Kék és fehér színű fogkefén kék-fehér csíkozású fogkrém.

Az ivóvízben lévő fluoridról és a potenciális fluorid mellékhatásairól évtizedek óta folyik a vita. Különösen aggodalomra ad okot az állapotos nők gyermekeinek fejlődő agyára gyakorolt hatása.

Egy vizsgálatba gyermekes anyákat és terhes nőket vontak be, hogy megállapítsák, a fluoridnak milyen hatása van a már megszületett, illetve a még sem született gyermekek agyi működésére, fejlődésére. Vizsgálták az észlelési és a verbális teljesítményt, a memóriát és a motoros képességeket is. Az eredményeket olyan tényezőkhöz igazították, mint a születési súly, az anyák családi állapota, a dohányzás, illetve az IQ és a társadalmi-gazdasági státusz. A kutatók úgy találták, hogy a nők vizeletében mért fluoridszint közvetlen összefüggésben áll a gyermek alacsonyabb intelligenciájával az élet későbbi szakaszában. A magzati idegrendszert a fluorid expozicíója hátrányosan érintette. Magzati korban az idegrendszer sokkal érzékenyebb volt a fluoridra és annak mellékhatásaira, mint az idősebb gyermekeknél. A kutatás során az is bebizonyosodott, hogy a fluorid nagyon rossz hatással van az agyra, annak működésére, az idegrendszerre és az intelligenciára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azóta több tanulmány is született a fluoriddal kapcsolatban. Egyes feltételezések szerint a fluorid a véráramba kerül, hiszen a máj nem képes azt feldolgozni. A fluorid a kalciummal kapcsolatba lép, vagyis kalciumot von el a csontokból, amely a csontrendszer szerkezetét negatív irányba változtatja meg. Azok, akiknek sok fluorid van a szervezetükben, ízületi gyulladástól is szenvedhetnek.

A jód egyes esetekben hasznos a pajzsmirigy számára, míg a fluorid nem. Gátolja annak funkcióit és sejtpusztulást okoz.

A tobozmirigy feladata a test ritmusának, az ébrenlét ciklusainak a szabályozása. A fluorid viszont negatív hatással van a tobozmirigyre.

A fluorid a pubertáskort is felgyorsítja, illetve ártalmas a férfi és a női termékenységre.

A fluorid mérgező hatással van a vesékre, krónikus vesebetegséget is okozhat. A kardiovaszkuláris rendszerre is negatívan hat, hiszen gyulladást és magas vérnyomást eredményezhet.

A fluorid az idegrendszer fejlődésére is negatívan hat, sőt az intelligenciaszintet is befolyásolhatja, természetesen negatív irányba.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*