fbpx

Egészséges pajzsmirigy – vas, cink, szelén és D-vitamin

Egy imitált férfi ember imitált pajzsmiriggyel.

Napjainkban nagyon sokan és egyre többen küzdenek pajzsmirigy betegséggel. Ez azért elgondolkodtató és szinte kétségbeejtő, mert a pajzsmirigy egészségi állapota sok mindent meghatároz. Ez a szervünk hatással van ugyanis az energiaszintünkre, a testsúlyunkra, a koncentrációra, azaz az általános egészségi állapot számos aspektusát befolyásolja.

A pajzsmirigyhormonok szintje gyógyszeres kezeléssel korrigálható, viszont négy tápanyag is hasznos lehet, hiszen a segítségükkel elősegíthetjük, támogathatjuk a pajzsmirigy megfelelő működését. Az egyik ilyen tápanyag nem más, mint a szelén, ez a mikrotápanyag elengedhetetlen a pajzsmirigyhormon termeléséhez.

A szelén szerepe többek között az, hogy szabályozza a hormonszintézist és védje a pajzsmirigyet az oxidatív stresszel szemben. Amennyiben nincs elegendő szelén a szervezetben, úgy nehezebb lesz a pajzsmirigynek a T3 és a T4 hormont átalakítania, amelyre a sejteknek szüksége van. A szelén forrásai a tenger gyümölcsei, a brazil dió, a tojás, a baromfi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cink egy olyan ásványi anyag, amely döntő szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, hiszen szükséges a T4 hormon, T3- ra való átalakításához. Sok olyan ember, akinek pajzsmirigy-alulműködése van, valójában cinkhiánytól szenved. A cinkben gazdag táplálékok közé tartozik a spárga, a mandula, a kesudió, a földimogyoró, a vörös húsok és a tenger gyümölcsei.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiány a pajzsmirigy betegeknél. Ez az egyik oka annak, hogy gyógyszer szedése mellett is fáradékonyak és fáradtak azok, akik ebben a betegségben szenvednek. A vasszint javításának egyik legjobb módja a vasban gazdag táplálékok fogyasztása. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat például a marhahús, a zöld leveles zöldségek, a bab, a diófélék és a tökmag.

A D-vitaminnak számos testi funkcióban kiemelkedő a szerepe, például fokozza az immunitást, erősíti a csontokat és az izmokat, sőt javítja az inzulinszekréciót. A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, ami hátrányosan befolyásolja a pajzsmirigy egészségét. D-vitamint nemcsak a napfény által termelhet a szervezetünk, hanem a halak, a gomba és a tojás fogyasztásával is emelhetjük a szintjét a szervezetünkben.

1 hozzászólás

  1. tóth istvánnéé

    Szeretném kérdezni TSH 0.21 FT4.22.1 vasat azt ki hagyom mert máskor magas volt,cinket szelént és d vitamint szedjek. üdv Ilona

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.