fbpx

Az időskorral együtt járó testi, lelki, szellemi és szociális változások

Idős ember keze nyugszik a botján.

Az időskorra lelkiekben is fel kell készülni. Ha tudjuk, hogy mire számíthatunk és hogyan lassíthatjuk némileg az öregedés folyamatát, akkor lelkileg is kicsit kiegyensúlyozottabbak lehetünk és nem ér bennünket váratlanul az a rengeteg változás, ami a korunk miatt következik be testünk működésében, így jobban el tudjuk fogadni a lelkünkben és a szociális kapcsolatainkban bekövetkező átalakulásokat is.

A testi funkciók már a harmincas évek után hanyatlani kezdenek. Kinél jobban, kinél lassabban. Ez nagyban függ az életmódtól, a bennünket ért környezeti hatásoktól, sőt a genetika is meghatározza, így egyszerűen fogalmazva, hogy ki milyen ütemben öregszik. Idősebb korunkban jelentősen leromlik a látásunk és a hallásunk. Csökken a csonttömegünk. Nőknél a változókor után fokozottan oda kell figyelni a csontsűrűségre és a csonttömegre, mert a csontritkulás veszélye elsősorban a klimax után fenyegeti őket. Az izomtömeg is megcsappan, ezzel szemben a zsírtömeg gyarapszik, legfőképpen a has tájékon halmozódik fel leginkább. Idősebb korban az emberek bőre száraz, ez annak köszönhető, hogy a sejtek kevesebb vizet tartalmaznak. Ebben a korban ráadásul sokan elfelejtenek elegendő folyadékot magukhoz venni, ami dehidratáltságot eredményez, de akár kiszáradáshoz is vezethet. Idősebb korban az emberek gerince meggörbül, a járás nehézkessé és bizonytalanná válik, ezért fokozottan ügyelni kell még lakáson belül is a biztonságos közlekedés kialakítására, hiszen egy combnyaktörés akár végzetessé is válhat. Az idős emberek testmagassága csökken, köszönhető ez a hajlott hátnak és annak, hogy a testmagasságuk is minden évtizedben legalább egy-egy centimétert csökken. Az öregedés megváltoztatja a haj, a bőr és a körmök állapotát is. A haj hófehérre változik, megritkul, elvékonyodik. A bőr rugalmatlan, száraz lesz és a ráncok is megsokasodnak, elmélyülnek. A köröm bordázottá válik, megkeményedik. A testi átalakulás eredményeképpen csökken a fizikai teljesítmény, de az idősebb emberek kevesebb energiával is rendelkeznek. Vagyis nem bírnak már annyit egyhuzamban dolgozni és talpon maradni, mint fiatalabb korukban. Teljesítményüket tovább rontják a megjelenő betegségek, illetve az életükben bekövetkező negatív események.

A testi változásokat, a testi hanyatlást nehéz elfogadni, de sok idős embertől hallom, hogy a lelki tünetekkel sokkal nehezebb megbirkózni. Amikor egy idős ember nyugdíjba megy, akkor alkalmazkodnia kell egy új életvitelhez. Nehéz elfogadni, hogy reggelente nem kell munkába igyekezni, és ebben a korban már egyre kevesebb célt tűznek ki, amelyek viszont erőt és energiát szolgáltatnának a mindennapokhoz. Sokan szembesülnek a halállal, hiszen vagy a hozzájuk legkedvesebbet, a házastársukat veszítik el, vagy éppen a legjobb baráttól kell elbúcsúzni, ami szintén nem könnyű, főleg akkor, ha évtizedeken át tartó barátságról volt szó. Idősebb korban nehéz elfogadni, tolerálni a világban zajló változásokat. Az idősebb emberek is szeretik az állandóságot, a stabilitást, ezért sokan nehezen viselik, ha például idősek otthonában kell életük hátralévő részét leélniük. Az idősebb emberek gyakran szembesülnek a magányosság érzésével, még abban az esetben is, ha a családjukkal élnek vagy rendszeresen tartják a kapcsolatot a szomszédokkal, a barátokkal. A félelem, a szorongás bárkiben ott bujkálhat még akkor is, ha az elmúlásra úgy gondol, mint az élet velejárójára. Hiszen senki sem tudja, hogy mi vár rá, miután örökre lecsukódnak a szemei, nem tudhatjuk, hogy mire számítsunk, de a szorongás akkor is eluralkodhat valakin, ha nem úgy élte az életét, ahogyan szerette volna, vagy valamit nem tudott lerendezni, letisztázni magában, vagy netalántán olyasmit követett el, amit nem tud önmagának megbocsájtani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szellemi leépülés nem törvényszerű, de sajnos bekövetkezhet. Hajlott korban sokan szenvednek időskori demenciában, amely időskori elbutulást jelent. De a memóriával is gondok lehetnek, legfőképpen a rövidtávú memóriával. Emlékszem, nagypapám még közel nyolcvan éves korában is gyönyörűen, minden nehézség nélkül képes volt nekem mesélni a fiatalkoráról és csodaszép történetekkel kápráztatott el, hogyan ismerkedtek meg nagymamával, vagy milyen csodásak voltak számára a katonaévek, ahol örökre szóló barátságokat kötöttek. Viszont egyre nehezebben idézte fel a néhány napja történt eseményeket, és a hétköznapi dolgokról való társalgás is egyre jobban fárasztotta. A múltbéli dolgoknál azonban a szemei ragyogtak, az arca kipirult és a nap huszonnégy órájában képes lett volna a régmúlt idők történéseiről fabulázni.

 1. Palik Zsuzsa

  Nagyon jó cikkek. Rovidek és lényegre toroek. Az élet minden területét átfogó képet ad. Köszönöm Palik Zsuzsa

  1. Ildikó Tóth

   Tiszteletem! Férjemnél 2.éve diagnosztizàltak hörgō tüdōdaganatot! Akkor volt 62.éves! Elkeztük a kemó,sugàr,immunteràpia,meginnt kemó kezelêseket! Az én dràga férjem,140.kg.- ról lefogyott 80.-kg.-ra! Decemberber az Onkológiàn a Doktornō lemondott róla! Azt mondta,csak 2.hónapja van hàtra!Àttétes lett mindenhovà àtterjedt ez a rohadék ràk! Műteni nem tudtàk ,mert négyszer lecsapoltàk a tüdejét a víz miatt közben kapott egy ifarktust! Most vegetàl nem tud enni minden sugàrba kijön belōle!!! A kezelêst abbahagytuk! Ha elōre tudom sohasembkeztük volna el! Teljesen megölte a belsō szerveit! Ma is elesett olyan gyenge én a 48.kg.mommal próbàltam felemelni! Nagyon gyenge! A szívem megszakad a fàjdalomtól ahogy làtom a szenvedését!!! Neki nem mutatom ki ,mert csak jobban elkeseredik! Így is ki van borúlva,halàlfélme van nem mer aludni pedig szedi a Tramadolt a Rivotrilt! Megszakad a szívem!!! Mit tegyek! Dolgozom egy idōsej otthonàban! Hogy hagyjam itthol egyedűl mire jövök vajon haza??? Egész nap ezen stresszelek!!! Holnap megyek a hàziorvoshoz,egész nap epét hàny! A hàziorvos kiírhat ilyenkor betegre??? Köszönöm,hogy elolvastàtok a nagyon szomorú történetemet!

 2. Kelemen Jánosné

  Rendszeresen olvasom nagyon köszönöm,amire nem gondoltam arra irányítja a figyelmet.Nekem már ez megoldás,hogy abból mit fogadok meg és mit csinálok meg az egyedül rajtam múlik.Mégegyszer köszönöm.

 3. Gyulane Kovacs

  KÖSZÖNÖM.JÓLESIK olvasni,már csak azért is,hogy szembesülök a tapasztalataimmal és megnyugtat.,hogy másoknak sem könnyebb.Türelemre tanít.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.