fbpx

Az étcsokoládé csökkenti a stresszt és a gyulladást, növeli a memóriát és a hangulatot

Étcsokoládé, melyre kakaóport szórtak.

Az étcsokoládé keserű ízét a kakaótartalma adja, pontosabban a kakaóban lévő polifenolok. Ezek a vegyületek felelősek a csokoládéhoz kapcsolódó egészségügyi előnyökért is. A kakaóbab több száz, természetes eredetű vegyületet tartalmaz, köztük rezveratrolt, amely egy erős antioxidáns. Van benne teobromin is, amelynek hatása hasonló a koffein hatásához.

A humán kísérleti adatok azt mutatják, hogy a csokoládé csökkenti a stresszt, minimalizálja a gyulladást, de jó hatással van a memóriára, az immunfunkcióra, ehhez azonban legalább 70 százalékos kakaótartalommal kell bírnia és csak kevés cukrot szabad tartalmaznia.

Számos egyéb vizsgálat megerősítette, hogy a kakaó előnyös lehet a szív, az erek, az agy és az idegrendszer számára, és segíthet a cukorbetegség és más gyulladásos állapotok leküzdésében.

A csokoládé a régebbi korokban a hatalom, a luxus és a gazdagság szimbóluma volt. A maják még pénznemként is használták a kakaóbabot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Számos kutatás bebizonyította, hogy az étcsokoládé – köszönhető magas kakaótartalmának – nagyon sok egészségügyi előnnyel jár. A fent említett antioxidáns rezveratrol gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik és segít megvédeni az idegsejteket a károsodástól. A rezveratrol emellett mérsékeli a központi idegrendszer gyulladását, ami azért fontos, mivel a gyulladás kiemelkedő szerepet játszik a neurodegeneratív betegségek kialakulásában.

A kakaóbabban található másik vegyület a feniletilamin, a triptofánhoz hasonló módon javítja a hangulatot, amelyet a szervezet szerotoninná alakít át. A kakaó ásványi anyagokban is gazdag, például magnéziumban, amely elősegíti az izmok relaxációját, de jó hatással van a csontok egészségére is.

A kakaó gazdag flavonoidokban, amely megtámogatja a kognitív, az endokrin, és a szív- és érrendszeri egészséget. A kutatások azt mutatják, hogy minél magasabb a kakaó koncentrációja, annál pozitívabban befolyásolja a megismerést, a memóriát, a hangulatot és az immunitást.

A kakaóban található fenolos vegyületek megvédhetnek az olyan betegségektől, amelyek kialakulásában az oxidatív stressz kiemelkedő szerepet játszik. Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása például 37 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, míg 29 százalékkal a stroke kialakulásának a kockázatát.

Egy másik kutatás pedig arról számolt be, hogy a csokoládé csökkenti az inzulinrezisztenciát, a vérnyomást és az LDL-koleszterin szintjét.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük