fbpx

Depressziót okozó táplálkozási hiányosságok

Síneken bandukoló, lehajtott fejű férfi.

A depresszió egy nagyon veszélyes betegség, hiszen nemcsak lelkileg betegszik meg az illető, hanem testi betegségek is megjelenhetnek a hangulati zavar mellett. Sok orvos nem foglalkozik azzal, hogy alaposan kikérdezze a beteget, pedig sok esetben a depressziónak egyetlen oka van: a nem megfelelő táplálkozás.

A gyorséttermi ételek okozhatnak hangulati változásokat. Ezek az ételek tele vannak cukorral és tartósítószerekkel. De nem csak ezek jelenthetnek veszélyt. A bevásárlóközpontok polcain is kevés még az egészségesnek mondható élelmiszer. Nem csoda, hogy egyre több ember lesz cukorbeteg és küzd valamilyen mentális betegséggel. Ellenben a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztással elkerülhetővé válik a depresszió megjelenése.

Az omage-3 zsírsav hiánya szintén okozhat depressziót. Az omeg-3 zsírsav megtalálható a halakban vagy például a lenben. Akkor is kialakulhat depresszió, ha nincs meg az egyensúly az omega-3 és az omega-6 zsírsav bevitele során, vagyis az egyikből többet fogyasztunk, mint a másikból.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez, a csontok és az agyi egészséghez. A napfény a D-vitamin leggazdagabb forrása. A D-vitamin-hiány okozhat depressziót, illetve depresszióban és pánikbetegségben szenvedő emberek esetében sokszor mutatták ki a D-vitamin hiányát.

Sok neuropszichiátriai kutatás igazolja azt, hogy a B-vitamin-hiány és a hangulati rendellenességek között szoros kapcsolat van.

A depresszióban szenvedő betegeknél gyakran lép fel tápanyaghiány. Kevés lehet a szervezetükben vasból, cinkből, szelénből, folátból és krómból. Sajnos ennek oka lehet, hogy a zöldségek és gyümölcsök sem tartalmaznak már annyi vitamint és ásványi anyagot, mint régebben.

A jód hiánya is okozhat depressziót. Jódra van szükség ahhoz, hogy a pajzsmirigy megfelelően működjön. A pajzsmirigy az endokrin rendszer része, és az egyik legfontosabb mirigy az emberi szervezetben. A pajzsmirigy befolyásolja a test minden funkcióját, beleértve a testhőmérsékletet, az immunrendszert és az agyműködést.

Az aminosavak hiánya is generálhat hangulati rendellenességet. Az egészségünk fenntartásához aminosavra van szükségünk. Minőségi ételekkel tudjuk magunkhoz venni, például tojással, hússal, hallal, babbal, magvakkal és diófélékkel.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.