Különféle citrusfélék egymás mellett: narancs, citrom, mandarin, lime és grépfrút.

A citrusfélék fontos részét kell, hogy képezzék az egészséges táplálkozásnak. A kutatók úgy vélik, hogy a citrusfélék rendszeres fogyasztása az elhízáshoz köthető egészségügyi problémák megakadályozásában is kulcsszerepet tölt be.

A citrusfélék csoportjába tartozó narancs, lime, grépfrút és citrom olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek ellensúlyozni képesek az elhízással együtt járó egészségügyi kockázatokat és betegségeket. Ilyen betegség lehet a cukorbetegség, a szívbetegség vagy éppen a májbetegség.

Amikor valaki egészségtelenül táplálkozik, vagyis zsírban gazdag ételek szerepelnek az étrendjében, akkor a szervezete elkezdi a zsírt tárolni. A zsírsejtek olyan anyagot kezdenek el termelni, amelyek károsan hatnak az egészséges sejtekre, vagyis a szervezet ilyenkor az oxidatív stressz káros hatásainak van kitéve. Viszont ebben a helyzetben a magas antioxidáns-tartalmú táplálékok segítséget nyújthatnak. A citrusfélék egy speciális antioxidánst, flavonokat tartalmaznak, amelyek csökkenteni tudják az oxidatív stressz okozta károsodást és az egészséges sejtek károsodását. Ez pedig nagy segítség a túlterhelt immunrendszernek is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatást is végeztek ezzel kapcsolatban, mégpedig egereken kísérleteztek. Egerek egy csoportja csak zsíros ételt kapott, míg a másik csoport rágcsálói a magas zsírtartalmú étrend mellett a citrusfélékben is megtalálható flavont kapott étrend-kiegészítőként. Az egereknél minden hónapban vérvizsgálatot is végeztek, hogy megállapítsák a májfunkcióinkat és hogy megbizonyosodjanak a flavonok hatásairól. Azok az egerek, amelyek csak zsíros táplálékokat kaptak, nagyon rossz véreredményeket produkáltak – ellentétben azokkal az egerekkel, akiknek flavonok is szerepeltek az étrendjükben. Ez utóbbiak esetében a flavonok csökkentették a zsíros ételek okozta károsodást, és még a súlygyarapodásuk sem volt olyan mértékű, mint a magas zsírtartalmú táplálékot fogyasztó egerek esetében.

Amennyiben az étrendünkben rendszeresen szerepelnek a citrusfélék, úgy valamennyire ellensúlyozható a zsírsejtek által termelt anyagok romboló hatása. A citrusfélék csökkenhetik a májkárosodást és a zsír mennyiségét a vérben. Emellett csökkenhet a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Mindenképpen fontos azonban önmagunkban tudatosítani, hogy a zsíros ételek egészségtelenek, és ne kompenzálni akarjunk, hanem tudatosan akarjuk megelőzni a betegségeket. Éppen ezért a citrusfélék fogyasztása mellett részesítsük előnyben az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*