fbpx

Fitoterápia – növénygyógyászat

Gyógynövénytea üvegpohárban, mellette friss, színes virágok.

Fitoterápia alatt a betegségek növényekkel és növényrészekkel történő kezelését és megelőzését értjük. A növényi hatóanyagok széles gyógyászati spektrummal rendelkeznek, és általában kevesebb mellékhatást mutatnak fel, mint a szintetikusan előállított gyógyszerek. A fitoterápia eredete a természetgyógyászatban van, azonban napjainkban szerves részét képezi a modern orvostudománynak is. Világszerte több mint 20.000 növényfajt használnak fel gyógyszerek gyártására. A fitoterápia a Föld minden kultúrájában a mindenkori gyógyászati rendszer egyik alapmódszerét képviseli.

Öngyógyítás a fitoterápiában

A fitoterápiát gyakran alkalmazzák öngyógyításra, leginkább teák formájában. A gyógynövényteák teljes hatóerejének kibontakoztatásához döntő jelentőségű a megfelelő begyűjtés, tárolás, elkészítés és alkalmazás. A hatóanyag-összetétel a származási hely szerint is ingadozik. A gyógynövényteákat maximum egy évig, sötét és száraz helyen, zárható üvegekben vagy dobozokban tároljuk.

Teák belső alkalmazásra

A gyógynövényteákat reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt igyuk, napközben esetleg ebéd után 1-2 órával. A hatóanyagok jobban felszívódnak az üres gyomorból a nyálkahártyán keresztül. A növény adagolása általában csészénként 1-2 teáskanálnyi, 6 évesnél fiatalabb gyerekeknél ennek a fele. A köhögés elleni teákat édesíthetjük mézzel, a legtöbb egyéb teát édesítetlenül igyuk. A gyógynövényteát legjobb, ha kortyonként, nyugodtan fogyasztjuk el.

Felöntések a fitoterápiában

A zsenge növényi részeket – mint a virágokat, leveleket és magvakat –, valamint egyes gyökereket, amelyek illóolajokat tartalmaznak, legjobb forró vízzel felönteni, 5-10 percig állni hagyni, és aztán leszűrni. Ajánlatos a teát lefedni, hogy az illóolajok ne párologjanak el. Ha a teafiltert forró vízbe lógatjuk, az másfajta hatóanyagoldást eredményez, mint ha vízzel felöntjük.

Gyógynövények főzése a fitoterápiában

Egyes gyógynövényeket és gyökereket (például hibiszkuszgyökér) hideg vízzel kell felönteni, és aztán felforralni.

Főzet

Egyes növényeket és a legtöbb gyökeret, kérget – elsősorban a tannin- és kovasavtartalmúakat – 10-15 percig kell főzni, majd leszűrni. A kemény növényrészekből nehezebben oldódnak ki a hatóanyagok.

Hideg kivonat a fitoterápiában

A hőérzékeny és vízben jól oldódó hatóanyagok, mint amelyek például a fagyöngyteában vagy a macskagyökérben találhatók, hideg vízben is kioldhatók. Ehhez a gyógynövényt legalább 30 percre áztassuk be.

Gargalizáló oldatok

Gargalizálásra és szájöblítésre édesítetlen gyógynövényteát – például zsályateát – alkalmazunk. A gargalizálás ideje legalább 1-5 percig tartson.

Inhalációk a fitoterápiában

4-6 evőkanálnyi gyógynövényt felöntünk 1 liter forró vízzel. A felszálló gőzt belélegezzük, miközben a fejünket lefedjük egy törülközővel.

Fürdők a fitoterápiában

A teljes vagy részfürdőkhöz a fitoterápiában nagyobb mennyiségű teát készítünk, és a fürdővízhez adjuk, illetve csupán a sérült végtag fürdetéséhez használjuk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Lemosások, borogatások

Bőrproblémáknál használhatunk meleg gyógynövényteába itatott gézdarabot vagy kendőt lemosásra, körkörös mozdulatokkal. A szem lemosását kívülről befelé végezzük. A nedves borogatásokat néhány órán keresztül hagyjuk a bőrön, és időnként itassuk át újra friss gyógynövényteával.

Alkalmazási területek

A gyógynövényteák mindig is a kisebb panaszok kezelésére vagy megelőzésére alkalmazható házi gyógymódnak számítottak, például kezdődő megfázásoknál, légúti betegségeknél, kimerültségnél, alvászavaroknál, enyhe szív- és érrendszeri betegségeknél, gyomorbántalmaknál, emésztési problémáknál, hólyagpanaszoknál, menstruációs nehézségeknél és enyhe bőrbetegségeknél, sérüléseknél.

  1. Temesváriné Vágó Jutka

    vettem is egy jó néhány évvel ezelőtt egy tea bolban olyan kis bögrét, aminek betétje van, és teteje! nagyon jól tudom hasznositani, mert csak egyszerre csak egy bögrényit iszom meg! fantasztikusan ezek a gyógynövények! most például homoktövis teát iszom!

  2. Pingback: Házi praktikák nátha ellen | Gyógyszer Nélkül

  3. Pingback: Kamillatea – hatása és alkalmazása | Gyógyszer Nélkül

  4. Pingback: A hangulatfokozó muskotályzsálya | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük