fbpx

Az immunrendszer fő tápanyaga: C-vitamin

C-vitamint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek: narancs, banán, kivi, homoktövis, borsó, meggy. saláta, fokhagyma, alma.

Több kutatás is igazolta, hogy a C-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára, mivel ez a vitamin gyógyítja a legtöbb akut fertőzést, semlegesíti a toxinokat, véd az oxidatív stressztől és ez a tápanyag nyújt védelmet számos más egészségügyi problémával szemben. A C-vitamin sokkal több, mint egy egyszerű antioxidáns.

Abban minden hozzáértő egyetért, hogy az erős immunrendszer kulcsfontosságú az egészség fenntartásában, hiszen szervezetünk védelmi vonala tud bennünket megóvni sok-sok betegségtől és más egészségügyi problémától. A C-vitamin elősegíti és stimulálja az immunrendszer számos fontos funkcióját. Ezek a funkciók többek között a következők: megerősített antitesttermelés, megnövekedett interferon-termelés, megnövekedett T-limfocita-funkció vagy éppen a rákellenes funkció.

Miért mondják sokan a C-vitaminra, hogy életmentő vitamin? Amikor az emberi szervezetben gyulladás alakul ki, fokozódik az oxidatív stressz kockázata. Azonban ez a vitamin eredményesen veszi fel a harcot az oxidatív stresszel szemben, ami azért nagyon fontos, mivel a gyulladás – hosszabb meglét esetén – súlyos krónikus betegségeket okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamin – amelyet aszkorbinsavnak is neveznek – megtalálható a citrusfélékben, a kiviben, az acerolában, a csipkebogyóban, a homoktövisben. Ezek a C-vitaminban gazdag táplálékok fokozni képesek az immunrendszer működését, amely sokkal ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben.

A C-vitamin hozzájárul a csontok egészségének fenntartásához. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a csontok és a kötőszövet egészségének megőrzésében.

A C-vitamin fokozza a fehétvérsejtek citokintermelését. A citokinek olyan fehérvérsejtek által felszabaduló kommunikációs fehérjék, amelyek információt továbbítanak más sejteknek, ezzel is elősegítve az immunválaszt.

A C-vitamin támogatja az ellenanyag-termelést és -aktivitást. A jó antitestfunkció fontos az egészséges immunrendszer szempontjából.

A C-vitamin támogatja az úgynevezett „gyilkos sejtek” aktivitását. Ilyenek például a limfociták, amelyek közvetlenül támadják a sejteket, például a tumorsejteket.

A C-vitamin fokozza a prosztaglandinképződést. A prosztaglandinok olyan hormonszerű vegyületek, amelyek számos fiziológiás folyamatot szabályoznak, beleértve a T-limfocita-funkciót.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor nagyobb adagra van szükségünk ebből a vitaminból. Például betegség, sérülés vagy stressz idején. A szervezet nem képes a C-vitamint tárolni – a felesleg kiürül a szervezetből –, így fokozottan ügyelnünk kell annak rendszeres bevitelére.

A C-vitamin-hiány okozhat kisebb betegségeket, például megfázást, de a hiánya súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet. Amennyiben az immunrendszer a tápanyaghiánytól legyengül, úgy bármilyen egyszerű fertőzés is sokkal súlyosabbá válhat.

Az öregedés oka lehet a C-vitamin csökkent szintjének. A C-vitamin alacsony szintje olyan betegségek előidézője lehet, mint cukorbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, tüdőgyulladás, rák, ízületi gyulladás.

A C-vitamint érdemes természetes forrásokból a szervezetünkbe juttatni. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő C-vitamin-szint hozzájárul az egészséges immunrendszer támogatásához, a megfázás megelőzéséhez, illetve számos, korral kapcsolatos rendellenesség kiküszöböléséhez.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük