelhetünk arra, hogy szemünket ne tegyük ki UV-sugárzásnak, figyeljünk arra, hogy ha a szemünk gyulladásban van, akkor azt ne hanyagoljuk el, vagy például vigyázzunk arra, hogy szemünket ne érje ütés, és ne sérüljenek meg látószerveink. Amennyiben mégis kialakul a betegség, akkor sebészeti beavatkozásra van szükség. Ekkor az elszürkült szemlencsét műtéti úton eltávolítják, és korszerű műlencsével helyettesítik. A sebészeti beavatkozás általában nem tart tovább húsz percnél, és nem igényel hosszadalmas kórházi kezelést sem.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Bíróné Papp Erzsébet

    Szeretném meg kérdezni hogy miért lett ilyen drága a szemüveg keret ? A jelenlegi jövedelmi viszonyok nem teszik lehetővé ,hogy jelentős összeget tudjunk kiadni ?
    Én legalábbis nem engedhetem meg magamnak, de gondolom más is van ezzel így ? Sajnálatos módon rá kényszerülök hogy olvasó szemüveget kell vennem ,de csak olcsóbb megoldást tudok igénybe venni!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*