fbpx

Azok a riasztó ősz hajszálak

Nagyító alatt egy barna hajú hölgy első ősz hajszálai.

Harmincas éveim közepén járhattam, amikor fejtetőmön megjelentek az első ősz hajszálak. Gondolom, nem szükséges nőtársaimnak ecsetelnem, hogy miért kaptam sikítófrászt a látványtól. Legalább egy órát álltam a tükör előtt. Bogarásztam a hajamat elölről, csavargattam, emelgettem oldalról, két tükörrel, kitekeredett nyakkal hátulról is próbáltam szemrevételezni őszülő hajkoronámat. Az első galambősz hajszálat kitéptem, vizsgálgattam, húzogattam, majd kicibáltam egy barna hajszálat is, és összehasonlítást végeztem. Majd a lelkemet érintő sokkhatás miatt hamarosan pityeregni kezdtem. Csak álltam a hatalmas fürdőszobai tükör előtt összegörnyedve zokogástól rázkódó testtel papírzsebkendő után kotorászva és megállíthatatlanul potyogtak a könnyeim. Nehezen tudtam csak abbahagyni, mert már nemcsak a hófehér hajszálaim miatt voltam annyira elkeseredett – hiszen köztudott, hogy a csillogó, szép haj a nő legfőbb éke –, hanem a rideg tény is elborzasztott, hogy megállíthatatlanul közeledik és alattomosan leselkedik rám az öregedés és az elmúlás.

Az ominózus eset óta már eltelt néhány év, barna hajamban egyre több ősz hajszál vegyül, de már rengeteg ismerettel is felvérteztem magam a témával kapcsolatban, és lépéseket is teszek az ellen, hogy minél később terítse be vállaimat hófehér fátyolként a hajzatom.

Az őszülés az öregedési folyamat része, mely lassítható ugyan, de megállítani sajnos nem lehet. Az emberek más-más hajszínnel rendelkeznek. Ez lehet vörös, szőke, barna, fekete és ezek árnyalatai. A haj festékanyagának, a melaninnak köszönhetők ezek a változatos hajszínek. A fehéredő haj oka, hogy a haj festéktermelő sejtjei már nem működnek kellő intenzitással, és ilyenkor a hajszálba már nem festékanyagok, hanem úgynevezett légbuborékok kerülnek. Ahogy idősödünk úgy hajszálaink vastagsága és rugalmassága is megváltozik. Az őszülés általában 40-50 éves korban kezdődik, férfiaknál hamarabb is jelentkezhet, és a genetikai tényezők is nagyban befolyásolják. Sajnos bizonyos betegségek – mint például vérszegénység, B12-vitamin-hiány, pajzsmirigybetegség – felgyorsíthatják a folyamatot. Rohanó életvitelünk, az állandó stressz, a szűnni nem akaró szorongás és akár egy lelki trauma is vádolható azért, ha hajunk a kelleténél hamarabb válik hófehérré.

Mit tehetünk, ha késleltetni szeretnénk az őszülést, és emellett még időt szeretnénk magunknak adni, hogy hozzászokjunk a gondolathoz, mi is öregszünk? Hajunk nagy része fehérjékből áll, ezért fokozattan ügyeljünk a kellő mennyiségű fehérjebevitelre. Figyeljünk étkezési szokásainkra, részesítsük előnyben a változatos ételeket. Étkezéseinkbe iktassunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Hajunk egészségének megőrzéséhez vitaminokra – B2-, B6-, H- és A-vitamin – is szükségünk van, illetve niacinra, melyet a legjobb természetes forrásokból pótolni. Hajunk megsínyli, ha túlhajszoltak vagyunk, ezért mindig szánjunk időt a lazításra, kikapcsolódásra.

Mi, nők sokféle variáció közül választhatunk, ha el szeretnénk fedni ősz hajszálainkat, tincseinket. Lehetőségünk van festésre, színezésre, melírozásra. Persze sokan, köztük én sem, nem szeretnénk semmiféle vegyi anyaggal, festékkel terhelni a hajszálainkat, ezért más megoldást kell találnunk. A gyógynövények és a különféle, természet adta kincsek itt is a segítségünkre lehetnek. Természetesen ezek nem fedik el az ősz hajszálakat, csak felfrissítik, és élettel telivé varázsolják a hajkoronát, amire szükség is van, hiszen az ősz hajszálaknak némileg durvább a szerkezete és a tapintása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A különféle növényekből, vagyis azok leveleiből, száraiból, virágaiból és gyökérzetéből készült főzetek elkészítése nem túl bonyolult. Körülbelül 3-4 deciliter vízhez egy-két maréknyi gyógynövény szükséges, amelyet egy órán keresztül szükséges főzni. Majd egy egész éjszakára hagyja állni, másnap szűrje le, és használat előtt még egy óráig újra fel kell főzni és várni kell, amíg kihűl. A megmosott hajat ezzel szükséges leöblíteni. A szőke hajnak élénk színt kölcsönöz a kamilla, a kurkuma vagy a körömvirágból készült főzet. A barna haj fényesebb lesz a fahéjkéregtől, a zsályától, a rozmaringtól vagy a héjában főtt burgonya levétől. Fekete hajra a fekete mályva vagy szintén a zsálya javasolt. A vörös hajúak kísérletezhetnek céklával, hibiszkusszal vagy csipkebogyóval. A hajnak megfelelő ápolásra és gondozásra is szüksége van. Ha szeretné, hogy a haja lágy és puha maradjon, akkor a kókuszolaj, az olívaolaj vagy a mandulaolaj sokat segíthet. Amennyiben csillogó hajszálakat szeretne, akkor öblítse le a haját minden hajmosást követően csalán- vagy málnalevélteával, de az almaecet is kiváló erre a célra.

Végül megbékéltem a gondolattal, hogy az idő fölöttem sem áll meg, elfogadtam, hogy az őszülés egy természetes folyamat, a korral harcolni nem lehet és nem is kell, hiszen egy nő hófehér hajjal is lehet gyönyörű, ha lélekben fiatal marad. A lényeg, hogy hajunknak akkor is megfelelő gondozást kell biztosítani, ha már nem olyan színű, mint amilyen fiatalabb korunkban volt.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük