fbpx

A túlzott nyáladzás mögött meghúzódó okok

Férfi oldalt fekve, nyitott szájjal alszik az ágyban egy kutyával, mellette az éjjeliszekrényen digitális ébresztőóra.

Bizonyára sokan megtapasztalták már a túlzott nyáladzást. Ez problémát is jelezhet, de az is lehet, hogy csak „jóízűen”, mélyen aludt és ezért történhetett meg, hogy nyálas maradt a párna ébredés után. Milyen okai lehetnek a túlzott nyáladzásnak és van-e okunk aggódni?

Amikor valakinek allergiája van, vagy valamilyen fertőzéstől szenved, akkor előfordulhat, hogy fokozott lesz a nyáltermelése. Ilyenkor a szervezet így védekezik, hogy megszabaduljon a toxinoktól, a méreganyagoktól. A szezonális allergia a fokozott nyáladzás mellett tüsszögést, orrfolyást és a szemek viszketését is okozhatja.

A különböző fertőzések, mint az orrmelléküreg-gyulladás, a torok-, a garat- és a mandulagyulladás is okozhatnak túlzott nyáladzást. Ilyenkor bedugulnak az orrmelléküregek, és a gyulladás mellett ez a probléma is kialakulhat.

Az egyik leggyakoribb oka a fokozott nyálelválasztásnak nem más, mint az alvási apnoé. Ez főleg akkor jelenthet gondot, ha az oldalunkon és nem a hátunkon alszunk. Az alvási apnoé, a horkolás a beszűkült légutak miatt alakul ki. A szabálytalan légzés pedig túlzott nyáltermeléshez és nyáladzáshoz vezethet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet ez a probléma. Ilyenek a pszichiátriai betegségekre vagy az Alzheimer-kórra szedett gyógyszerek.

Vannak olyan neurológiai rendellenességek, amelyek stroke után alakulnak ki. A stroke okozhat nyelési nehézséget, ami viszont fokozott nyáltermelődéssel jár együtt. Idegrendszeri rendellenességek, bénulás és a Parkinson-kór is oka lehet a fokozott nyáltermelődés problémájának.

A stroke agyvérzést jelent. Ilyenkor az agy vérellátásával lesznek gondok. Ez károsíthatja az idegrendszert, ami viszont okozhat nyelési nehézséget és fokozott nyáltermelődést. Amennyiben valamilyen neurológiai rendellenesség váltja ki ezt a gondot, akkor a neurológussal kell ez ügyben konzultálni. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen gyógyszer okozza a fokozott nyáltermelődést, akkor a szakorvossal kell beszélnünk, aki a gyógyszert felírta, mert lehet, hogy más opció, más gyógyszer is rendelkezésre áll a betegség kezelésére. Egy olyan gyógyszer, amelynek nincs ilyen mellékhatása.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük