fbpx

Ezek okozhatják az időskori memóriaromlást

Műanyag vizespalack, mellette fitneszmatrac, súlyzó és alma, mögötte egy túlsúlyos nő ül.

Az emberi test már huszonévesen hanyatlani kezd. Persze nem látványosan, de azért a szervezet, a sejtek kezdenek öregedni, aminek negyven, ötvenéves korban már látható, érzékelhető nyoma is lesz. Ezért is hangoztatják azt a hozzáértők, hogy nem lehet elég korán elkezdeni az egészséges életmódot, amihez a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az aktív életmód is hozzátartozik. Mert bizony a fiatalkori nemtörődömségnek idősebb korban nyoma lesz, mégpedig betegségek formájában.

A legújabb kutatások arra mutatnak rá ugyanis, hogy például a fiatalkori elhízás, magas vérnyomás és vércukorszint jelentősen megnöveli az időskori memóriaproblémák kockázatát.

A fiatal felnőttek egyre nagyobb százaléka küzd valamilyen szív- és érrendszeri problémával, ami együtt járhat magas vérnyomással és vércukorszinttel, ez viszont kockázati tényezője lehet az időskori gyors kognitív hanyatlásnak.

Ezeket azonban könnyedén és egyszerűen ki lehet küszöbölni mégpedig rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, egyszóval életmódváltással. Ha mindent elkövetünk a szív- és érrendszerünk egészségéért, azzal nagyon sokat teszünk annak érdekében, hogy idős korunkban is egészséges maradjon az agyunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Napjainkban egyre több gyermek és fiatal küzd túlsúllyal és lesznek cukorbetegek. A diabétesz egyik szövődménye a szív- és érrendszeri betegség. Ez további problémákat is okozhat idősebb korban, többek között az agyi képességek csökkenését. Már csak emiatt is érdemes odafigyelni a gyermekeink, unokáink egészségére, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen egészségnek örvendenek idősebb korukban.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a fiatalkori emelkedett vércukorszint is összefüggésbe hozható az idősebb kori alacsony kognitív képességekkel. Egy másik tanulmányban pedig arról írnak, hogy a fiatalkori szív- és érrendszeri betegség az időskori demencia magasabb kockázatával jár együtt.

A kutatások nemcsak a fiatalokra terjedtek ki, hanem középkorúakat is vizsgáltak. Megállapították, hogyha egy 50 éves személynél kiderül valamilyen szív- és érrendszeri probléma és megkezdődik a kezelés, illetve az életmódváltás, akkor a kognitív képességek hanyatlása, a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulása igen magas.

Tehát a legjobb, ha már fiatalkorunkban elkezdjük az egészséges életmódra való áttérést, habár a legideálisabb az lenne, ha egészen kicsi gyerekkorban is egészségesen élnénk, azaz már a mozgás és az egészséges táplálkozás is az életünk része lenne.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük