Teszt kitöltése egy sárga grafitceruzával.

A demencia tünetei között legfőképpen a memóriaelvesztés áll, azonban jóval több szimptóma is előfordul a demens betegeknél. Ilyen például még a rendszeresen előforduló hangulatingadozás is.

A demencia első tünetei közé tartozik, hogy a beteg először csak egy-egy találkozóról feledkezik meg, vagy elfelejti egy-egy személy nevét. A demens személyeknek általában a közelmúltban tanult információk esnek ki az emlékezetükből. Eleinte ez csak ritkán fordul elő, majd egyre gyakrabban szembesül a beteg azzal, hogy a memóriája nem megfelelően működik.

A demencia előrehaladottságát az mutatja, amikor az illető egyszerű feladatok végrehajtására is képtelen lesz, vagyis még az alapvető dolgok – tisztálkodás, ételkészítés – is nehezére esik, hiszen nem tudja, elfelejti, hogy azt végre kell hajtani, illetve hogyan kell azt megcsinálni.

A legtöbb ember neveket felejt el, vagy helytelenül használja azokat. A korai demencia esetében előfordul, hogy az illető az időszakokat használja helytelenül. A beteg személy írásával és beszédkészségével is problémák lehetnek, mivel nem tudja, vagy nem helyesen használja a szavakat.

A demens személy gyakran a tájékozódási képességét is elveszíti. Ez nemcsak akkor fordul elő vele, ha a városban sétál, hanem ismerős helyszíneket sem ismer fel, de még azt is elfelejtheti, hogy a lakáson belül hol található például a fürdőszoba.

Milyen tünetei vannak tehát a demenciának? Memóriavesztés, az agyi funkciók nem megfelelő működése, problémák a napi feldatok elvégzésében, személyiségbeli változások, újonnan megismert arcok, nevek, kifejezések elfelejtése. A beteg elfelejti, hogy hol találhat meg lakáson belül egyes tárgyakat vagy helyiségeket, és zűrzavar keletkezik benne az időszakokat, napszakokat illetően. Egy idő után keresgélnie kell a szavakat, hogy ki tudja magát fejezni. Csökken az ítélőképessége, így nem tudja felmérni a veszélyes helyzeteket, szituációkat. Változások lesznek a hangulatában és a viselkedésében. Gyakran lesz ingerült, feszült, fásult és bizalmatlan. Jellemző lesz rá a hallucináció, az éjszakai kóborlás és vizeletvisszatartási gondjai is lehetnek. A járása bizonytalanná és csoszogóvá válik.

A következő teszt segítséget nyújthat a demencia megállapításában. Persze ez nem egy orvosi teszt, de ha túlságosan is aggasztja az eredmény, akkor keressen fel egy hozzáértő szakembert, aki konkrét vizsgálatokkal könnyedén meg tudja állapítani a betegség tényét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az utóbbi időben megfeledkezik bizonyos dolgokról.

A. Ritkán.

B. Elég gyakran, és a helyzet csak rosszabbodik.

 

Nehezére esik a társalgás.

A. Néha.

B. Meglehetősen gyakran.

 

Nem emlékszik eseményekre.

A. Nem jellemző rám.

B. Igen, sokszor teljesen kimennek a fejemből ezek a dolgok.

 

Amikor történik Önnel valami, emlékszik annak részleteire.

A. Szinte mindig.

B. Alig.

 

Elhagy dolgokat.

A. Ritkán.

B. Gyakran.

 

Képes az írásbeli és a szóbeli kommunikációra.

A. Rendszerint igen.

B. Nem nagyon.

 

Képes emlékezetből jegyzeteket készíteni.

A. Igen.

B. Nem.

 

Tud önmagáról gondoskodni.

A. Általában igen.

B. Egyre több és több segítségre szorulok.

 

Most számolja össze, hogy mennyi A és B válasza született. Amennyiben a válaszok többsége az A, akkor nincs oka aggódni, már ami a demenciát illeti. Viszont ha a tesztben sok B lehetőséget karikázott be, akkor ideje, hogy felkeressen egy szakorvost, aki további teszteket végezhet el.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. remélem még normális vagyok

  2. Kálnai Mihály

    Nagyon hasznos cikk.

  3. Hasznos cikkek! Teszteltem magam, úgy gondolom rendben vagyok

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*