fbpx

Csökken az ízületi gyulladás kockázata a dohányzás abbahagyásával

Ízületi gyulladással küszködő hölgy mutatja fájós ujját.

A dohányzás nemcsak szerepet játszhat az ízületi gyulladás kialakulásában, de a már meglevő betegség tüneteinek felerősítésében is jelentősen részt vesz.

A dohányzás rendkívül károsan hat az emberi egészségre. A cigarettázás különösen negatívan hathat azokra az emberekre, akik ízületi gyulladásban szenvednek. Kutatások igazolják, hogy a dohányzás abbahagyása nemcsak megakadályozhatja az ízületi gyulladás kialakulását, de a már meglévő betegség kellemetlen tüneteit le is csökkentheti, illetve a tünetek akár teljesen meg is szűnhetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások igazolják, hogy azoknál a nőknél, akik leszoktak a dohányzásról, legalább negyven százalékkal csökken az időskori ízületi gyulladás kialakulásának az esélye.

A dohányos nők körében mintegy 70 százalékkal nagyobb az esélye az ízületi gyulladás kialakulásának, mint azon nők esetében, akik soha életükben nem éltek ennek a káros szenvedélynek.

A dohányzás nemcsak az ízületi gyulladás tüneteinek felerősítésében és a betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, hanem más betegségek létrejöttében is. A dohányzás tehető felelőssé a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a tüdőbetegségek, a szív- és a keringési betegségek kialakulásáért.

Sok dohányzó nő tapasztalhatja meg a dohányzás rendkívül káros hatásait. Ez a szenvedély nemcsak a premenstruációs szindróma tüneteit erősítheti fel, de a menopauza időszakát is előrébb hozhatja. Ezt nevezzük korai menopauzának, amely kezdeti időszakában anovulációs ciklusok vannak, majd olyan alacsony lesz az ösztrogén és a progeszteron hormon szintje, hogy a valódi menopauza is bekövetkezik. Ez annak köszönhető, hogy a dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatokat, így a petefészek állapotát is rontja. Elmarad az ovuláció, és egy idő után vérzéses időszakok sem jelentkeznek.

A dohányzás a termékenységet is csökkenti férfiak és nők esetében egyaránt. Sok esetben tehető felelőssé a meddősség kialakulásáért és az ovuláció elmaradásáért.

Láthatjuk, hogy a dohányzás csak ront az egészségi állapoton. Az ízületi gyulladás egyébként is egy komoly, fájdalmakkal járó betegség, így nincs szükség arra, hogy a tüneteket még a dohányzással is fokozzuk, így érdemes arról minél hamarabb leszokni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük