fbpx

Az állkapocs fájdalmát sok minden okozhatja

Szőke hosszú hajú nő fekszik az ágyban egy párnán, és mindkét kezével az állkapcsát fogja fájdalmas arckifejezéssel, csukott szemmel.

Amíg nem fáj bizonyos testrészünk, nem is igazán foglalkozunk vele és azzal sem, milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy az adott testrészünk vagy szervünk ne legyen beteg. Ilyen „testrész” az állkapocs is, ami szintén fájhat és a fájdalom mögött komoly, súlyos betegségek is meghúzódhatnak.

Az állkapocs fájdalma sok minden miatt bekövetkezhet. Egészen banális oka is lehet, ha fájdalmat érzünk ebben a testrészünkben, de komoly egészségügyi problémák is meghúzódhatnak mögötte. Mutatunk is néhány ilyen okot.

Az állkapocsfájdalom mögött meghúzódó egyik leggyakoribb gond nem más, mint a rossz fog vagy fogak. A szuvas fog, a fertőzött fog vagy ínybetegség nemcsak a fogakban, az ínyben, hanem az állkapocsban is komoly fájdalmat okozhat. Amíg nem jutunk el a fogorvoshoz, mindenképpen fokozottan ügyeljünk a megfelelő szájhigiéniára, mivel a nem megfelelő szájápolás csak tovább fokozza a fájdalmat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Napjainkban nagyon sokan stresszelnek, idegeskednek. A stressz, a nagyfokú szorongás azonban nagyon veszélyes. Aki stresszes életet él, többek között az állkapocs és a fogak fájdalmát is megtapasztalhatja, mivel az érintettek gyakran szorosan összezárt szájjal élnek. Nagyon lényeges a stresszes életmódon változtatni, mert nemcsak az állkapocs fájdalmát okozhatja, hanem súlyos betegségeket is generálhat és oka lehet többek között a szívroham és a stroke kialakulásának. A stressz oldásában nagyon hatékony lehet a mélylégzés-technika és a meditáció is.

A testünket nagyon sok ízület alkotja, az ízületi gyulladás pedig komoly fájdalommal jár. Nemcsak a lábak ízületei lehetnek érintettek, hanem az állkapocs ízületei is. Ízületi gyulladást az vált ki, hogy az ízületek elhasználódnak és voltaképpen a csontok védelem és kenőanyag nélkül maradnak, egymáson „csiszolódnak” és ez bizony komoly fájdalmakat generálhat.

Vannak olyan fejfájástípusok, amelyek szintén okai lehetnek az állkapocs fájdalmának. A klaszterfejfájás is ilyen, amelynek olyan tünetei lehetnek még például, mint bőrpír, könnyezés, arcfájdalom és állkapocsfájdalom.

A migrénre is jellemző az állkapocsfájdalom, de emellett más tüneteket is megtapasztalhat a beteg, például hányingert, hányást, hang- és fényérzékenységet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük