fbpx

Az anyagcsere-fokozó karalábé

Farönkön két egész és egy fél karalábé levelekkel.

A karalábé egy keresztesvirágú zöldség, amely nemcsak nagyon egészséges, de nagyon ízletes is. Próbáljuk meg két étkezés között, nassolnivalóként fogyasztani, mert rengeteg egészségügyi előnyét megtapasztalhatjuk ennek a magyar emberek körében egyik legnépszerűbb zöldségnek a hatásait. Mutatjuk is, miért fogyasszuk rendszeresen a karalábét.

A karalábé kiemelkedő táplálkozási profillal rendelkezik. Gazdag tárháza a folsavnak, a mangánnak, a magnéziumnak, a káliumnak, a B6-vitaminnak és a C-vitaminnak.

A C-vitamin nagyon erős antioxidánsnak számít, amely eredményesen védi meg a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Ez a vitamin a gyorsabb sebgyógyulást is elősegíti, illetve aktív szerepet játszik a kollagéntermelésben, de a vas felszívódását is segíti és még az immunrendszert is megerősíti.

A karalábé másik egészségügyi előnye a magas káliumtartalmának köszönhető, amely nemcsak a vérnyomást szabályozza, hanem a folyadékegyensúlyt és az elektrolitok szintjét is, amelyek mind-mind aktívan járulnak hozzá a szív egészségének a fenntartásához.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A karalábé gazdag forrása az élelmi rostoknak, amelyek nemcsak az anyagcserét szabályozzák, hanem segítenek fenntartani a bélrendszer egészségét és még a vércukorszint szabályozásában is számíthatunk rájuk.

Az antioxidánsok pozitív és csodálatos hatásait nem kell bemutatnunk. A karalábé nagyon sok és változatos antioxidánst tartalmaz, amely mind aktívan hozzájárul az egészségünk fenntartásához. A karalábéban nagy mennyiségben vannak jelen az antociánok, a C-vitamin és a glükozilonátok. Ezek a növényi vegyületek és az aszkorbinsav védelmet jelentek a sejtek számára a károsodásokkal szemben, illetve sokféle betegségtől óvhatnak meg bennünket.

Az antioxidánsok egyik csoportja, a flavonoidok pedig olyan növényi vegyületek, amelyek nemcsak a szívbetegségek ellen, hanem a kognitív hanyatlással szemben is nagyfokú védelmet jelenthetnek.

A karalábé oldható és oldhatatlan rostokban is bővelkedik. Az oldható rostok vízben oldódnak és lehetővé teszik, hogy mind a koleszterinszintünk, mind a vércukorszintünk egészséges tartományban maradjon. Az oldhatatlan rostok pedig a székletürítésben lehetnek a segítségünkre, azaz nagy szerepük van a székrekedés megakadályozásában.

A keresztesvirágú zöldségek – így a karalábé is – bővelkednek glükozilonátokban, amelyek a szívbetegségek esélyét csökkentik, ugyanis nagy szerepük van a gyulladások csillapításában és az erek tágításában.

1 hozzászólás

  1. Sarközi Lászlóné

    Nagyon szeretem a karalábét, de miután nincs epehólyagom, nagyon puffadok tőle .Tudnának segíteni , mit tegyek ellene?*

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.