fbpx

Az arc puffadásának okai

Fiatal, hosszú hajú nő nézi magát a tükörben, arcát érintve.

Az arc duzzanatát és puffadását nagyon sok minden okozhatja. Sokan arra gondolnak, hogy csak valamilyen sérülés vagy éppen a mértéktelen alkoholfogyasztás idézheti elő az arc duzzanatát, de más tényezők és okok is meghúzódhatnak a háttérben. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az arc duzzanatát egyes gyógyszerek rendszeres szedése is kiválthatja. Ilyenek például a magas vérnyomásra szedett pirulák, egyes szteroidok, az ösztrogénhormon pótlására alkalmazott szerek, a nemszteroid gyulladáscsökkentők.

Gyógyszerallergia is okozhatja az arc duzzanatát, ilyenkor az arc felpuffadása a szervezet allergiás reakciója miatt következik be. A gyógyszerek – többek között az aszpirin – nemcsak arcpuffadást, hanem viszkető bőrkiütést és légzési gondokat is okozhatnak.

A napégés is okozhat hasonló tüneteket, mint az arc rendellenes megduzzadása. A túlzott napozás a bőr hólyagosodását is kiválthatja, illetve egyéb kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, mint például fejfájás, szédülés és hányinger. Ezért is nagyon lényeges, hogy nyáron, ha kimegyünk, akkor minden esetben használjunk fényvédő krémet. Hozzáértők szerint nemcsak a nyári, hanem a téli napfény ellen is védekeznünk kell, így nemcsak a meleg hónapokban javasolt a fényvédő használata, hanem az év minden időszakában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes embereknél az ételallergia is oka lehet az arc duzzanatának. Milyen ételek okozhatnak arcpuffadást? Például a diófélék, a tejtermékek és a halak. Ilyenkor az ajkak és a szem alatti rész is jelentősen megduzzad és akár súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat.

Az arcüreggyulladás is oka lehet az arc duzzanatának, ilyenkor az orr melléküregei is megfertőződhetnek. A fájdalom és a duzzanat az arc, az orr, a szem és homlok körül is megjelenik.

A kontakt dermatitisz is előidézheti az arc puffadását. Olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a viszketés, a vörösség és a gyulladás. Sok minden kiválthatja a betegséget és a tüneteket, például ékszerek, tisztítószerek, de akár egyes növények is. A megoldás minden esetben az, ha elkerüljük azokat a tárgyakat és szereket, amelyek a betegség tüneteinek fellángolását idézik elő.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.