Érszűkület – segítsünk magunkon!

Mértéktartás és mozgás – ez a két pillére az érszűkület sikeres megelőzésének és terápiájának. Sok érszűkületes beteg túlsúlyos, ami önmagában még nem jelent rizikófaktort, de az idő folyamán ez cukorbetegséghez, megemelkedett vérzsírértékekhez és magas vérnyomáshoz vezethet.

Legjobb védelem az érelmeszesedés és érszűkület ellen a leginkább biogazdaságból származó, lúgosító, teljes értékű étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Ha csak annyit eszünk, amennyire valóban szükségünk van, megelőzhetjük a túlsúlyt és annak következményes betegségeit, így az artériákban történő zsírlerakódásokat is.

Az állati eredetű zsírok redukálásával egy kicsit csökkenthetjük a magas vérzsírértékeket. A felhasználás növelése ugyanolyan fontos, mint a bevitel csökkentése: az állóképességi sportágak, mint a futás, úszás és kerékpározás alkalmasak arra, hogy a zsírégetést serkentsék. A sportolás az érszűkület kezdeti stádiumában még lehetséges, előrehaladott érelmeszesedésnél csak az orvossal történő konzultáció után mérsékeltebb formában végezzük. És nem utolsósorban: hagyjuk abba a dohányzást!

A táplálkozásban bevezetett változtatások és az állóképességi sportok mellett van még néhány lehetőségünk, hogy az érrendszerünket természetes eszközökkel ápoljuk, a vérkeringést javítsuk, illetve a lerakódások lebontását a lehetőségek keretein belül támogassuk.

  • Létezik néhány gyógynövény, amely bevált érelmeszesedés ellen. A Gingko biloba a kis artériák és kapillárisok területén javítja a keringést, és elsősorban az agy vérellátását segíti elő, ami gyakran a koncentráció és a memóriateljesítmény javulásában vehető észre. A medvehagyma nagy vértisztító. Vérnyomáscsökkentő hatása van, és megelőzi az érelmeszesedés további előrehaladását. A rozmaring főleg a végtagok vérkeringését fokozza, az articsóka pedig a megemelkedett vérzsírértékek csökkentésében bizonyított.
  • A tengeri klíma fiatalító hatással bír az érszűkületes betegekre, ugyanis a jód a pajzsmirigyen keresztül befolyásolja a koleszterinháztartás szabályozását.
  • A keringési zavaroknál természetgyógyászatilag célszerűnek bizonyultak a tejsavó- vagy léböjtkúrák.
  • Az enzimterápia is a megelőzéshez tartozik. A nagy dózisú enzimek pozitívan változtatják a vér viszkozitását és a vérzsírszintet is.
  • Kiegészítésképpen alkalmaznak oxigén-, fizikoterápiát, valamint a mozgás- és relaxációs terápiák különböző formáit.
  • A vitaminkezelésnél mindig az E-vitamin magasabb adagolására gondoljunk. De a szelén is lassíthatja a meszesedés folyamatát.