fbpx

Egészséges táplálék a szívroham ellen: diófélék

Különféle diófélék egytálban és szétszórva az asztalon.

A dióféléket sok ember szereti. Akik nem kedvelik is jobb lesz, ha megszeretik, mivel a legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy segíthetnek a szívroham megelőzésében. A diófélék gazdag forrásai az egészséges zsíroknak, a fehérjéknek, az ásványi anyagoknak, a vitaminoknak, a polifenoloknak és a rostoknak.

Már a mindössze heti két alkalommal fogyasztott diófélék is jelentősen képesek lecsökkenteni a szívroham kialakulásának a kockázatát. A szívroham kialakulásában nagy szerepe van a genetikának, az életmódnak és a környezeti hatásoknak. Természetesen a táplálkozás is befolyásolhatja a különböző szívbetegségek kialakulását. Aki csak teheti, részesítse előnyben a dióféléket, hiszen számos pozitív hatásuk létezik.

A legújabb kutatások arról számoltak be, hogy abban az esetben, ha valaki heti két alkalommal elfogyaszt egy marék diófélét, közel húsz százalékkal csökkentheti a szívroham kialakulásának az esélyét. Nyilván a százalékos értéket sok minden más tényező is befolyásolhatja, például az életmód, a dohányzás, a testmozgás, a nem és a kor is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A diófélék csoportjába tartozik a mandula, a brazil dió, a mogyoró, a pekándió, a makadámdió, a mandula és a pisztácia. Egyesek a fenyőmagot is ide sorolják.

A diófélék gazdag forrásai a magnéziumnak, a foszfornak, a mangánnak, a réznek és a szelénnek. Kitüntetett az E-vitamin-tartalmuk is.

A diófélék sok antioxidánst is tartalmaznak, amely azért lényeges, mivel segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz sejtkárosodást és ezzel együtt a betegségek kialakulását segítik elő. Az antioxidáns polifenolok az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is aktívan részt vesznek.

Igaz, hogy a diófélék sok zsírt és kalóriát tartalmaznak, mégis segíthetnek a fogyásban.

A diófélék nemcsak a koleszterinszint, hanem a trigliceridszint csökkentésében is aktívan részt vesznek. A pisztácia egy vizsgálat során például mintegy 33 százalékkal tudta csökkenteni a trigliceridszintet a vizsgálati csoportban.

A 2-es típusú cukorbetegségben és a metabolikus szindrómában szenvedő betegek esetében a diófélék csökkentették a vércukorszintet és a vérnyomást, illetve egyéb markerek is javuló tendenciát mutattak a vizsgálatok során.

  1. Kecskés Anna

    Nagy segítség ez a magazin sok, sok embernek, mert minden mondat a maximális idafigyelést
    sugallja.
    Egy-egy magyarázat sokat segít, hogy a beteg tájékozott legyen a betegségéről, pláne a több oldalról megvilágított példákkal. Jó lenne, ha csak egy mondattal is legalább így tájékoztatna az orvos is ahol vizsgálatra kerül az ember.
    Több ismerősömnek ajánlottam!Köszönöm!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.