fbpx

Az időskori gyengeség otthoni terápiája

Idős néninek segítő kezet nyújt egy fiatal.

Időskori gyengeségről akkor beszélünk, amikor valaki a korához képest jóval erőtlenebbnek, gyengébbnek, legyengültebbnek érzi magát. Az öregedés folyamata egy természetes jelenség, de sokat lehet tenni annak érdekében, hogy az idős személyek minél tovább jó kondícióban maradjanak, és korukhoz képest – illetve a meglevő betegségeik mellett – élvezhető és boldog életet legyenek képesek élni. De mégis miért, milyen életfolyamatoknak köszönhetően alakul ki időskori gyengeség? Az csak természetes, hogy egy hetvenesztendős személy már képtelen olyan fizikai aktivitásra, mint egy húszéves fiatal. Mert hiszen a test fokozatosan, de mégiscsak kezd leépülni, egyre kevesebb izomzattal rendelkeznek, az idegrendszer is elfárad, időskorban egyre inkább egyensúlyvesztéssel, mozgáskoordinációs problémákkal és különféle betegségekkel kell megküzdeniük, ami a szervezetük legyengüléséhez vezethet.

Az idősebb korban jelentkező erőtlenséget egyes betegségek felerősíthetik. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, az ízületi gyulladások vagy a tüdőbetegségek, amelyek jelentősen korlátozzák a mozgásában hajlott korú személyt. A fizikai inaktivitás miatt pedig egy idő után harmatgyengének és erőtlennek érezheti magát. Ez és még sok más egyéb tényező a lelkiállapotukra is kihat. Hiszen sokan nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy nyugdíjasok lettek, sokan nehezen viselik, hogy nem bírják már úgy a mindennapok teendőit ellátni, és bizony a barátok vagy a szeretett házastárs elvesztése és az idősödéssel járó korlátok miatt lelkileg sem lesznek kiegyensúlyozottak.

Időskorban az alvás is problémákat szülhet, az átvirrasztott éjszakák során pedig sokat tépelődhetnek. Nagy gondot jelenthet az elmúlással, a halállal való szembenézés is, amely mind testileg, mind lelkileg megviselheti az idős személyt, aki emellett szorongóvá és depresszióssá is válhat, amely megint csak nem kedvez a testi és lelki felépülésnek.

Az időskori gyengeség másik oka a nem kielégítő táplálkozás. Ennek oka lehet a pénzügyi nehézség, vagy az, hogy egészségi állapotuk miatt ezek a személyek már nehezen jutnak el a boltba, nem képesek magukról kellőképpen gondoskodni, ebben a korban már a főzés is kihívást jelenthet. A legyengült állapot az immunrendszer legyengüléséből is fakadhat. Ahhoz, hogy a szervezet védőbástyája megerősödjön, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség. Ezt pedig csak kiegyensúlyozott, változatos és egészséges táplálkozással lehet elérni. Az E-vitamin hiánya felel a szervezetben zajló öregedési folyamatokért. Ennek a vitaminnak a pótlása nagyon sokat segíthet az immunrendszer megerősítésében, ezzel együtt az időskori gyengeség leküzdésében. Az E-vitamin természetes forrásai: spenót, brokkoli, búzacsíraolaj, mogyoró, mandula, édes burgonya, napraforgómag, tökmag, pisztácia, szezámmag, spárga, búzakorpa, kagyló.

Az öregkori gyengeséget fokozhatja és ezzel együtt a súlyosabb betegségek kialakulását felgyorsíthatja a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Természetesen az időskori problémára is van megoldás. Egyrészt még akkor is vannak lehetőségek a gyengeség leküzdésére, ha valaki idős és beteg, hiszen az életmódváltást soha nem késő elkezdeni. Másrészt pedig mindenkinek joga van ahhoz, hogy egy ledolgozott életet követően az öreg napjait békében, boldogságban és kiegyensúlyozottan, önmagával harmóniában élve élhesse. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki gondoskodjon idősebb szeretteiről, mert mindenkinek jólesik, amikor mindazt a jóságot és szeretetet, amelyet ő adott másnak, azt hajlott korában visszakaphatja valaki mástól.

Hogyan lehet élhetőbbé tenni idős hozzátartozónk életét? Első és legfontosabb lépés, hogy biztosítanunk kell, hogy nincs egyedül ebben a nagyvilágban és Önre mindig számíthat. Tudatosítani kell benne, hogy Ön lesz az, akire bármikor, bármiben számíthat, és bármilyen problémája van, azt ketten együtt, összefogva megoldják. A következő lépés az idős személy életmódjának megtervezése. Nyilván ehhez ismernie kell a betegségeit és a szedett gyógyszereit. A kezelőorvossal konzultálva ez a probléma is könnyedén áthidalható, aki még a helyes, a betegséghez igazított étrend kialakításában is segíthet. Hiszen egyes betegségben vannak tiltott ételek, és ezekkel jó, ha tisztában van. Törekedni kell arra, hogy az idős személy rendszeresen és egészségesen táplálkozzon. Nem feltétlenül költségesebb egy változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, mint a „hagyományos” táplálkozás, és az egészséges alapanyagokból is nagyszerű ételkülönlegességeket lehet készíteni. A kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra is ügyelni kell, mivel az idős személyek sokszor elfelejtenek inni. Akármilyen idős személyről van szó, hangsúlyozni kell számára, hogy mindennap töltsön el legalább egy órát a szabad levegőn és a lehetőségeihez mérten végezzen valamilyen testmozgást. Ezzel kapcsolatban is beszélhet a kezelőorvossal, aki bizonyára készséggel fog segíteni a testhezálló sport kiválasztásában.

Lényeges az is, hogy az idős személy is találjon örömet az életében. Legyen hobbija, legyenek barátai, akikkel kirándulni, az idősek klubjába, vagy akár templomba is eljárhat. Az időseket megnyugtatja és a szívük mélyén vágynak arra, hogy velük egykorúakkal töltsék az idejüket, csak sokan idős korukra már minden szerettüket elveszítik, attól viszont félnek, hogy új barátokat keressenek, mert tartanak egy újabb veszteségélménytől. Véleményem szerint a legfontosabb talán az, hogy az idős személy hasznosnak érezze magát. Akármilyen apró feladatot is, ha rájuk bízunk, gyermeki örömmel végzik el azt, és büszkék arra, hogy van értelme az életüknek. Márpedig miért ne lenne? Attól, hogy valaki megöregszik, még ugyanúgy érezni akarja az élet ízét, illatát, zamatát. Hogy már nem minden megy úgy, mint 10, 20 vagy 30 évvel ezelőtt? És aztán? A lényeg, hogy mindenkinek, aki a szívünkhöz közel áll, adjuk meg az esélyt, hogy az önbecsülését megőrizve boldogan léphessen át majd azon a kapun, amely az élet és halál mezsgyéjén áll. Tegyük széppé életének utolsó szakaszát, hogy emberként távozhasson ebből a földi világból egy másik életbe.

 1. Csáki Ilona

  Nagyon jó a cikk, csak mit tegyünk azzal az idős szeretettünkkel, aki nem fogadja el pontosan azokat a tanácsokat, amelyeket bárki adna neki, s nem eszi a szükséges vitaminokat sem, csak az általa megszokottakat? “Zöld leves, sárga leves, stb neki nem kell”

  1. Nagyon jó a cikk és van is benne igazság!!Nem lehet boldog az időskor,hiszen a legtöbb embernek az is gondot okoz,hogy ki tudja e váltani a gyógyszerét,vagy kifizetni a rezsit!!!A kettő együtt sajnos csak kevés embernek megy!!!A fiatal hozzátartózóknak is rengeteg a problémája,akinek van munkája éjjel, nappal dolgozik hogy eltudja tartani a családját!!!!Úgy esik be az ágyba!!!Hogy tudna még az idős hozzátartózójával is foglalkozni????Ezek a problémák főleg az állam hibája,hogy nem biztosítsa a megfelelő megélhetést a fiataloknak,az idősekkel meg egyáltalán nem törődik !!!Tőlük vesznek el a legtöbbet,mert tudják,hogy nekik már nincs erejük tüntetni,és kiharcolni azt ami jár nekik!!!Az állam feladata lenne,hogy a hosszú ledolgozott évtizedek után ne legyenek még az alapvető dolgok is nehéz problémák!!!!Hogy a fiataloknak maradjon lelki és fizikai erejük,hogy még az idősekkel is foglalkozni tudjanak!!Mind ez a kormány kötelessége lenne,és nem hogy a végtelenségig kihasználják az embereket,és még azt sem adják meg,ami törvényesen járna!!!Hát ez a legnagyobb probléma!!!

 2. Antalfalvi Béla

  A cikkben foglaltak érvényesítéséhez sokszor még a példaadó nevelés sem elégséges, különösképpen akkor, ha a meny, vagy a vő otthonról hozott, más mintái szolgálnak alapul. Az unokáknak már szüleik az etalonok. Jobbára be sem jönnek (csak ha kell valami), hogy már jelenlétükkel is örömet okozzanak. Meg sem kérdezik, segíthetnek-e valamiben. Szomorú tapasztalat! Nagyon fájó érzés!
  Célszerű lenne az öregekkel való, (illendő?) szükséges és elvárható viselkedést az iskolákban, vagy a vallásosak körében egyéb fórumokon TANÍTANI. Nem csak azért, mert ők is lesznek még öregek – ha megadatik nekik! -.

 3. Horváth Éva

  Az én apám 90 éves lesz és olyan mint egy gyerek.Mindig meg kérdezte mit adok neki enni és amikor megtudta azt mondta ,neki az nem kell! Stratégiát változtattam.Amikor megkérdezte ez mi?..azt mondtam FINOM.)))Eléraktam és a mai napig meg is eszi amit kap és ami tényleg finom))Meg jegyzem szereti a hasát!))

 4. Sugár János

  Mindenkinek segít a vállalt feladatokban a helytállni akarás, részvétel és a “fizettség”: az elismerés, a teljesíthető kívánságának figyelemmel kísérése és megvalósítása, a régi, 20-40… évvel előbbi helyszínek és az ott élőkkel való találkozás, beszélgetés. A heti és napi teljesíthető szabadtéri “feladatok” megszervezése és végrehajtása; kertes környezetben a “saját” kertrész egész évi virágoztatása,ápolása és a madarak “gyűjtése”:csalogató növények,élelmek, fészkelőhelyek kialakítása, gondozás.Másoknak megmutatási lehetőség megteremtése. A legelső virágokkal megjelenni a rendszeresen látogatott boltokban, ahol örömmel fogadják a hóvirágot, ibolyát…decemberben a nyiladozó illatos,korai loncot…Legyen ” visszaigazolás” a napi tevékenységem értelmének…

 5. mariakantor

  Édesanyám 10 évig velünk élt miután sztrókot kapott és utána már nem tudott beszélni .Mindent megértett , sokat meséltem arról mi történt a környezetünkben a világban .Láttam a szemében érti amit mondok ,ha nem értettem mit szeretne elmutogatta ,örült mert sikerült megértetnie magát .Nagyon sok szeretet ,türelem kell hozzátartozóink ápolásához .Ha gyerekünk ezt látja követni fogja példánkat .Édesanyám 91. évében csendben ,kisimul arccal eltávozott közülünk .

 6. Török József

  Fontos mennél több hasznos tapasztalatot ismertetni és aki elolvassa okul és tanul belőle. T. József

 7. Schmidt Józsefné Ica

  Nálunk a nehézségek ellenére szeretet volt a családban.
  Idős korában ,anyosom nálunk volt,gondozáson kívül
  kapott szeretetet gyerekeimtől, unokáimtól is természetesen tőlem is,hiszen a férjem édesanya.
  Később anyukám is hozzánk került,azt mondta most “Én” vagyok a nyakatokon,nem anyukám most itt. nyaral nálunk.Jó látni ,érezni az unokák,dédunokák
  szeretetét,

 8. Ismerem ezt a témát. Betegségében évekig ápoltam, gondoztam édesanyámat, nagyapámat, nagynénémet és sajnos még a testvéremet is. mindvégig mellettük voltam, megadtam mindent, amire csak szükségük volt. Eszembe sem jutott, hogy valamilyen otthonba tegyem őket.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.