A szívmag (Cardiospermum halicacabum) nagyon hatásos az ekcéma kezelésénél.

Az ekcéma megkeserítheti az életünket, ha nem találunk rá valamilyen gyógymódot. Hiszen nem elég, hogy a bőr kipirosodik és állandóan viszket, bizonyos időközönként még apró hólyagocskák is megjelennek a bőrön, amelyek kifakadnak, majd megkeményednek, lehámlanak. A bőrgyógyászok általában szteroidtartalmú kenőcsöket szoktak javasolni a probléma orvoslására, amelyek csillapítják ugyan a viszketést és csökkentik a gyulladást, viszont hosszabb ideig történő alkalmazása során a bőr kötőszövetes rétege elvékonyodik. A természet azonban erre is nyújt megoldást, vagyis vannak gyógynövények, amelyekkel eredményesen megszüntethető ez a bőrt érintő probléma. Az egyik ilyen gyógynövény a szívmag.

A szívmag (Cardiospermum halicacabum) őshazája Indiában van, de a középkor óta gyógynövényként Európában is termesztik. Ez a szappanfélék családjába tartozó trópusi, illetve szubtrópusi kúszónövény akár a 3 méteres magasságot is elérheti. A levelei hasonlóak a petrezselyeméhez. Magvai – amelyek egy felfújt tokszerű, zöld színű képződményben nőnek – kisméretűek és feketék, rajtuk szív alakú rajzolattal. Talán emiatt kapta ez a gyógynövény a szívmag elnevezést. A növény virágai leginkább fehér színben pompáznak. Más tájakon Balloon szőlőnek is nevezik, talán a magok lakhelyéül szolgáló, ballonszerű toknak köszönhetően.

A szívmagban megtalálható fitoszterolok a gyulladás kialakulásának megelőzősében játszanak kiemelkedő szerepet. A gyógyászatban a növény hajtását használják. A homeopátiában például a hajtások felhasználásával bőrgyulladások elleni kenőcsöt készítenek. Ezek a készítmények hatásosak lehetnek olyan bőrproblémákra, mint az ekcéma vagy éppen a pikkelysömör. A szívmag hatása hasonlatos a kortizonhoz, de a szívmag semmilyen mellékhatással nem rendelkezik. A szívmag azonban nem csupán a bőrbetegségekkel szemben képes eredményesen felvenni a harcot, hanem a fájdalmas bőrrepedéseket is hatékonyan gyógyítja, köszönhető ez bőrhidratáló tulajdonságának. Emellett csökkenti a bőrpírt és a bőrbetegségekkel általában együttjáró viszketést is. Szívmagot tartalmazó tinktúrát vagy kenőcsöt herbáriumokban vagy homeopatikákban szerezhetünk be.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tölgyfa kérgéből készített főzetből készült pakolás is alkalmas az ekcémás bőr megnyugtatására. Forraljon fel két deciliter vizet, majd tegyen bele egy-két evőkanálnyi tölgyfakérget. Forralja a főzetet további 5-6 percig, majd szűrje azt le. A tölgyfakéreg darabjait csavarja egy gézlapba, majd helyezze a kezelendő felületre.

A vadárvácska is hatásos lehet az ekcéma kellemetlen tüneteinek enyhítésére. Forraljon fel 3 deciliter vizet, adjon hozzá egy evőkanálnyi gyógynövényt, majd forralja a vizet további 5 percig. Szűrje le a főzetet, majd mártogasson bele egy gézdarabot és ezt helyezze a viszkető, gyulladt bőrfelületre.

Ekcéma esetén eredményesen lehet alkalmazni különféle gyógynövényes kivonatokat, mint például a körömvirág, a homoktövis vagy a mandulakivonat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*