Szeletelt húsok meghintve fűszerekkel egy rusztikus faasztalon, mellettük fokhagyma, a húsokon rozmaringágacskák.

A vörös hús rendszeres fogyasztásáról – és ide számítanak természetesen az abból előállított szalámik is – már régóta gyanítják, hogy növeli a daganat rizikóját. Ezért a hemvasat teszik felelőssé, amely a húsnak a vörös színt kölcsönzi. Ha a rendszeresen fogyasztott vörös húsok miatt a szervezetben túl magassá válik a hemvas aránya, ez súlyos kihatásokkal lehet az egészségre.

A hemvasnak sejtkárosító hatása van

A hemvasnak olyan tulajdonsága van, hogy a szervezetben gyulladásos folyamatokat vált ki, valamint a meglévő gyulladásokat újra és újra fellobbantja. Ha a szervezetnek nem sikerül megfékeznie ezeket a folyamatokat, krónikus betegségek, akár rák is kialakulhat.

A hemvas elősegíti a bélrákot

A hemvasnak egy további veszélyes tulajdonsága is van, ugyanis elősegíti a bélben bizonyos fehérjevegyületek (N-nitrozo-vegyületek) képződését. Ezek szabad gyököket termelnek, amelyek sejtkárosító hatásúak, és még a sejt legbelsejében, a DNS-nél sem állnak meg. Erősítik a tumorok sejtnövekedését, és ezért karcinogén hatással rendelkeznek.

Növekszik a gyomorrák kockázata a vörös hústól

Egy EPIC-tanulmány keretében vizsgálták a vörös és feldolgozott húsból származó hemvas és a megnövekedett gyomorrák rizikója közötti összefüggést. Egy korábbi tanulmány már kimutatta, hogy a vörös és feldolgozott hús növelheti a gyomorrák kockázatát. A további vizsgálatok végül kimutatták, hogy a hemvasfogyasztás és a gyomorrák rizikója között kapcsolat áll fenn.

Vese- és hólyagrák a húsfogyasztástól

A hús feldolgozása további rizikót jelent az egészségünkre. Sok feldolgozott húsáruhoz – pl. sonka, szalonna, szalámi, sütőkolbász stb. – nitrátokat, nitriteket és más tartósítószereket adnak. A nitrátok és nitritek azonban a szervezetben N-nitrozo-vegyületekké alakulnak. A tudósok megnövekedett vesedaganat rizikóját állapították meg a húsból származó nitrát és nitrit miatt. A pácolás, füstölés vagy grillezés során is veszélyes nitrozaminok keletkezhetnek. Egy másik tanulmányból a vörös húsok fogyasztása és a megnövekedett hólyagrák kockázata közötti összefüggésre derült fény.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Összegzés

Elegendő meggyőző érv szól amellett, hogy a húsfogyasztást nagyon behatároljuk. Természetesen a hébe-hóba elfogyasztott vörös hús nem vált ki rögtön daganatot a szervezetben. A mennyiségen múlik a dolog, mert bizonyított, hogy a növekvő húsfogyasztással a rákos megbetegedés kockázata jelentősen emelkedik. Ha azonban nem szeretnénk lemondani a húsról, legalább fogadjunk meg néhány tanácsot:

  • Táplálkozzunk túlnyomórészt növényi élelmiszerekkel. Húsfogyasztásunkat csökkentsük minimumra.
  • Lehetőleg gyakran együnk friss salátákat és zöldségeket, hogy a szervezetünk az ezekben található tápanyagok segítségével megfelelő védelmet alakíthasson ki.
  • Részesítsük előnyben a bioárukat, hogy ne terhelje szervezetünket a hagyományos termékekben található permetszer.
  • Étrendünk legyen rostban gazdag, mégis könnyen emészthető. Részesítsük előnyben ezért a könnyen emészthető gabonafajtákat, mint a természetes rizs, a köles vagy a zab.
  • Készítsük el ételeinket kímélő módon, hogy a bennük lévő tápanyagok megőrizzék minőségüket, és hasznosak legyenek az egészségünkre nézve.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. ÉN RÀKBÒL FŐLEG VÖRÖS HÙSOK EVÉSÉVEL!ÀLLATI ZSÌROK FOGYASZTÀSÀVAL GYÒGYULOK! ÌGy NEM ÉRTEK EGGYET!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*