fbpx

Civilizációs betegségek, amelyek testi, lelki és szellemi nyomorba döntenek

Emberi evolúció.

A civilizációs betegségek egyik fő oka az életmódunkban keresendő. Hiába egyre korszerűbb az orvosi ellátás és hiába szorultak vissza a korábban több százezer ember életét követelő hatalmas járványok és fertőzések, ennek ellenére is rengeteg betegség üti fel a fejét és egyre több beteg ember él ezen a földön. A civilizációs betegségek tehát elsősorban a nem megfelelő életvitel miatt alakulnak ki. Mint például az emberek életét gúzsba kötő és megkeserítő stresszes életmód, a kevés mozgás, a túl sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása, a vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételek mellőzése és a környezeti ártalmak. Emellett persze az emberek egy része szenvedélybetegséggel – alkohol- és drogfogyasztás, dohányzás – is küzd, amellyel valamelyest csillapítani szeretnék a rájuk nehezedő lelki terheket, de természetesen sem a cigaretta, sem az alkohol, sem a drog nem képes a lelki megpróbáltatásokon segíteni és a problémákat megoldani.

Az egészségtelen életmód számtalan súlyos betegséget képes okozni. A nem megfelelő táplálkozás miatt rengeteg méreganyag halmozódik fel a szervezetben. Emellett a túl zsíros és egészségre káros ételek, illetve a mozgáshiány elhízáshoz vezet, amely felelőssé tehető többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért. Az állandósult stresszes életmód az immunrendszer gyengülését okozza, így hajlamosabbak vagyunk elkapni mindenféle fertőzést, allergiát, de a szervezet védelmi vonalának meggyengülése a daganatos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehető.

Az egészségre káros életvitel miatt egyre többen szenvednek cukorbetegségtől, magas vérnyomástól, ízületi bántalmaktól, vagy szorongásos, depressziós tünetektől. A szorongás és a depresszió a fiatalokat is éppúgy érinti, mint az idősebbeket, köszönhető ez a túlzott megfelelési kényszernek, a mindennapos megélhetés miatti aggódásnak, vagy éppen a felgyorsult világhoz való alkalmazkodási képtelenségnek. Mindezek mellett az emberek mindenfélével szennyezik a levegőt, a földet, a vizet, a környezetünk tele van elektromos eszközzel. Az utcán sétálgatva alig látni olyan embert, aki ne a telefonját babrálná, sokan még az ágyba is magukkal viszik a laptopjukat. Sajnos ennek köszönhetően a szociális kapcsolatok is egyre jobban háttérbe szorulnak. Ha beülünk egy szórakozóhelyre, ott is gyakran látni, hogy az emberek nem egymással, hanem a kezükben lévő telekommunikációs eszközökkel vannak elfoglalva. A virtuális világ nem teljesen, de nagymértékben háttérbe szorítja az emberi kapcsolatokat, az embereket már alig-alig lehet meggyőzni, hogy mennyire fontos lenne a barátságokat előtérbe helyezni, és milyen pozitív hatással van az ember egészségére, ha minél több időt tölt a szabadban, a friss levegőn.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A világunk sokat változott, de mi magunk sokat tehetünk azért, hogy az egészségünket megőrizzük. Természetesen nem lehet azt mondani a főnökünknek, hogy lassítson a munkatempónkon, mert holnaptól egészségesebben szeretnénk élni, de a szabadidőnk felett mi döntünk. Ilyenkor ki kell kapcsolni a tévét, a mobiltelefont, és csak a pihenésre kell fókuszálni. Az aktív pihenést kell előnyben részesíteni, amibe beleférhet bármilyen sport, a barátokkal vagy a családdal történő kirándulások, túrázások, vagyis minden olyan program, amely jót tesz a testünknek, a lelkünknek és a szellemünknek, illetve ami elősegíti, hogy az interperszonális kapcsolataink megerősödjenek. Hétköznapokon, esténként részesítsen előnyben egy kellemes, aromaterápiás fürdőt, egy pohár bor melletti jókedélyű beszélgetést a barátaival, a párjával, vagy társasjátékozzanak, kártyázzanak, de az esti keresztrejtvényfejtés is jó tevékenység. Mindemellett fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt, egészséges táplálékot, és ne gyógyszerrel próbálja minden apró gondját orvosolni. Amellett, hogy a környezetünket, még saját magunkat is mérgezzük vele. Természetesen a komoly betegségekre szedett gyógyszereket nem lehet elhagyni, de egy fejfájást, egy kis torokkaparást vagy emésztési problémát orvosság nélkül is lehet gyógyítani. A természet számtalan kincset a rendelkezésünkre bocsát, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy éljünk ezekkel a természet adta gyógyfüvekkel.

1 hozzászólás

  1. Nagy Lászlóné

    Teljesen egyet értek a közölt cikkekkel! A gyógyszerektől nem gyógyulunk, a mellékhatások csak szaporítják a bajokat. Sajnos az emberek zöme csak a gyógyszerekben bízik. Mostanság már elég sok ismeretterjesztő könyv is megjelent, így az emberek tudnak tájékozódni. Kár, hogy ennek ellenére még mindig csak a gyógyszerekben látják a gyógyulást.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük