Illóolajat csöppent tenyerére egy hölgy.

Az aromaterápia már a régebbi korokban is nagyon népszerűnek számított. A legújabb kutatások azt támasztották alá, hogy az illóolajok csökkenteni képesek az úgynevezett neuropátiás fájdalmat.

A neuropátia egyszerűen fogalmazva idegkárosodást jelent. A neuropátia egyik leggyakrabban előforduló típusa a diabéteszes perifériás neuropátia, amely a cukorbetegségben szenvedő egyéneket sújtja.

A neuropátia a beteg személy kezét és lábát érinti. Az érintett személy bizsergést és zsibbadást érez a végtagjaiban és az ujjaiban. Kutatások arra mutatnak rá, hogy az illóolajok segítenek a fájdalom csökkentésében és a gyulladás mérséklésében is.

A gyömbérolaj egy olyan vegyületet tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ez a vegyület segíthet csökkenteni a neuropátiás fájdalmat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kamillában és a levendulában egy borneol nevezetű vegyület van. Ez is segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. Mindkettő erősen kapcsolódik a neuropátiához.

Az orbáncfüvet már ősidők óta használja az emberiség szorongás és depresszió csökkentésére, de ezt a gyógynövényt lehet még használni égési sérülések, gyulladás és idegi fájdalom mérséklésére is. Az orbáncfűvel kapcsolatban azt a megállapítást tették a hozzáértők, hogy jelentősen csökkentheti a cukorbetegséggel összefüggő idegkárosodás okozta kellemetlen tüneteket.

A levendula belélegzése elősegíti a pihenést, oldja a szorongást és jelentős fájdalomcsökkentő hatással is rendelkezik. Erről az illóolajról is bebizonyosodott, hogy jó hatással van a neuropátiás fájdalom enyhítésére.

A szent bazsalikomot nevezik még tulsinak is. Ez egy olyan aromás gyógynövény, amelyet előszeretettel használnak Indiában. Az ájurvédikus gyógyászat már hosszú ideje idegi fájdalom kezelésére is beveti.

A borsmenta antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Ez a gyógynövény segít szabályozni az immunrendszert és csökkenti a fájdalmat, illetve a görcsök kialakulását. A borsmentaolajjal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segít enyhíteni a puffadást, a fájdalmat és a gázképződést IBS-ben szenvedő betegeknél. Sőt az idegi fájdalom mérséklésében is kiemelkedőnek bizonyult a hatása.

Hogyan használhatjuk az illóolajokat a neuropátiás idegi fájdalom csökkentésére? Az illóolajokat lehet fürdővízbe is csepegtetni, de úgy is nagyon hasznos, ha összekeverjük valamilyen hordozóolajjal és ezt masszírozzuk a fájdalmas területre.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Ládi Sándorné

    Nagyon hasznosnak ítélem, és köszönöm.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*