fbpx

Az alacsony B3-vitamin-szint növeli a melanoma kialakulásának kockázatát

Bőrgyógyászati rákszűrést végez páciensén egy bőrgyógyász.

A melanoma évről évre egyre több halálos áldozatot követel hazánkban is. Ma még nincs egyetlen olyan gyógyszer sem, amely hatékonyan képes lenne kezelni ezt a halálos betegséget. Azonban kutatások igazolják, hogy a B3-vitamin fontos szerepet játszhat a megelőzésben.

A Sidney Egyetemen végzett kutatás szerint a B3-vitamin elősegítheti a melanoma megelőzését. A napsugárzásból származó UV-sugárzás károsítja a sejt DNS-ét, amely a melanoma egyik ismert kockázati tényezője. A vizsgálatok végzők szerint ez a vitamin védelmet nyújt a sejtek számára a DNS-károsodásokkal szemben, így előzve meg a melanoma kialakulását. Emellett a B3-vitamin segít csökkenteni a bőrben kialakuló gyulladást, amely szintén lehet a rákos megbetegedés okozója. Mindemellett ez a vitamin segítséget nyújt kivédeni a napfény immunszuppresszív hatását is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ez a vitamin csökkenteni tudja a már kifejlődött tumorok agresszivitását, illetve azok invazivitását is. Egyes kutatások során az bizonyosodott be, hogy a B3-vitamin a már kialakult melanomasejteket is képes elpusztítani, legalábbis a növekedésüket, illetve az elterjedésüket képes megakadályozni.

Igaz, hogy a B3-vitamin segíthet a melanoma megelőzésében, és valamennyire képes kijavítani a káros UV-sugarak okozta károsodásokat, de nem szabad kizárólag csak ehhez a vitaminhoz folyamodni, ha szeretnénk elkerülni a bőrrákot és a napsugárzás káros hatásait. Mindig szigorúan be kell tartani a szabályokat, hogy így csökkentsük a melanoma kialakulásának kockázatait. Kerülni kell a napfényt délelőtt tíz és délután négy óra között. Ha mégis szükséges a napon tartózkodnia, védje magát szalmakalappal, napszemüveggel, hosszú ujjú lenge ruházattal. Mindig kenje be magát magas fényvédőfaktorszámú naptejjel. Soha ne égjen le! Erre mindig ügyeljen, mert minél többször ég le a bőrünk a napon, annál nagyobb az esély a bőrrák kialakulására. A bőr nem felejt. A gyermekkorban elszenvedett károsodás akár felnőttkorban is vezethet bőrrákhoz. Évente egy alkalommal jelenjen meg bőrgyógyászati szűrővizsgálaton. A bőrgyógyásznak minden esetben mutassa meg azt az anyajegyét is, amely okot ad az aggodalomra. Bár az orvos – persze csak akkor, ha nagyon alapos –négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre úgyis át fogja nézni a bőrfelületét, hogy a gyanús dolgokat kiszűrje.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.