Idős férfi pizsamában ül az ágya szélén, fújja az orrát, kezében egy pohár víz.

Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a fertőzések elkerülése érdekében fontos, hogy immunrendszerünk erős és egészséges legyen, hiszen csak ebben az állapotában képes védelmet nyújtani a bennünket megtámadó kórokozókkal szemben. Az idős személyek ebből a szempontból védtelenek, hiszem számtalan tényező legyengítheti immunrendszerüket, amely szinte teret ad a különféle fertőzéseknek.

Milyen tényezők gyengíthetik le az immunrendszert, illetve milyen okok miatt kapnak el az idősebbek különféle fertőzéseket? Nos, több dolog miatt is bekövetkezhet a szervezet védelmi vonalának meggyengülése. Az egyik ilyen az immunrendszer öregedése, amely sajnos az életkorral együttjáró folyamat. Az idős emberek egy részének kisebb-nagyobb betegséggel is meg kell küzdenie, ami tovább gyengítheti az immunrendszer állapotát. Sokan esnek át különféle vizsgálatokon vagy kényszerülnek kórházba, amely szintén elősegíti a fertőzések kialakulását. Sajnos élnek olyan idős személyek, akik csak nagyon kevés nyugdíjból kénytelenek megélni és családjuk sincs, akik gondoskodhatnának róluk. Mivel önellátó képességük még megvan, ezért a szociális intézményekbe sem nyernek felvételt, így szerény kis jövedelmükből kénytelenek éldegélni, amely nem teszi lehetővé az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást. Szervezetük vitamin- és ásványianyag-raktárai kimerülnek, alultápláltak lesznek, amely következtében az immunrendszerük legyengül és ez szabad utat jelent a fertőzéseknek is. Vannak olyan betegségek – cukorbetegség, daganat –, amelyek szintén csökkentik az immunvédekezést, így a kórokozók is könnyebben el tudják végezni a dolgukat.

Milyen fertőzésektől kell elsősorban tartaniuk az idősebb embereknek? Mivel az immunrendszer sokkal esendőbb állapotban van idősebb korban, ezért akár egy tüdőgyulladás is végzetes lehet. Az idős személyeket ezért gyakrabban utalják be kórházba, ha tüdőgyulladásuk van, mivel ez akár súlyos szövődményekkel és következményekkel is járhat. A kórházban azonban szakszerű kezelésben részesítik a betegeket, emellett pedig az immunrendszerük megerősítését is elősegítik. Az idősebb személyeknél fokozottabban oda kell figyelni a gyógyulásra és a kezelésre, ha influenzásak lesznek, ha légúti fertőzésük van, vagy bármilyen tüdőbetegség támadja meg őket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Idősebb személyeknél gyakoriak a húgyúti fertőzések is, amelyek akkor jelentenek nagyobb veszélyt, ha valaki emellett más, komoly betegségben is szenved, például cukorbetegségben vagy veseelégtelenségben. A menopauzán átesett hölgyeknek is fokozottan ügyelniük kell ilyen szempontból az egészségükre, mivel a húgyúti fertőzések őket is nagymértékben veszélyezteteti.

Igen gyakoriak időseknél a gyomor- és bélrendszeri fertőzések, amelyek elsősorban szintén a legyengült immunrendszer és a nem megfelelő táplálkozás miatt alakulnak ki. Az idősebb személyek nem nagyon szeretnek ételt kidobni, ezért gyakran olyan táplálékokat is elfogyasztanak, amelyeknek már lejárt a szavatosságuk, tehát nem éppen friss élelmiszereket is magukhoz vesznek. A bőrt érő fertőzések is igen gyakoriak ebben a korban, hiszen a bőr igen vékony és így sokkal nagyobb esélye van a sérülésveszélyeknek. Az ágyhoz kötött betegeknél pedig a felfekvések jelenthetnek veszélyt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*