Időseknek kinti torna a aszabad levegőn.

Évente több idős emberi szorul valamilyen kórházi ellátásra az elesésből származó sérülések miatt. Márpedig az elesések általában az egyensúlyhiány vagy a nem megfelelő egyensúly miatt történnek meg. Az egyensúlyt fejlesztő gyakorlatok csökkenthetik az elesésekből adódó sérülések kockázatait. Most olyan gyakorlatok következnek, amelyek remekül fejlesztik az egyensúlyérzéket.

Ezeket a gyakorlatokat végezze el rendszeresen, legalább hetente 2-3 alkalommal. A gyakorlatok végzése előtt vegyen fel valamilyen kényelmes ruházatot és egy kényelmes cipőt, amelyben stabilan és biztonságosan tud állni, illetve mozogni.

Tegyen a nappali közepére egy támlás széket. Az első gyakorlathoz álljon egyenesen a szék mögött, a két lábát zárja össze, a két keze lazán lógjon a törzse mellett. Majd a bal kezével kapaszkodjon meg a szék támlájában, a jobb kezét tegye csípőre. Ezzel egyidőben hajlítsa be a jobb lábát, majd emelje azt meg a talajról, amennyire csak tudja. Ismételje meg a gyakorlatot 10-15 alkalommal, majd következhet a másik lába is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A jó egyensúly megteremtése sok napi feladat elvégzéshez, például a lépcsőzéshez is nagyon fontos. Ebben lehet segítségére a következő gyakorlat. A széket tegye egy kicsit félre, most nem lesz rá szüksége. A két karját nyújtsa ki oldalra, majd lépegessen előre kicsiket. Először a jobb lábát tegye előre, majd ahogy a sarka leér a talajra, úgy következhet a másik lába is. Tegyen meg így húsz lépést, majd forduljon meg és ismételje meg a gyakorlatot.

A jó egyensúly segít a biztonságos járásban és ezzel elkerülheti az eleséseket. A gyakorlathoz emelje mindkét karját oldalirányba, körülbelül vállmagasságban. Álljon a bal lábán stabilan, majd a jobb lábujját kicsit csúsztassa hátrafelé, aztán emelje fel annyira, amennyire csak tudja. Tartsa így magát tíz számolásig, majd következhet a másik lába is.

Ezeket a gyakorlatokat csak akkor végezze, ha érzi, hogy biztonságosan végre tudja azokat hajtani. Ha szükséges, kérjen a gyakorlatok elvégzéséhez segítséget.

Az egyensúly tehát nagyon fontos, hogy minden gond nélkül el tudja végezni a napi tevékenységeit, illetve hogy megakadályozza az eleséseket. Kutatások igazolják, hogy a rendszeresen végzett tai chi gyakorlatok jelentősen képesek lecsökkenteni az elesések kockázatát, hiszen a tai chi az egyensúly javítására törekszik. Mindemellett a tai chi gyakorlatok hatásásra javul a csont és a szív egészsége, csillapítja a fájdalmat, jobb alvást és jó közérzetet is biztosít.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*