fbpx

A testmozgás a stresszkezelésben is segít

Edzőteremben idős emberek guggolást végeznek.

A rendszeres testmozgás nem pusztán a fizikai egészséget javítja, hanem a mentális egészségre is pozitív hatást gyakorol. A fizikai aktivitás arra is jó, hogy magabiztosabbá vájunk. Ha nő az önbizalmunk, akkor sokkal jobb lesz az énképünk és sokkal motiváltabbak leszünk a fogyásban és az egészségünk javításában.

A rendszeres edzésnek nagyon sok előnye van. Képzeljük el magunkat egy mozgalmas, stresszes napot követően. Sok esetben nincs kedvünk már edzeni, pedig nemcsak kellemesen érezhetjük magunkat némi fizikai aktivitást követően, de azt is megtapasztalhatjuk, hogy nyoma sincs a stressznek. Nem véletlenül tartják a rendszeres mozgást a stresszkezelés egyik legjobb módjának. Ha stresszesek vagyunk, megemelkedik a szervezetünkben a stresszhormonok szintje, amelyek még betegséget is okozhatnak. Ha azonban mozgunk, endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben, amely enyhíti a stressz negatív hatásait és tüneteit. Már csak emiatt is megéri rendszeresen a szobakerékpárra ülni, gyalogolni, sétálni, úszni, vagy egyéb sportot űzni.

Ha nem alszunk rendesen, azaz csak keveset és nem elég mélyen alszunk, akkor ez hatással lesz a teljesítményünkre és hangulatunkra is. Kutatások azonban bebizonyították, hogy a rendszeres testmozgás a pihentető alvásban is a segítségünkre lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Manapság sokan szenvednek depressziótól, azonban az aktív életmód jelentősen csökkentheti a depresszió tüneteit és sok esetben sokkal jobban működik, azaz jóval hatásosabb a mozgás, mint egyes depresszióra szedett gyógyszerek.

A testmozgásnak nagy szerepe lehet a szorongás elleni kezelésben is, hiszen enyhíti a feszültséget és a stresszt, fokozza a mentális és a fizikai energiát és a jólétet, mégpedig az endorfinhormonok felszabadulásával teszi mindezt.

Az endorfinhormonoktól nemcsak kellemesebben érezhetjük magunkat, hanem sokkal jobban tudunk koncentrálni és sokkal jobban érezhetjük magunkat mentálisan is, illetve lényegesen több energiával fogunk rendelkezni. A testmozgás mindemellett serkenti az új agysejtek növekedését, és segít megelőzni az életkorral összefüggő hanyatlást is.

A testmozgás nemcsak a rugalmasságot fokozza, hanem erősíti az immunrendszert és sokkal több lesz az energiánk is. Úgy érezhetjük magunkat, hogy kirobbanó formában vagyunk, de nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is.

  1. Erika Szűcsné

    Én is azt tapasztaltam, hogy a rendszeres mozgás segít a jó alvásban, a koncentrációképességet növeli és hozzájárul a mentális egészség kialakításához.

  2. Szuhay Péter

    Azt hiszem, még egy faktor van: ha a testmozgást hasznosnak érezzük, a jóleső fáradtság még jobb lesz. Olyasmire gondolok, hogy egy öreg fa csonkjának kituskózása, egy kiszáradt gyümölcsfa felfűrészelése, egy adag komposzt darálás vagy ásás, szóval a kert!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük