fbpx

Aki egészségesen él, tovább él

Női kéz, mely egyik kezében cigarettát, másikban egy pohár bort tart. Mindez pirossal áthúzva.

A 95 éves láncdohányos, aki napi két pálinkát iszik, kolbászon és sült krumplin él, elég ritka jelenség. Ha sokáig szeretnénk élni, inkább más példaképet keressünk. A cigaretta és alkohol nélküli egészséges aktív élet ugyanis jelentősen több életévvel ajándékoz meg bennünket – ahogy a zürichi egyetem tanulmányából is kiderül.

Egészséges életmód mellett 10 évvel fiatalabban

Ami az egészségtudatos embereknek már régóta mottójuk, de mindig megkérdőjelezték, most tudományosan is beigazolódott. A kutatók bizonyították, hogy főleg a dohányzás, de az egészségtelen táplálkozás, a hiányzó mozgás és a túlzott alkoholfogyasztás is teljesen egyértelműen megrövidíti a várható élettartamot. Az egészséges életmód ellenben 10 évvel fiatalabban tarthat.

A rossz életmód növeli a halálozás rizikóját

A tudósok – egyenként és kombinálva – a dohány- és alkoholfogyasztás, a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás kihatásait vizsgálták a várható élettartamra. Az egyértelmű eredmény: aki dohányzik, sokat iszik, nem mozog és egészségtelenül táplálkozik, két és félszeres halálozási rizikóval kell számolnia azokkal szemben, akik egészségtudatosan élnek.

A kutatók célzottan az összefüggést vizsgálták az életmód és a Svájcban két leggyakoribb halálozási ok – a szív-érrendszeri betegségek és a daganat – között. Összesen 16.721 férfi és nő (16-90 évesek) dohány-, alkohol-  és gyümölcsfogyasztását, testmozgását vetették össze 1977 és 1993 között a megfelelő halálesetekkel, melyek 2008-ig bekövetkeztek. A testsúlyra és a vérnyomásra is tekintettel voltak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az első számú gyilkos a cigi

A tanulmány szerint a dohányzóknak 57%-kal magasabb kockázatuk van a korai elhalálozásra. Az egészségtelen táplálkozás, a kevés sport és a túlzott alkoholfogyasztás 15%-kal nagyobb halálozási rizikóhoz vezet.

Ha valaki mind a 4 rizikófaktornak kiteszi magát, szembetűnően csökken a várható élettartama. Például annak a valószínűsége, hogy túléli a következő 10 évet, a 75 éves dohányzó, túl sok alkoholt ivó, rosszul táplálkozó és keveset mozgó férfiaknál 35%. Azonban ha ugyanehhez a korosztályhoz tartozó férfiak ezen rizikófaktorok nélkül élnek, annak esélye, hogy túléljék a következő 10 évet, lényegesen nagyobb: 67%.

A nőknél hasonló a helyzet. Ha kiélvezik mindezeket a káros szenvedélyeket, akkor csupán 47% esélyük van, hogy ünnepelhessék a 85. születésnapjukat, míg a nikotin- és alkoholmentes életet élő, szívesen mozgó és egészségesen étkező nőknél ez 74%.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük