fbpx

Amiről kínos beszélni: lábgomba

Mezítláb fekszik egy férfi a fűben, a fotó a talpáról készült.

A lábgomba nemcsak kellemetlen tünetekkel jár együtt, de szép látványt sem nyújt és további betegségek forrása is lehet. A lábgomba először a lábujjak között jelenik meg, majd tovább terjed a talpakra is. A bőr hámlásnak indul, de megjelenhetnek apró, folyadékkal teli hólyagocskák is. A bőr kipirosodik és viszketni kezd és az égő érzés is megjelenik. Ha a lábgombát nem kezelik, akkor a bőr felszínén mélyebb repedések is keletkezhetnek, amelyek újabb és újabb fertőzések előtt nyitják meg utat, de előfordulhat, hogy a lábgombával egy időben a körömgomba is megtámadja a láb vagy a kéz körmeit.

Kik hajlamosabbak a lábgombásodásra? Azok, akiknek a lábuk fogékonyabb az izzadásra. Egyes betegségek is felelőssé tehetők a láb gombásodásáért. A cukorbetegek gyakran szenvednek lábgombától, de azok a személyek is veszélyben vannak, akiknek alsó végtagi keringési rendellenességük van. Azoknak is fokozott óvatosság javasolt, akiknek korábban volt már lábgombája, vagy gyakran járnak uszodába, szaunába, illetve strandra. Az immunrendszerünk sok betegségtől képes megvédeni bennünket. Amennyiben valakinek legyengült szervezete védelmi vonala, törekedjen annak megerősítésére, ugyanis a legyengült immunrendszer is oka lehet a lábgomba felbukkanásának.

A gombák elsősorban a nedves, meleg környezetet kedvelik, ezért elsősorban azok vannak kitéve ennek a bőrbetegségnek, akik rosszul szellőző cipőt viselnek és a lábuk a kelleténél jobban izzad. A lábgombát az uszodában vagy a közös zuhanyzókban is el lehet kapni, de akkor is támadhat, ha nem megfelelő valakinek a lábhigiéniája, illetve akkor is veszélynek van valaki kitéve, ha fürdés után nem törli meg alaposan a lábait.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lábgomba elkerüléséhez nagyon fontos, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk. Zuhanyozás során a lábaira ne használjon sok tusfürdőt vagy szappant és gondosan ügyeljen arra, hogy hab ne maradjon a lábain. Zuhanyozást követően mindig törölje szárazra a lábait, különös tekintettel a lábujjak közötti részekre. Családon belül soha ne használjanak közös törülközőt, illetve a lábakra érdemes külön egy kis törülközőt használni. Mindennap húzzon tiszta zoknit, amely lehetőleg pamutból készüljön, hogy az izzadságot magába tudja szívni. Cipővásárláskor kényelmes, jól szellőző, lehetőleg bőr és ne műbőr cipőt válasszon. Legyen váltócipője minden évszakban, hogy ne mindennap ugyanazt a lábbelit viselje. Ha rendszeres jár uszodába vagy edzőterembe, akkor zuhanyzáshoz mindig vigyen magával papucsot.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük