Szártalan bábakalács, latin nevén Carlina acaulis.

A szártalan bábakalács, latin nevén Carlina acaulis, főleg a Mátra és Zala rétjein és legelőin lelhető fel. A nyár első fázisában a virágait bontó bábakalács szemet gyönyörködtető látvány a turisták számára. Aki ezeken a helyeken kirándul a nyári évszakban, bizonyosan találkozni fog ezzel a gyógynövénnyel. Olyan alacsony növésű növényről van azonban szó, hogy észrevenni alig lehet, és a színe miatt is szinte beleolvad a környezetébe. Éppen ezért nem árt óvatosan lépkedni a kirándulóknak. Hazánkban védett fajnak számít, így emiatt is csupán csak csodálni lehetséges ezt a gyönyörűséges gyógynövényt. A Bükki Nemzeti Park címerét középen a szártalan bábakalács és az azt körülvevő bükklevelek díszítik.

Ez a levélrózsás évelő növény rövid szárú vagy majdnem szártalan. A fészkes virágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik. A fészkes virágzat átmérője elérheti a 8-10 centimétert is, a fészekpikkelyek fehérek, virágai bokrosak, melyek júliustól októberig nyílnak. A népi hiedelem úgy tartotta, hogy ha a gyógynövény virágai bezáródnak, akkor hamarosan esni fog. Népies elnevezése még a szamártövis, vad articsóka vagy földirózsa. Más babonák is kötődnek a szártalan bábakalácshoz. A régi időkben a lovak jó szolgálatot tettek a mezőgazdasági munkálatok során. Ha a parasztemberek nem akarták, hogy lovuk elfáradjon, a nyakába kötöttek néhány szál gyógynövényt. Ha pedig az állat megbetegedett, háromszor megcsapkodták vele az állatot, mert erősen hittek abban, hogy gyógyító hatása ilyen formában is megmutatkozik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény felhasználható része a gyökere, amely keserűanyagot, 1-2% illóolajat, inulint és gyantát tartalmaz. A drog izzasztó és görcsoldó, míg az illóolaj antibakteriális hatással rendelkezik. A népi gyógyászatban étvágyjavításra, vizelethajtásra használták, de alkalmazták bélgiliszta elleni szerként, külsőleg pedig sebek gyógyítására is. Emellett lázas hörghurut ellen is kiváló szolgálatot tesz.

Ennek a virágnak a zsenge belsejét régebben előszeretettel fogyasztották, innen ered a kalács elnevezés. A növényt ismerő emberek annyira szépnek tartották a szártalan bábakalácsot, hogy a piacokon száraz csokorba kötve vásárolták meg, hogy aztán lakásukat díszíthessék a meseszép bokrétával.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*