fbpx

Az antociánokban gazdag lila káposzta segít a gyulladás elleni küzdelemben

Faasztalon egész fel lila káposzta, fél fej lila káposzta, fehér tálkában összevágott lila káposzta.

A lila káposzta táplálkozási előnyei elsősorban a tápanyagtartalmának köszönhetőek. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, C-vitamint, K-vitamint, B6-vitamint, A-vitamint, káliumot, tiamint és riboflavint. A káposzta antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek segítenek megakadályozni a sejtek károsodását. Antioxidánsai közé tartoznak a karotinoidok, a flavonoidok és a C-vitamin is.

A káposzta egy kénben gazdag vegyületet, szulforafánt is nagy mennyiségben tartalmaz, amely a szív- és érrendszerre fejti ki elsősorban pozitív egészségügyi előnyeit.

A lila káposzta a gyulladás elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet, amely sokféle betegséghez járulhat hozzá. A zöldség csökkenteni tudja a krónikus betegségekhez társuló olyan tüneteket, mint a duzzanat, a kellemetlenség, a merevség és a fájdalom.

A lila káposzta antocián flavonoidokban is bővelkedik. A magasabb antocián-bevitel összefüggésbe hozható az alacsonyabb vérnyomással és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

A lila káposzta a csontok számára fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaz, mint például C-vitamint, K-vitamint, mangánt, cinket és kalciumot. Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek az erős és egészséges csontok építéséhez és fenntartásához.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lila káposztában lévő szulforafán és antociánok segíthetnek megvédeni a szervezetet bizonyos típusú rákos betegségektől, például a vastagbélrák kockázatát mintegy húsz százalékkal csökkentheti a zöldség rendszeres fogyasztása. Más vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a szulforafánban gazdag keresztesvirágú zöldségek a mellrák alacsonyabb kockázatával hozhatók összefüggésbe.

A káposzta rendszeres fogyasztása a bél egészségének javításában is segíthet, ugyanis csökkenti a gyulladást, megakadályozza a bélben kialakuló elváltozásokat és a fekélyek kialakulása is minimalizálódik, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a táplálékot.

A lila káposzta folátot is nagy mennyiségben tartalmaz, amelynek nagy szerepe van a vörösvértestek előállításában. Gazdag C-vitaminban és káliumban, amelyek szerepet játszanak az egészséges vérnyomás fenntartásában és a szív egészségét is biztosítani tudják ezek a tápanyagok.

A zöldségben található antociánoknak nagy a szerepe az elhízás megakadályozásában és ezzel a 2-es típusú cukorbetegséget is elkerülhetjük. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy rendszeresen mozogjunk is.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Sokan idegenkednek tőle, de ha kirándulásra szendvicset készítek, nyugodtan beleteszek egy káposztalevelet. Szintén ki szabad próbálni a rántottát is lila káposztával, Halloweenkor hatásos lehet, hogy hellyel-közzel türkiz színű lesz.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.