fbpx

Fémes íz a szájban – mi lehet az oka?

Szőke nő fehér felsőben egyik kezét szája elé tartja.

A fémes íz a szájban egyszerű módszerekkel is eltüntethető ugyan, de vannak olyan esetek, amikor valamilyen betegség vagy komoly probléma áll a háttérben. Ilyen például a vesebetegség, a májbetegség vagy éppen a cukorbetegség. Mutatjuk is, milyen gondok, milyen egészségügyi problémák és betegségek állhatnak a tünet hátterében!

Fémes íz leggyakrabban akkor alakul ki a szájüregben, ha nem megfelelő a szájhigiénia. Amennyiben nem mosunk rendszeresen fogat vagy nem használunk fogselymet, akkor nemcsak fogproblémák alakulnak ki, de az ínyünk is begyulladhat. A szájüregi fertőzések ugyanis gyakran okoznak fémes ízt a szájban. Első lépésként mindenképpen a fogorvost szükséges felkeresni, majd ha rendbe jött a fogunk és az ínyünk, akkor ez a fémes íz is meg fog szűnni.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek szintén okai lehetnek annak, ha fémes íz alakul ki a szájüregben. Ilyenek például az antibiotikumok, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, egyes cukorbetegségre vagy depresszióra szedett gyógyszerek. Egyes gyógyszerek szájszárazságot is okozhatnak. Ilyenkor megváltozik az ízérzékelés és fémes íz is kialakulhat a szájüregben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Léteznek olyan fertőzések, amelyeknek szintén lehet mellékhatása a fémes íz a szájban. Amennyiben valakinél arcüreggyulladás, felső légúti fertőzés vagy megfázás áll fenn, akkor is kialakulhat fémes íz a szájüregben, azonban a fertőzés, a betegség elmúltával ez a panasz teljesen meg is szűnik.

A rákkezelés részét képezheti a kemoterápia és a sugárkezelés is. Ilyenkor is megváltozhat a szag- és az ízérzékelés, azaz megjelenhet a fémes íz a szájüregben.

Ahogy idősödünk, úgy csökken az ízérzékelésünk. Azonban akik demenciában szenvednek, sokkal intenzívebben érezhetik ezeket a változásokat és mivel az agyban nagyon gyorsan végbemennek a memóriával, a kognitív készségekkel kapcsolatos változások, így a fémes íz érzése is sokkal erőteljesebbé válik, ugyanis az ízlelőbimbókat és az agyat különféle idegek kötik össze egymással.

A fémes íz kialakulásában nagy szerepe lehet az allergiáknak is. Még egyes ételekre való allergiás reakcióként is megjelenhet a fémes íz érzékelése a szájüregben.

  1. Évekkel ezelőtt volt ilyen problémám. Jeleztem a fogorvosnak (sztk), aki megnyugtatott nem kell vele foglalkozni. Kerestem egy másik orvost aki nem csak doctor volt, hanem orvos is aki segíteni akart. Kicserélte az amalgán töméseket és láss csodát, megszűnt a problémám.
    Számomra tanulság, ne a legrosszabbra (betegség) gondoljak, hanem keressek igazi szakembert,aki nem felelőtlen, vagy pénzéhes és gyógyszerekkel akar sokáig kezelni.

    1. A különböző fémek nedves ( nyálas) közegben galvánelemet hoznak létre. Ez okozhatta a fémes ízérzést. Erre gondolhatott volna a fogorvos az SZTK- ban is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük