Rózsaszínű dália és a belőle készült kivonatok kicsi üvegcsékben, a háttérben egy barna tál tele hasonló virágokkal.

A Bach-féle virágterápia a brit orvos, Edward Bach (1886-1936) nevéhez fűződik. Ez az alternatív orvosi eljárás róla kapta a nevét is, miután Bach 1930-tól intenzíven foglalkozott ezzel a gyógymóddal. Bach azon a véleményen volt, hogy a testi betegség mindig összefüggésbe hozható egy lelki egyensúlyzavarral. Nézete szerint ezek a fizikai állapotok szorosan összefüggnek a halhatatlan lélekkel. Csak az a test nevezhető egészségesnek, amely kiegyensúlyozott és harmóniában van a lélekkel, szellemmel. Bach a „diszharmonikus lelkiállapotokat” vizsgálta és írta le, amelyek növények, virágok és növényrészek segítségével hozhatók helyre.

Először 19 kedélyállapotot írt le, majd 38 lelkiállapotra bővítette ki vizsgálatait. Bach különböző növényeket és fűszereket vizsgált saját belátása szerint, és ezeket a növények pozitív tulajdonságai szerint rendszerezte. Gyűjtött például vasfüvet, szőlővenyigét, vadrózsát vagy diót, csak hogy néhányat említsünk. Ezeket a növényeket Bach a negatív lelkiállapotokhoz rendelte. A lelkiállapot harmonizálása érdekében Bach a virágokat és növényrészeket vízben megfőzte, hogy a növények pozitív rezgései átkerüljenek a vízbe. Így keletkeztek az őstinktúrái, amelyeket szükség szerint hígított, és létrejöttek az ismert Bach-virágeszenciák. Ezek a kivonatok idézik elő a test és lélek harmonizálását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A Bach-virágokat még ma is meghatározott helyeken gyűjtik, és meghatározott rituálé szerint dolgozzák fel. Bach összesen 38 eszenciát állított elő, ebből 37 eszencia virágokból készült, az egyik azonban csak forrásvízből, virágok nélkül. Ezek az eszenciák segítenek a különböző érzelmi állapotok leküzdésében. Meg kell szabadulni a levertségtől, szorongástól, túlérzékenységtől, kisebbségi érzéstől, félénkségtől és gyávaságtól, és az egyént hozzá kell segíteni, hogy harmóniában legyen környezetével.

Bach halála után ez a virágterápia feledésbe merült, a 70-es évek végén azonban új lendületet kapott. Az eszenciák utáni kereslet ma is töretlen, és az internet korában webshopok is működnek, amelyek a Bach-virágok értékesítésével foglalkoznak. Különös népszerűségnek örvendenek az állatoknak való Bach-virágok. Mindegy, hogy lóról, macskáról vagy kutyáról van szó, minden állat számára megtalálhatjuk a megfelelő Bach-virágot.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Pingback: Természetes szerek mindennapi stressz ellen | Gyógyszer Nélkül

  2. Pingback: Színterápia – betegségekre vegyünk színfürdőt! | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*