fbpx

Az energiaszintünk hamar lecsökken, ha nem fogyasztunk elegendő tápanyagot

Konyhapulton bal karjára fejét lehajtó anyuka jobb kezével a kávéját a kannából a bögre mellé tölti, mellette egy szőke kisgyerek figyeli.

Nagyon sokan képtelenek magukat rendesen kipihenni és ennek rengeteg dolog lehet a hátterében. A munka, a stressz, a napi problémákon való agyalás, a fáradtság mind-mind oka lehet a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak, és ez bizony másnap alacsony energiaszintet eredményez.

Amennyiben valakinek feszültséggel teli az élete és gyakran tapasztal fáradtságot, úgy elképzelhető, hogy az életmódján, elsősorban a táplálkozásán szükséges némi változtatást eszközölni.

Vitaminokra és ásványi anyagokra mindenkinek szüksége van, de most azt mutatjuk meg, hogy milyen tápanyagok segíthetnek az energiaszint fokozásában és a fáradtság leküzdésében.

Ahhoz, hogy hemoglobin termelődjön a szervezetünkben, vasra van szükség. A vasat a vörösvértestek is felhasználják, mégpedig oxigén szállítására.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben nincs elegendő vas a szervezetünkben, úgy krónikus fáradtsággal is számolnunk kell. A kevés vas lehetetlenné teszi a hemoglobin előállítását, így nem kerül majd elegendő oxigén sem az agyba, sem pedig az izmokba. A vas forrásai lehetnek egyes állati és növényi eredetű táplálékok, például nagy mennyiségű vas található a húsokban, a babban és a zöld leveles zöldségekben.

Vitaminhiány is okozhat fáradtságot, például a B12-vitamin hiánya. A vörösvértesteknek erre a vitaminra szükségük van. A B12-vitamin hiánya nagyfokú fáradtságot képes okozni, amennyiben nem kerül elegendő oxigén az agyba és az izmokba. A B12-vitamin gazdag forrásai közé tartoznak a húsok, a tojás és a tejtermékek.

A fáradtságnak egyértelmű oka az is, ha nem vagyunk kellőképpen ellátva magnéziummal. A magnézium nagyon sok funkciót tölt be a szervezetünkben és ott nagyon sok a feladata. Hiányában jelentősen lecsökken a sejtek energiatermelése, ami pedig fáradtságot generál. Jó magnéziumforrásnak számítanak a magvak, a diófélék és a zöld leveles zöldségek.

C-vitaminra is szükségünk van, hiszen ennek a vitaminnak a hiánya is okozhat csökkent energiaszintet. C-vitamin nagyobb mennyiségben a citrusos gyümölcsökben, a zöld leveles zöldségekben, a homoktövisben és a csipkebogyóban található meg.

  1. Szuhay Péter

    Az alvás nagyon fontos! Lénárd Sándor, az utolsó polihisztorok egyike írta könyvében (Egy nap a láthatatlan házban) hogy más azoknak az élete, akik felébrednek és más, akiket a vekker ébreszt. Örüljünk minden napnak, mikor kialudva ébredhetünk!

  2. Papp László

    Évtizedek óta fáradságtól szenvedek. A vérképem tökéletes, Nagyon jól tudok aludni. Folyamatosan szedem a B12-t, a magnéziumot, cinket, és a C vitamint.
    Csak kávéval tudok aktív maradni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük